maales
Viestit: 3
Liittynyt: 14.03.16 16:53

Veriantiikkia. Palmyran ja Niniven esineistöä kaupan Euroopan antiikkimarkkinoilla

13.04.16 11:10

(Historiauutisen on kirjoittanut kulttuurihistorian opiskelija Heidi Limnell osana Kulttuurihistorian kirjoittaminen kurssin terrorismin pitkä kulttuurihistoria -aiheista työpajaa)

Äärisunnilainen terroristijärjestö ISIS, joka ilmoittaa olevansa myös islamilainen valtio ”Islamic State in Iraq and Syria”, tuhoaa Unescon kulttuuriperintökohteita, arkeologisia aarteita ja muinaiskaupunkeja hallitsemillaan alueilla Irakissa ja Syyriassa, sekä myös Iranissa ja Libyassa, koska se pitää tätä Islamia edeltävää kulttuuriperintöä epäjumalanpalvontana.

ISIS rahoittaa toimintaansa pääasiallisesti öljytuloilla sekä muiden muassa Palmyrasta ja Ninivestä ryöstetyn esineistön kauppaamisella Euroopan antiikkimarkkinoille, joilta ne päätyvät yksityisten keräilijöiden kokoelmiin ympäri maailman. (theguardian.com 3.7.2015) Venäjä on ilmoittanut tehneensä ilmaiskuja terroristien hallinnassa olevaa öljyinfrastruktuuria, öljylähteitä ja öljynjalostamoita kohtaan heikentääkseen järjestön valmiuksia.(dnipress.com/12.1.2016) Mikäli nämä iskut ovat onnistuneet tavoitteessaan, on tämän toisen rahoitusalueen tukkiminen entistä ajankohtaisempi.

Tämä ”veriantiikki” tukee ISIS-terroristijärjestön toimintaa. Se on öljytulojen lisäksi toinen sen tärkeimmistä tulolähteistä ja on tehnyt siitä maailman rikkaimman terroristijärjestön. (Washington Post/14.9.2014) Tämä on kompleksinen kysymys: moni keräilijä saattaa ajatella suojelevansa tätä korvaamatonta esineistöä tuhoutumiselta ostamalla kaiken mikä siirrettäväksi soveltuu.

Tässä ryöstösaaliin kaupassa liikkuvat suuret rahat. Kauppiaat vaikenevat esineistön alkuperästä. Ryöstetyllä tavaralla ei ole papereita. Tätä alkuperää voi kuitenkin väärentää – ja sitä väärennetään. Tavaraa kuljetetaan Euroopassa paikasta toiseen ja tällä tavalla tekaistaan sille eurooppalainen provenienssi.

Tämä kulttuuriperinnön tuhoaminen, jota on kutsuttu myös termillä kulttuurinen puhdistus, vaikuttaa ymmärtämättömien kiihkoilijoiden hävitysvimmalta, ja sitä se varmasti osittain onkin. Mutta se ei kuitenkaan ehkä ole niin ymmärtämätöntä ja satunnaista, kuin miltä sen on tarkoitus vaikuttaa. Terrorismin tavoite on omien tarkoitusperien saavuttaminen pelon avulla. Tässä tapauksessa pelon siitä, että valikoimattomasti kaikki – koko arvokas kulttuuriperintö – hävitetään. Todellisuudessa kaikki siirrettäväksi soveltuva esineistö on järjestölle erittäin tärkeää ja ainakin osa näyttävästi tuhotuista veistoksista on ollut kipsikopioita(HS/kulttuuri 24.8.2015) – originaalit on myyty antiikinkeräilijöille valtavista summista.

Tämä näyttävä ja järjestelmälliseltä vaikuttava kulttuuriaarteiden tuhoaminen epäjumalanpalvontana, kuten Palmyran 2000 vuotta vanhan Baalshamini-temppelin räjäyttäminen taivaan tuuliin, tarjoaa terroristijärjestölle elintärkeää julkisuutta länsimaisessa mediassa. Tätä julkisuutta se tarvitsee muun muassa värväystoimintaansa – Islamin pelastaminen vaatii väkeä, ja sekin maksaa rahaa. Värvätyille tarjotaan noin 10 -15 000 euron rahasummaa sekä elämäntarkoitusta ”Islamin pelastajana”. ISIS tuottaa paljon tällaista propagandaa ja värvättyjä on lähtenyt myös Suomesta. Syrjäytyneille, ilman perheenyhdistämistä jääneille, perheettömille ja kodittomille nuorille tämä saattaa olla hyvinkin houkutteleva mahdollisuus. Paluuta ei ole, ISIS teloittaa kaikki takaisin haluavat. (Yle uutiset 17.6.2015)


Lähteitä:

http://www.theguardian.com/world/2015/j ... ndon-shops
http://www.yle.fi/uutiset/isis_haluaisi ... sa/8066530
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1305979805388
http://www.aljazeera.com/indepth/opinio ... 61658.html
https://www.washingtonpost.com/opinions ... story.html
https://dnipress.com/fi/posts/venajan-i ... n-jalkeen/

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”