Niina Siivikko
Viestit: 47
Liittynyt: 04.05.15 08:59
Paikkakunta: Turku

HS: Kulttuurihistoria kuuluu yleissivistykseen

Päivän Helsingin Sanomissa (21.5.) on julkaistu kolmen historioitsijan mielipidekirjoitus, jossa ilmaistaan suuri huoli lukion pakollisten historiankurssien karsimisesta. Opetushallituksen suunnitelmassa on häviämässä kaikille yhteinen Euroopan kulttuuri- ja aatehistorian kurssi.
Kirjoituksen ovat laatineet professori Marjo Kaartinen Turun yliopistosta, professori Christian Krötzl Tampereen yliopistosta sekä FM Reima Välimäki Turun yliopistosta.

Olemme syvästi huolestuneita siitä, että muutoksessa pakollisten kurssien opetussisällöstä käytännössä häviää kurssi "Eurooppalainen ihminen" eli Euroopan kulttuuri- ja aatehistorian kurssi.

Tällä on dramaattinen seuraus. Lukio on tämän jälkeen mahdollista suorittaa käsittelemättä länsimaisen kulttuurin keskeisiä vaiheita.

Pois jäävät klassisen Kreikan kirjallisuus ja antiikin Rooman arkkitehtuuri, Euroopan luonut keskiajan latinankielinen kulttuuripiiri, maailmankuvan laajeneminen löytöretkien seurauksena, modernin luonnontieteen ensiaskeleet, valistuksen henkinen vapautuminen ja kansallisvaltioille tietä raivanneet romantiikan ihanteet.
Kirjoittajat huomauttavat, että pakollisen opetuksen sisältö koostuu tämän jälkeen miltei täysin 1900-luvun historiaa, eikä siten tarjoa opiskelijoille enää riittäviä pohjatietoja:
Muutos vaarantaa lukion yleissivistävät tavoitteet. Lukion pakollisten kurssien jälkeen ylioppilailla on oltava riittävät pohjatiedot arvioida julkisessa keskustelussa esitettyjä väittämiä historiasta ja muodostaa niistä kriittinen mielipide.

Euroopan taloudellinen ja henkinen kriisi sekä Lähi-idän pitkittynyt konfliktitila ovat osoittaneet, kuinka historiaa käytetään jatkuvasti poliittisessa ja taloudellisessa keskustelussa.

Yhtäältä radikaalien islamististen ryhmien ja toisaalta eurooppalaisen äärioikeiston kielenkäyttö vilisee viittauksia ristiretkiin ja Wienin portteihin.
Kirjoittavat korostavat kulttuurihistoriallisen pohjatiedon korostuvaa merkitystä nykyaikaisessa, yhä monikulttuurisemmassa ja tiedonvälitykseltään jakaantuneessa maailmassa:
Suomalaiset lukiolaiset tulevat yhä moninaisemmista perhe-, uskonnollisista ja etnisistä taustoista. Tietoa maailmasta hankitaan hajaantuvasta mediakentästä, jonka tiedonvälityksen kupliin on vasta viime vuosina herätty. Siksi on entistäkin tärkeämpää, että lukio tarjoaa kaikille yhteistä, kriittiseen ajatteluun valmentavaa pohjatietoa siitä, millaisesta henkisestä ja kulttuurisesta taustasta eurooppalainen ja suomalainen ihminen ponnistaa.
Kirjoitus kokonaisuudessaan:
Helsingin Sanomat 21.5. Kulttuurihistoria kuuluu yleissivistykseen

* Opetushallitus: LUKION OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET 2015/LUONNOSTEKSTIÄ 14.4.2015

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”