Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 15:09
Viesti: Kotisivu

Aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen toteuttaminen etenee käsityöalalla

11.12.15 14:25

Museovirasto vastaa aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan Unescon yleissopimuksen toimeenpanosta Suomessa. Sopimuksen henki edellyttää, että yhteisöillä on keskeinen rooli aineetonta kulttuuriperintöä tunnistettaessa ja määriteltäessä. Siksi kansallista toimeenpanoa toteutetaan verkostotoimintana sekä korostetaan yhteisöjen ja sidosryhmien osallisuutta. Keskeisessä roolissa tässä työssä ovat monialaisista toimijaverkostoista kootut aineettoman kulttuuriperinnön ringit. Ensimmäisenä on perustettu käsityörinki, joka vie sopimuksen täytäntöönpanoa eteenpäin käsityöalalla.

Suomi hyväksyi vuonna 2013 Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Sopimuksen tarkoituksena on edistää aineettoman kulttuuriperinnön tunnistamista ja vaalimista Suomessa. Aineeton kulttuuriperintö on mm. käsityötaitoja, suullista perinnettä, esittävää taidetta, sosiaalisen elämän käytäntöjä sekä rituaaleja ja juhlamenoja.

Keskeisessä roolissa kansallisen toimeenpanon toteuttamisessa ovat monialaisista toimijaverkostoista kootut aineettoman kulttuuriperinnön ringit. Rinki toimii koordinoivana elimenä ja solmukohtana, jossa kunkin alan perinteen harjoittamisesta, siirtämisestä, koulutuksesta, tutkimuksesta, dokumentoinnista ja tallentamisesta vastaavat toimijat voivat kohdata. Se voi mm. herätellä kansallista keskustelua, järjestää seminaareja ja tapahtumia sekä luoda uusia kumppanuuksia ja hankkeita. Sillä on myös roolinsa aineettoman kulttuuriperinnön kansallisessa luetteloinnissa, kun tammikuussa 2016 avataan elävän perinnön wikiluettelo.

Ensimmäisenä on perustettu käsityörinki, joka vie Unescon sopimuksen toimeenpanoa eteenpäin omalla toimialallaan. Perustamiskokouksessa 9.12 oli mukana edustajia useista käsityöalan organisaatioista: Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, Suomen käsityön museo, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, Helsingin yliopiston käsityötieteen laitos, Suomen käsityön ystävät, Designmuseo, Restaurointikilta, Sami Duodji ry sekä Museovirasto. Muutkin käsityöalan toimijat ovat tervetulleita ringin toimintaan.

Jatkossa on tarkoitus perustaa elävän perinnön rinkejä myös muille aineettoman kulttuuriperinnön aloille.

Lisätietoja:
Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio, Museovirasto
leena.marsio@museovirasto.fi puh: 029 533 6017
Toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen, Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry
minna.hyytiainen@taito.fi puh: 040 505 0944
Aineeton kulttuuriperintö. [Museoviraston verkkosivut] http://www.aineetonkulttuuriperinto.fi

ELÄVÄ PERINTÖ! Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Suunnitelma kansallisesta toimeenpanosta. Museovirasto.
http://www.nba.fi/fi/File/2586/toimeenp ... itelma.pdf

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”