Tapio Onnela
Viestit: 4832
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Venäjälle perustetaan humanistien iskujoukko historian vääristelyjä vastaan

28.10.15 18:58


Venäjän puolustusministeriön arkisto on perustamassa humanisteista koostuvaa erikoisyksikköä taistelemaan historian vääristelyä vastaan.


Venäjän Puolustusministeriö perustaa pieniä ”informaatiosotilaista” koostuvia tutkimusyksiköitä, jotka sijoitetaan Venäjän puolustusministeriön keskusarkistoon. Heidän tehtävänään on taistella vääriä historiallisia käsityksiä vastaan. Eräs tunnetuimmista esimerkeistä oli hiljattain Antony Beevorin teokseen liittyvä kritiikki Venäjällä ja teoksen kieltäminen joissakin osissa Venäjää.

Venäläiset eivät hyväksy Beevorin näkemystä esimerkiksi siitä, että venäläissotilaat olisivat syyllistyneet saksalaisnaisten raiskauksiin toisen maailmansodan loppuvaiheessa, josta Beevor kirjoitti teoksessaan Berliini 1945.

Humanistien iskujoukko

The Moscow Timesin lainaaman Interfaxin uutisen mukaan informaatiosotilaat rekrytoitaisiin nuorista historian- ja sosiaalitieteiden asiantuntijoista, sekä muista humanistisista lähitieteistä.

Suuren Isänmaallisen Sodan kanonisointi

Viimeisten vuosien aikana Venäjällä on käytetty huomattavasti resursseja toisen maailmansodan esilletuomiseen ja Puna-armeijan kuvan kiillottamiseen. Venäläinen nationalismi käyttää erityisesti hyväkseen Suuren Isänmaallisen sodan kuvastoa propagandassaan ja korostaa voimakkaasti käsitystä siitä, että Puna-armeija pelasti maailman Hitlerin Saksalta. Puna-armeijasta ja Suuresta Isänmaallisesta Sodasta on tullut nationalistisella Venäjällä pyhä opinkappale, jota ei saa kyseenalaistaa, eikä arvostella.

Tässä esimerkiksi kuvia Viipurista voiton päivän juhlien aikana toukokuussa 2015 pystytetyistä kuvainstallaatioista. (Kuvat Tapio Onnela toukokuu 2015)


Lähde: Russian Defense Ministry Plans Archive Unit to Counter 'WWII Lies'(The Moscow Times, 12-10.2015)

Kts. myös:
* Antony Beevorin teokset kiellettiin Jekaterinburgissa (Agricolan uutisfoorumit, 6.8.2015)
* Venäjä kriminalisoi toisen maailmansodan historian väärät tulkinnat (13.5.2014)
* Miksi Putin vääristelee historiaa? (23.4.2013)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”