Sivu 1/1

Yhdysvaltain kansallisarkisto metsästää asiakirjojaan

Lähetetty: 05.01.06 13:35
Kirjoittaja Tapio Onnela
Markku Leppänen: @RCHIVUM 1-2006: YHDYSVALTAIN KANSALLISARKISTO METSÄSTÄÄ ASIAKIRJOJAAN HUUTOKAUPOISTA

Yhdysvaltain Kansallisarkisto yrittää jäljittää vapaaehtoisten (so. historiantutkijoiden, opiskelijoiden ja suuren yleisön) avulla kokoelmistaan varastettuja asiakirjoja seuraamalla mm. Christien, Sothebyn ja muiden vastaavien huutokauppaluetteloita sekä internetissä että paikan päällä käyden. Kansallisarkisto on luetteloinut noin 7 800 kateissa olevaa asiakirjaa, joista osa mainitaan Kansallisarkiston verkkosivulla. Kansallisarkisto on vedonnut huutokauppojen asiakaskuntaan, jotta varastetut asiakirjat paljastettaisiin ja Kansallisarkisto saisi ne takaisin. The National Coalition for History on tehnyt yhteistyötä Kansallisarkiston kanssa ja toimittanut toistaiseksi tiedot 150 epäilyttävästä asiakirjasta. Kansallisarkiston virkamiesten tehtävänä on tapausten jatkoselvittely.

The National Coalition for History -organisaation puheenjohtaja Bruce Craig törmäsi vuonna 2003 eBay-verkkohuutokaupan sivuilla Franklin D. Rooseveltin allekirjoittamaan ja virallisin leimoin varustettuun asiakirjaan, josta pyydettiin muutama sata US dollaria. Craig otti yhteyttä Kansallisarkistoon, joka ilmoitti asiakirjan kateissa olleeksi. Huutokauppa estyi ja omistaja palautti asiakirjan Kansallisarkistoon.

Tapahtuneen jälkeen Craig ja hänen edustamansa organisaatio ryhtyi yhteistyöhön Kansallisarkiston kanssa. Korvausta vastaan käydään läpi systemaattisesti verkkohuutokauppojen sivuja ja huutokauppaluetteloita. Tavoitteena on tietysti paikallistaa varastetut asiakirjat. Toisaalta pyritään ennalta ehkäisemään kaupankäynti luomalla "markkinoille" kuva systemaattisesta valvonnasta, selvästä riskistä, johon ei kannata ryhtyä.

Yhdysvaltain korkeimpien viranomaisten asiakirjojen metsästystä vaikeuttavat vanhan lainsäädännön määrittelemät arkistojen omistussuhteet. Vuoteen 1978 asti presidentin ja hänen avustajansa laatimat asiakirjat olivat lain mukaan presidentin henkilökohtaista omaisuutta, jota ei tarvinnut luovuttaa Kansallisarkistoon. Yksityiset keräilijät saattoivat saada käsiinsä em. asiakirjoja ja myydä niitä eteenpäin hyvällä hinnalla (hintahaarukka nykyisin 50 US dollarista jopa tuhansiin dollareihin). Vuonna 1978 säädetyn lain mukaan kaikki presidentinhallinnon asiakirjat, jotka kertyivät vuoden 1980 jälkeen, kuuluvat valtiolle.

Sothebyn ja Christien huutokaupoista ei ole löytynyt epäilyttäviä asiakirjoja. Suuret huutokauppaorganisaatiot haluavat varmistaa maineensa ja kieltäytyvät epäilyttävistä kauppatavaroista.

Kansallisarkiston pääjohtaja Allen Weinstein on tyytyväinen luotuun yhteistyöhön: "I am pleased that the National Archives is partnering with the National Coalition for History on this critical issue. This agreement is a step forward in helping the National Archives recover unique historical documents that we hold in trust for our citizens".

Kansallisarkiston kokoelmista kadonneita, Yhdysvaltain sisällissodan aikaisia asiakirjoja sekä presidenttien allekirjoittamia armahdusasiakirjoja esitellään yksityiskohtaisin tiedoin Kansallisarkiston kotisivulla. Siellä esitellään myös lainsäädäntö, johon perustuen asiakirjavarkauksia käsitellään tuomioistuimissa.

Kansallisarkiston verkkosivulle on lisäksi asetettu varoittavina esimerkkeinä pari lehdistötiedotetta, joissa kerrotaan vuosina 2002 ja 2005 oikeuden eteen joutuneista asiakirjavarkaista. Edellisessä kerrotaan Shawn P. Aubitzista, joka virkamiehenä Kansallisarkiston Philadelphian toimipaikassa (Mid-Atlantic Regional Archives in Philadelphia) työskennellessään oli varastanut satoja asiakirjoja yhteisarvoltaan noin 200 000 US dollaria. Niiden joukossa oli 71 presidenttien allekirjoittama armahdusasiakirjaa, parikymmentä muuta historiallista asiakirjaa sekä yli 300 avaruusaluksesta otettua valokuvaa avaruudesta ja kuusta.

