Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 15:09
Viesti: Kotisivu

Paimion Kalevan työväentalo on säilyttämisen arvoinen harvinaisuus

21.09.15 11:29


Paimio-Seura Ry on tehnyt Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskukselle esityksen Kalevan työväentalon suojelemisesta. Museovirasto on 17.9.2015 Varsinais-Suomen ELY-keskukselle antamassaan lausunnossa puoltanut suojelua ja todennut, että työväentalolla on kulttuurihistoriallista merkitystä erityisesti poikkeuksellisen hyvin säilyneiden sisätilojen vuoksi. Esimerkiksi kyläteatterin näyttämö varusteineen on hieno kokonaisuus.


Kalevan työväentalo on rakennettu vuonna 1909. Julkisivu lienee laudoitettu vasta 1920, jolloin rakennukseen myös asennettiin sähköt. Rakennus on julkisivuiltaan pääosin 1950-luvun asussa, mutta sisätiloissa on säilynyt vanhempiakin piirteitä.

Työväentalo on ollut tunnettu paikallisesti erityisesti teatteriharrastuksen tyyssijana. Eteistilat ja juhlasali näyttämöineen ovat säilyttäneet piirteensä hyvin. Jäljellä ovat lipunmyyntiluukku, naulakot ja naisten peilaushuone sekä koko näyttämövarustus ramppivaloineen ja vaatimaton pukuhuone. Myös lavasteita ja muuta teatterirekvisiittaa on säilynyt runsaasti samoin kuin salin irtopenkit.

Rakennus on ollut kyläkunnan yhteinen juhlatalo, jota käytettiin tiiviisti 1900-luvulta 1960-luvulle. Aktiivisessa ympärivuotisessa yleisökäytössä se ei ole ollut enää 40 vuoteen. Rakennus on kärsinyt huollon puutteesta, mutta se on vielä hyvin korjattavissa.

Museoviraston lausunto kokonaisuudessaan on pdf-tiedostona osoitteessa http://www.nba.fi/fi/File/2674/kalevan- ... eminen.pdf

Lisätietoja: intendentti Anu Laurila, puh. 0295 33 6285, anu.laurila@museovirasto.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”