auka
Viestit: 2
Liittynyt: 14.11.10 18:26

Professori Leonidas Donskis (1962-2016)

26.09.16 14:56

Kaunasin Vytautas Suuren yliopiston filosofian professori Leonidas Donskis kuoli äkilliseeen sairauskohtaukseen 21. syyskuuta 54-vuotiaana Vilnan lentokentällä. Hän oli lähdössä Pietariin esittelemään uutta kirjaansa. Donskis oli paitsi kotimaassaan Liettuassa myös kansainvälisellä tasolla arvostettu yhteiskuntafilosofi, aatehistorioitsija ja kulttuurikriitikko. Hän piti jonkinalaiserna uransa kohokohtana kirjan julkaisemista yhdessä maineikkaan professori Zygmunt Baumanin kanssa 2013.

Donskis toimi myös yhden kauden liberaalina europarlamentaarikkona (2009-2014) ja keskittyi ihmisoikeuskysymyksiin. Donskis oli harvoja itäisen Euroopan edustajia, jotka puhuivat myös seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Leonidas Donskisin perhehistoria ehkä selittää, miksi hän oli niin vahvasti sitoutunut moniarvoisuuden ja suvaitsevaisuuden ajatuksiin. Hänen juutalainen isänsä oli lapsena selviytynyt holokaustista katolisen liettualaisen perheen kasvattina. Donskis itse oli katolilainen mutta oli aktiivinen Liettuan juutalaisyhteisöä koskevissa kysymyksissä ja hän toimi kauden yhteisön varapuheenjohtajana. Hän pyrki nostamaan liettualaisten tietoisuutta holokaustista ja joidenkin liettualaisten osavastuusta siihen.

Musiikki ja filosfia olivat molemmat erottamaton osa Donskisin elämää. Hän valmistui aikanaan ensiksi klassisen musiikin puolelta, ennenkuin filosofia vei menneessään. Donskis väitteli moraali- ja sosiaalifilosofian alalta tohtorksi Helsingin yliopistossa. Hänen Suomi-yhteytensä säilyivät ja viime vuotensa hän toimi Suomen kunniakonsulina Kaunasissa.

Leonidas Donskisia jäi kaipaamaan puoliso Jolanta Donskiene.

Liitän oheen kansainvälisen tiedeyhteisön piirissiä syntyneen hyvästijätön professori Leonidas Donsskisille.
http://bookhaven.stanford.edu/2016/09/f ... 1962-2016/

Aulis Kallio

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”