Niina Siivikko
Viestit: 47
Liittynyt: 04.05.15 08:59
Paikkakunta: Turku

Lost Inland Landscapes -hanke: vedenalaista arkeologiaa Saimaalla

Helsingin yliopisto tiedottaa juuri käynnistyneestä ”Lost Inland Landscapes” -hankkeesta, jossa etsitään merkkejä Saimaan vedenpinnan alle jääneestä kivikautisesta asutuksesta. Kolmivuotisen hankkeen johtajana on vedenalaisen arkeologian apulaisprofessori Marcus Hjulhammar. Hanke on monitieteinen ja sen suunnittelussa on mukana kansainvälinen referenssiryhmä. Tavoitteena on edistää kansainvälistä yhteistyötä kokoamalla yhteen arkeologeja ja geologeja, joilla on kokemusta vastaavanlaisista kohteista Itämeren piirissä.

Ala-Saimaan vedenpohjasta on tehty havaintoja kivikautisista kannokoista ja turvekannoksista. Nyt käynnistyneessä hankkeessa etsitään aiemmin tuntemattomia kohteita. Kenttätöitä tehdään Saimaan eteläosissa Taipalsaaren, Lemin, Ruokolahden ja Lappeenrannan alueilla kolmen viikon ajan heinäkuussa. Kesällä 2016 taas tullaan tekemään sukellustutkimuksia, geofysikaalisia mittauksia ja koekaivauksia mielenkiintoisiksi havaituilla alueilla.
Orgaanisia materiaaleja, kuten puuta, nahkaa tai kasvinosia ei löydy tavallisilta ”kuivan maan” arkeologisilta kohteilta kuin poikkeustapauksissa niiden huonon säilymisen vuoksi. Sen sijaan kosteissa, hapettomissa oloissa nämä materiaalit voivat säilyä erinomaisesti jopa tuhansien vuosien ajan. Tunnetuimpia pohjaliejuihin tai soihin hautautuneita löytöjä maailmalla ovat suoruumiit, veneet, kulkuväylät ja kokonaiset esihistorialliset asuinpaikat.

Kuva: Vedenalainen kanto on edelleen juurillaan Taipalsaaren Sarviniemen edustalla. (Ismo Marttinen)


Vedenalaiset aineistot ovat hyvän säilymisensä ansiosta siis erittäin arvokas lähde tutkijoille.
Hyvin säilyneiden aineistojen avulla on mahdollista saada viitteitä siitä, kuinka monipuolisesti muinaiset väestöt ovat hyödyntäneet erilaisia materiaaleja – toisaalta myös, millaisia löytöjä tai rakenteita kuivan maan arkeologisilla kohteilla ei enää ole löydettävissä. Hyvän säilymisen lisäksi vedenalaiset ja soistuneet kohteet muodostavat tärkeän tutkimusaineiston ympäristön ja luonnonolojen muutoksen tutkimukselle. Muinaisten habitaattien rekonstruointi on mahdollista luonnontieteellisten analyysien, kuten siitepöly-, makrofossiili- tai hyönteistutkimusten avulla.
Lisäksi kerrotaan, että FM Satu Koivisto pitää aiheeseen liittyen maksuttoman luennon Ala-Saimaan hukkuneesta kivikaudesta ja uudesta hankkeesta Etelä-Karjalan museolla Lappeenrannassa maanantaina 15.6. klo 16.30.

* Helsingin yliopisto: Arkeologit etsivät merkkejä Saimaan vedenpinnan alle jääneestä kivikautisesta asutuksesta (3.6.2015)
* Etelä-Karjalan museo: 15.6. luento Saimaan kadonneesta kivikaudesta (1.6.2015)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”