kv80189
Viestit: 1
Liittynyt: 11.04.17 13:34

Ailan uudistunut haku on nyt Tietoarkiston asiakkaiden käytössä

11.04.17 13:39

Tietoarkiston palveluportaali Aila sai uuden, entistä paremman hakujärjestelmän. Hakuja voi tehdä sekä aineistoihin että Ailan muuttuja- ja kysymyspankkiin. Tietoarkiston aineistovarannossa on paljon myös historiantutkijoille käyttökelpoisia aineistoja.

–Haluamme tarjota Tietoarkiston asiakkaille aiempaa toimivammat työkalut sopivien aineistojen, kysymysten ja muuttujien löytämiseen, Tietopalvelupäällikkö Hannele Keckman-Koivuniemi perustelee uudistusta.

Uudistuneessa haussa asiakas voi rajata hakuaan aiempaa monipuolisemmin. Haun voi kohdistaa esimerkiksi aineiston nimeen, tekijään, asiasanaan, aineistosarjaan, aineiston kattamiin valtioihin, tieteenalaan tai aineiston ajalliseen kattavuuteen.

Hakua voi rajata myös muun muassa aineistotyypin, datatiedostojen kielen tai saatavuuden perusteella. Tarkennetun haun tekemistä helpottaa ennakoiva tekstinsyöttö, joka tarjoaa käyttäjälle jo kirjoitusvaiheessa hakutuloksista löytyviä termejä.

Aineistojen, muuttujien ja kysymysten lisäksi asiakas voi hakea Ailasta julkaisuja, joten uuden haun ansiosta Tietoarkistoon ilmoitetut julkaisut tekijöineen löytyvät entistä paremmin.

Uudessa haussa asiakas saa myös hakutulokseensa aiempaa enemmän tietoa. Aineistoista näytetään muun muassa tekijät, saatavuusluokka, aineiston tyyppi, muut kuvailukielet, ajallinen kattavuus, asiasanat ja sarja.

–Tiivistettynä voi sanoa, että kokonaisvaltaisesti uudistuvan haun kaikki osat palvelevat asiakkaita jatkossa entistä paremmin, Hannele Keckman-Koivuniemi kehuu.

Haun uudistuksen myötä myös Ailan aineistoluettelon etusivu on muuttunut hieman uuden näköiseksi.

Lisätietoja:
•Lue Ailan haun uudistuksesta Tietoarkisto-lehdestä http://www.fsd.uta.fi/lehti/fi/47/uudistettu_aila.html
• Palveluportaali Aila https://services.fsd.uta.fi/index
•Tietopalvelupäällikkö Hannele Keckman-Koivuniemi hannele.keckman-koivuniemi at uta.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”