Aubitzin joutuessa oikeuden eteen viranomaiset olivat löytäneet 50 kateissa ollutta asiakirjaa. "I am outraged by this theft of Federal records by a former National Archives employee", totesi Kansallisarkiston silloinen pääjohtaja John W. Carlin.

Toukokuussa 2005 Kansallisarkisto ilmoitti lehdistötiedotteessan, että liittovaltion piirioikeus oli langettanut Howard Harnerille kahden vuoden vankeustuomion ja 10 000 US dollarin sakon, kun oli näytetty toteen, että tämä oli varastanut vuosien 1996-2002 aikana yli 100 Yhdysvaltain sisällissodan aikaista asiakirjaa Kansallisarkiston Washingtonin keskustassa olevasta toimipaikasta. 42 varastettua asiakirjaa oli saatu takaisin. Muiden osalta Kansallisarkisto vetosi asiakirjoja välittäviin ja kerääviin henkilöihin, jotta loput 61 asiakirjaa voitaisiin palauttaa Kansallisarkistoon.

Tietolähteinä:
Artikkeli "Searching cyberspace for history", Federal Computer Week -julkaisun verkkoversio (30.12.2005) osoitteessa:

http://www.few.com/article91759-12-26-05-Web

Kansallisarkiston lehdistötiedote "National Archives Recovers Stolen Documents" 11.2.2002 verkko-osoitteessa:

http://www.archives.gov/press/press-rel ... 02-17.html

Kansallisarkiston lehdistötiedote "Statement by Archivist of the United States Allen Weinstein on the Sentencing of Howard Harner" 26.5.2005 verkko-osoitteessa:

http://www.archives.gov/press/pres-rele ... 05-71.html

Yhdysvaltain Kansallisarkiston kadonneita asiakirjoja esittelevät verkkosivut:

http://www.archives.gov/research/recove ... uments.htm

http://www.archives.gov/research/recover/

KORKEA TURVALLISUUSVIRANOMAINEN SAI SAKKOTUOMION ASIAKIRJOJEN VIEMISESTÄ

Entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja (National Security Adviser) Sandy Berger tuomittiin 8.9.2005 yhteiskuntapalveluun (100 tuntia) ja 50 000 US dollarin sakkoihin hänen syyllistyttyään erittäin salaisten asiakirjojen viemiseen Kansallisarkistosta kotiin ja osan niistä tuhoamiseen. Tapauksesta uutisoitiin laajasti amerikkalaisessa mediassa, sillä Berger oli toiminut presidentti Bill Clintonin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana. Berger menetti samalla kolmeksi vuodeksi oikeuden saada käyttää valtion viranomaisten salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

Berger oli tehnyt sopimuksen oikeusviranomaisten kanssa ja välttyi näin vankeustuomiolta. "I deeply regret the actions that I took at the National Archives two years ago, and I accept the judgment of the court", totesi Berger tuomionsa saatuaan.

Syytteiden mukaan Berger oli 2.9.-2.10.2003 aikana tahallaan vienyt salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja Kansallisarkiston tiloista ja säilyttänyt niitä mm. yksityistoimistossaan Washingtonissa. Kysymys oli asiakirjoista, jotka käsittelivät terroriuhkaa vuoden 2000 Millennium-juhlien yhteydessä. Berger oli saanut kehotuksen selvitellä terroriuhkaa koskevia toimenpiteitään komiteassa, joka oli asetettu 9.11.2001 terrori-iskun jälkeen. Komitea halusi selonteon, mitä toimenpiteitä Clintonin hallinto oli tehnyt, muttei luonnollisesti edellyttänyt, että Berger valmistautuu selontekoon laittomin toimin.

Bergerin asianajajat myönsivät päämiehensä vieneen viisi asiakirjaa Kansallisarkistosta. Berger oli havainnut palattuaan toimistoonsa, että kolme asiakirjoista oli kopioita ja päätti silputa ne saksilla. Berger väitti aikanaan paljastuttuaan, että hän oli syyllistynyt vain "rehelliseen virheeseen" ja tahattomasti tullut heittäneeksi asiakirjat pois. Myöhemmin hän tunnusti tekonsa laittomaksi. "I believe this laps, serious as it is, does not reflect the character of myself. In this case, I failed, I will not again", vakuutti Berger medialle.

Tietolähteinä:

Uutinen "Sandy Berger fined $ 50 000 for taking documents", 8.9.2005 CNN:n verkkouutissivulla:

http://www.cnn.com/2005/POLITICS/09/08/ ... sentenced/

Uutinen "Judge orders Berger to pay $ 50 000 fine for taking classified material", 8.9.2005 (Associated Press, Hope Yen) SignOnSanDiego.com -verkkouutissivulla:

http://www.signonsandiego.com/news/nati ... -1121-berg..

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
Fax (09) 176 302
markku.leppanen@narc.fi