Tapio Onnela
Viestit: 4861
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

NARA kerää miljoonia liittovaltion sähköisiä tiedostoja

01.01.06 21:58

Markku Leppänen: @RCHIVUM 33-2005: NARA KERÄÄ MILJOONIA LIITTOVALTION SÄHKÖISIÄ TIEDOSTOJA

Presidentti Franklin D. Roosevelt perusti Yhdysvaltain Kansallisarkiston vuonna 1934 keräämään, säilyttämään ja välittämään tiedon tarvitsijoille liittovaltion virastojen ja laitosten asiakirjoja. Tällä hetkellä Kansallisarkiston Washingtonissa sijaitsevassa toimipaikassa säilytetään arviolta viisi miljardia asiakirjasivua. Viimeisen 10 vuoden aikana Kansallisarkistoon siirretyistä asiakirjoista yhä useammat ovat olleet sähköisiä asiakirjoja, joista esimerkkeinä Bill Clintonin presidentinhallinnon ja presidentti George W. Bushin 11.9.2001 tapahtumia selvittämään asettaman komitean tuottamat tietoaineistot. Kansallisarkisto etsii paraikaa sekä menetelmiä että resursseja valtavien tiedostomäärien käsittelemiseen ja hallitsemiseen. Silti Yhdysvaltain liittovaltion virastojen ja laitosten tuottamista asiakirjoista säilytetään pysyvästi vain alle kaksi prosenttia. - Mainittakoon, että Suomen arkistolaitoksen tavoitteena on säilyttää pysyvästi 10-15 prosenttia julkishallinnon vuosi
ttain tuottamista asiakirjoista.

Kun Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin administraation kaikki sähköpostit siirretään aikanaan Valkoisesta talosta Kansallisarkistoon, viestien kokonaismäärä ylittää 100 miljoonaa. Presidentti Clintonin hallintokauden sähköpostien määrä oli vain 32 miljoonaa. Kansallisarkiston vastuu tällaisten tiedostomassojen luotettavasta säilyttämisestä on raskas, koska sähköiset aineistot tulee pitää käytettävissä vielä 20, 75 jopa 200 vuoden kuluttua. Kansallisarkiston sähköisten aineistojen säilytyksestä vastaavat virkamiehet ovat purkaneet huoliaan The Wall Street Journalin toimittajalle, jonka artikkeli julkaistiin lehdessä 29.12.2005.

Kansallisarkiston Sähköistä arkistoa koskevan projektin (Electronic Records Archives Program) johtaja Kenneth Thibodeaun mukaan viimeisten 10 vuoden kuluessa sähköisten asiakirjojen määrän kasvu on tullut 100 kertaa suuremmaksi kuin paperiasiakirjojen vastaava luku. Presidentti George W. Bushin 11.9.2001 tapahtumia selvittämään asettaman komitean sähköiset asiakirjat siirrettiin syyskuussa 2004 Kansallisarkistoon. Tämän aineiston kokonaismäärä oli suurempi kuin edellisten 30 vuoden aikana Kansallisarkistoon siirrettyjen tiedostojen määrä yhteensä eli noin yhden terabitin verran. Siirron yhteydessä Kansallisarkisto sai myös kolme komitean käytössä ollutta palvelinta. Aineiston konvertointi säilytysformaattiin saadaan tämän hetken arvion mukaan valmiiksi vuonna 2009.

Kansallisarkisto konvertoi vastaanottamansa sähköiset aineistot formaattiin, joka otettiin käyttöön 1960- ja 1970-luvuilla, ja säilyttää aineistot magneettinauhoilla, koska vain siten se katsoo voivansa taata tietojen säilymisen kymmeniä vuosia. Prosessi vaatii runsaasti työvoimaa ja aikaa, tosin riippuen osittain siitä, missä muodossa tiedot on alunperin tallennettu. Kenneth Thibodeaun mukaan miljoona sähköpostiviestiä voidaan kopioida magneettinauhalle 10-15 minuutissa. Mutta jos viestit on tallennettu yksittäisinä tiedostoina, vastaavaan työhön menee noin 50 tuntia. Em. komitean sähköisiä asiakirjoja on konvertoitu erään työryhmän toimesta yli vuoden verran eikä työryhmä ole ehtinyt läpikäydä edes 50 prosenttia koko aineistosta. Työ saadaan valmiiksi muutaman vuoden kuluttua.

Toistaiseksi Kansallisarkisto on tarjonnut kokoelmiaan internetin välityksellä melko rajoitetusti. Toimittaja mainitsee näistä aineistoista toisen maailmansodan aikaiset värväysluettelot sekä osan Vietnamin sodan asiakirjoista.

Kansallisarkisto solmi hiljattain kuusivuotisen sopimuksen Lockheed Martin Corp.- nimisen konsernin kanssa hankkiakseen sähköisten aineistojen säilytys- ja tietopalvelujärjestelmän. Sopimuksen arvo oli 308 miljoonaa US dollaria.


Tietolähteenä:

Artikkeli "Oh, Has Uncle Sam Got Email. As Digital Documents Pile Up. The National Archives Worries About Technical Obsolescence" (Anne Marie Squeo), The Wall Street Journal Online, 29.12.2005 verkko-osoitteessa:

http://online.wsj.com/public/article/SB ... 26033499-A...

@RCHIVUM 33-2005
Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
Fax (09) 176 302
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”