Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Kulttuurien välinen kunnioitus, pyhä ja ilmaisun vapaus

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa pidettiin teach-in tilaisuus, jonka puheenvuorojen tekstit ovat nyt luettavissa verkosta pdf-dokumentteina.

Teksti tutkiajkollegiumin sivulta:
http://www.helsinki.fi/collegium/suom/Teach-in.htm

Teach-in: Kulttuurien välinen kunnioitus, pyhä ja ilmaisun vapaus

Helsingin yliopiston Tutkijakollegium järjesti teach-in –tilaisuuden aiheesta ”Kulttuurien välinen kunnioitus, pyhä ja ilmaisun vapaus” keskiviikkona 15. helmikuuta 2006. Teach-in on tilaisuus, jossa kutsuttujen puhujien puheenvuorot on rajattu hyvin lyhytkestoisiksi, tässä tapauksessa 3 minuuttiin. Tilaisuudessa, jonka tapahtumapaikkana oli yliopiston päärakennuksen perinteikäs auditorium XII, esiintyi edustava 26 puhujan joukko eri alojen tutkijoita Tutkijakollegiumista ja yliopistolta. Olemme nyt saattaneet puheenvuorot luettaviksi sähköisessä muodossa.

Teach-inin järjestämisen taustana olivat Jyllands-Posten lehden julkaisemien profeetta Muhammedin pilakuvien herättämät voimakkaat poliittiset reaktiot, joiden vaikutus on tuntunut vahvasti myös suomalaisessa keskustelussa. Tutkijakollegiumin tutkijat ovat olleet tässä mielipiteiden vaihdossa näkyvästi mukana (pari näytettä julkaistaan ohessa). Tutkijakollegium toteuttaa omaa tehtäväänsä korkeatasoisen humanistis-yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen, tieteiden välisen vuorovaikutuksen ja suomalaisen tutkimuksen näkyvyyden edistäjänä myös tarjoamalla mahdollisuuden keskustella ajankohtaisista yhteiskunnallisista ja poliittisista teemoista. Teach-inin järjestäminen on myös kunnianosoitus 1960-luvulla syntyneille radikaalin yhteiskunnallisen keskustelun perinteille.

Tutkijakollegium pyrkii edistämään suvaitsevaisuutta tarjoamalla mahdollisuuksia ymmärrystä ja keskinäistä kunnioitusta rakentavaan vuoropuheluun alistamisen ja väkivallan sijasta. Järjestetty teach-in osoitti, että myös tutkijoiden keskuudessa on aitoa ja syvää erimielisyyttä siitä, miten pilakuvakiistaan, sananvapauskysymyksiin ja kulttuurien välisiin suhteisiin pitäisi suhtautua. Sananvapauden, uskonrauhan ja kulttuuristen yhteisöjen välisen suvaitsevaisuuden yhteensovittaminen on vaikea tehtävä, eikä yksiselitteisiä ratkaisuja yhteismitattomien ja keskenään jännitteisten arvojen sovittamiseksi ole olemassa. Teach-inissä ei oltu yhtä mieltä edes siitä, ovatko pilakuvien julkaisemisen poliittiset seuraukset vain vahingollisia vai kenties myös globaalin kulttuurien välisen keskustelun synnytystuskia.

Uskomme, että tilaisuutemme omalta osaltaan kannustaa kaikkien, erityisesti itselle läheisten arvojen kriittiseen tarkasteluun, kansainväliseen solidaarisuuteen, myötätuntoon globaalisaation ahtaalle ajamia ihmisiä ja yhteisöjä kohtaan sekä kulttuurien rajat ylittävään ihmisarvon kunnioitukseen.

Tutkijakollegium kiittää ystäviään ja omia tutkijoitaan erittäin nopealla aikataululla organisoituun tilaisuuteen valmistetuista hienoista puheenvuoroista sekä niiden nopeasta saattamisesta kirjalliseen muotoon. Olemme saaneet kannustavaa palautetta teach-in –perinteen elvyttämisestä. Lisää tilaisuuksia on luvassa uusien aiheiden pohjalta.

Juha Sihvola
Tutkijakollegiumin johtaja
http://www.helsinki.fi/collegium/suom/Teach-in.htm

Artikkelit seuraavilta henkilöiltä:
Puheenvuorot (pdf):

1. Susanne Dahlgren
2. Martti Koskenniemi
3. Ilkka Pyysiäinen
4. Anneli Meurman-Solin
5. Terho Pursiainen
6. Klaus Karttunen
7. Pia Letto-Vanamo
8. Petter Korkman
9. Matti Klinge
10. Mika Ojakangas
11. Anneli Aejmelaeus
12. Kai Mikkonen
13. Risto Eräsaari
14. Jarna Petman
15. Kuisma Korhonen
16. Jaakko Hämeen-Anttila
17. Jari Ehrnrooth
18. Sari Kivistö
19. Jussi Pakkasvirta
20. Kaarlo Tuori
21. Tuula Gordon
22. Alaric Hall (in English)
23. Jaana Hallamaa
24. Pasi Falk
25. Mikko Salmela

Lisää artikkeleita aiheesta (pdf):

1. Juha Sihvola: Loukatut tunteet ja krittikin vapaus
Helsingin Sanomat 3.2.2006
2. Juha Sihvola: Pyhää ei pidä jättää rauhaan
Suomen Kuvalehti 17.2.2006
http://www.helsinki.fi/collegium/suom/Teach-in.htm

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”