Sivu 1/1

Lehtikuvaaja Anja Halla ehti paikalle ennen Heinolan puutaloidyllin hävitystä

Lähetetty: 21.03.17 09:21
Kirjoittaja Lea Murto-Orava
Anja Halla oli yksi Suomen ensimmäisistä naislehtikuvaajista. Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n tuottamassa haastattelussa hän kertoo millaista oli olla valokuvaajana paikallislehdessä 1900-luvun loppupuolella. Anja Halla sai kutsun tulla kuvaamaan sekä presidentti Urho Kekkosen että kenraali A. F. Airon hautajaisia. Hän myös muistelee, kuinka puolet näyttelykuvista varastettiin Joutsasta ja kuinka ne lopulta löytyivät Australiasta. Hän myös tallensi kuviinsa Heinolan puutaloidylliä, joka hävitettiin 1960- ja 1970-luvuilla.

Anja Halla lehtikuvaajaAnja Halla presidentti Kekkosen ja kenraali A. F. Airon hautajaisissa


Anja Halla kuvasi Itä-Häme-lehdelle 35 vuotta, vuodesta 1963 vuoteen 1998. Hän oli Suomen ensimmäisiä naislehtikuvaajia. Halla muutti perheineen Pohjanmaalta Heinolaan ja päätyi sattumalta valokuvaajaksi Itä-Häme-lehteen vuonna 1963, vaikka lehtikuvaajat silloin vielä olivat pääsääntöisesti miehiä. Itä-Häme on Heinolan, Hartolan, Sysmän, Joutsan ja Pertunmaan paikallislehti, joka ilmestyy kuusi kertaa viikossa. Se perustettiin vuonna 1927 Sysmässä, mutta nykyisin toimitus on Heinolassa.

Anja Halla muistelee haastattelussa, millaista oli valokuvaajan työ paikallislehdessä 1900-luvun loppupuolella. Hän myös kertoo, kuinka sai kutsun sekä Mannerheimin oikean käden, kenraali A. F. Airon, että presidentti Urho Kekkosen hautajaisiin Helsinkiin. Kenraali Airo asui viimeiset vuotensa kotitilallaan Ristintaipaleella Heinolan maalaiskunnassa. Kun Airo kuoli 87-vuotiaana vuonna 1985, Anja Halla noudettiin virka-autolla Heinolasta Helsinkiin hautajaisia kuvaamaan. Kirkossa saivat kuvata vain Halla ja kuvatoimisto Lehtikuvan kuvaaja Hans Paul. Presidentti Urho Kekkonen kuoli elokuussa 1986. Anja Halla kertoo, että hän sai kutsun kuvaajaksi myös Kekkosen hautajaisiin. Hänen kuvauspaikkansa oli Tuomiokirkon rappusilla ja Hietaniemen hautausmaalla. ”Haudalla ei ollut kuvaamassa kuin muutama helsinkiläinen, yksi ruotsalainen valokuvaaja ja minä – minä täältä maalta,” hän kertoo.

Anja Hallan kotona on paljon kuvia Lemmenjoen kullankaivajista. Vuosi toisensa jälkeen hän patikoi reppu selässä Lapissa, tutustui kullankaivajiin ja kuvasi heitä. Hallan kuvissa näkyvät myös Heinolasta hävinneet puutalokorttelit. Häntä harmitti, kun vanhaa Heinolaa hävitettiin 1960- ja 1970-luvuilla, ja hän tallensi katoavan puutaloidyllin valokuviinsa. Usein hän kulki kameransa kanssa edellä ja puskutraktori tuli perässä. Heinolan puretuista puutaloista tehtiin näyttely ”Kadonnutta Heinolaa” Heinolan kaupunginmuseoon vuonna 2013.

Opetusministeriö myönsi Anja Hallalle sanomalehtimieseläkkeen vuonna 2000 tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta sanomalehtimiehenä.

Sanomalehti Itä-Häme lahjoitti vanhat lehtikuvansa Museoviraston Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle syksyllä 2016. Itä-Hämeen kuvakokoelmassa on kymmeniä tuhansia kuvia. JOKA perustettiin Museoviraston Kuvakokoelmien yhteyteen vuonna 2014. JOKA säilyttää ja julkaisee suomalaisia lehtikuvakokoelmia. Se turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa ja vahvistaa lehtikuvan asemaa osana kulttuuriperintöä. Journalistisen kuva-arkiston JOKA:n kokoelmissa on jo yli 10 miljoonaa lehtikuvaa.

Lisätietoja:
amanuenssi Raija Linna, p. 0295 33 6124, raija.linna@museovirasto.fi
intendentti Inkamaija Iitiä, p. 0295 33 6125, inkamaija.iitia@museovirasto.fi