Lea Murto-Orava
Viestit: 394
Liittynyt: 21.11.05 15:09
Viesti: Kotisivu

Itä-Häme -lehti lahjoitti historiallisen kuvakokoelmansa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle

14.12.16 14:14

Sanomalehti Itä-Häme on lahjoittanut negatiivikokoelmansa Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle. JOKA tarjoaa hauraalle aineistolle hyvät säilytysolosuhteet ja tuo vanhat uutiskuvat verkkoon kaikkien katsottaviksi. Itä-Hämeen negatiivikokoelma on tärkeä lisä kokoelmiin, sillä se on JOKA:n ensimmäinen paikallislehden kuvakokoelma.

Videohaastattelussa päätoimittaja Jari Niemi kertoo, miksi Itä-Häme lahjoitti valokuvakokoelmansa Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle: https://youtu.be/u8UiIKwXBhU

Sanomalehti Itä-Hämettä on luettu Heinolan seudulla jo miltei 90 vuotta. Sen ensimmäinen numero julkaistiin joulukuussa 1927. Alussa lehti ilmestyi kerran viikossa, mutta ilmestymiskertoja on vuosikymmenten saatossa lisätty. Nykyisin Itä-Häme ilmestyy kuusi kertaa viikossa, ja sillä on yli 20 000 lukijaa Heinolassa, Hartolassa, Sysmässä, Joutsassa ja Pertunmaalla.

Itä-Hämeen negatiivikokoelmassa on lehtikuvia 1950-luvulta aina 2000-luvun alkuun asti. 1960-luvun alusta on säilynyt myös muutamia valokuva-albumeja, joihin on liimattu lehdessä julkaistuja kuvia ja lehtileikkeitä. Vanhoihin lehtikuviin on tallentunut paljon paikallishistoriaa.

Lehden kuvaaja Anja Halla dokumentoi 35-vuotisen uransa aikana esimerkiksi vanhojen puutalojen Heinolaa, jota ei enää ole. Halla oli Suomen ensimmäisiä naislehtikuvaajia ja kuvasi Itä-Häme-lehdelle vuosina 1963-1998.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA perustettiin vuonna 2014 osaksi Museoviraston Kuvakokoelmia. JOKA säilyttää ja julkaisee lehtikuvia. Se turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa.

JOKA:lla on jo kokoelmissaan useita kuvaajakokoelmia ja esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden ja Kalevan vanhat lehtikuvakokoelmat sekä uutiskuvatoimisto Pressfoton kuva-arkisto. Kaikkiaan kokoelmissa on yli 10 miljoonaa lehtikuvaa. Itä-Hämeen negatiivikokoelma on tärkeä lisä Journalistisen kuva-arkiston kokoelmiin, sillä se on JOKA:n ensimmäinen paikallislehden kuvakokoelma.

Itä-Hämeen näytekokoelman kuvat kertovat, mitä tapahtui kesällä 1964 Heinolassa: https://joka.kuvakokoelmat.fi/pictures/ ... 3%A4me&off

Lisätietoja:
intendentti Inkamaija Iitiä, p. 0295 33 6125, inkamaija.iitia@museovirasto.fi
amanuenssi Raija Linna, p. 0295 33 6124, raija.linna@museovirasto.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”