Tuossa kuvat julkaisseella Yad Vashemin sivulla on myös keskustelua siitä, mitä kuvat itse asiassa kuvaavat. Esimerkiksi tuosta ensimmäisestä kuvasta jonka sanottiin olevan helmikuulta 1942 kommentoi eräs kirjoittaja sitä huomauttamalla, että mikäli kuva tosiaan on otettu helmikuussa 1942 pitäisi maassa olla huomattavan paljon lunta.

Kuva: Yad Vashem kts. alkuperäinen kuva:
http://collections.yadvashem.org/photos ... 91497.html
Kuvatekstissä lukee: Russia, Petrovzavodsk, Finnish Soldiers beside bodies of Soviet POWs that were executed, 27/02/1942
Ja kuvan muina tietoina annetaan:
Belongs to collection: 451 photographs on CD. The photographs, mainly from German sources, were collected during the war by "The Extraordinary State Commission for Determination and Investigation of Nazi and Their Collaborators' Atrocities in the USSR"
Origin: GARF - State Archive of the Russian Federation

Tässä vasemmalla on kuvan takaa löytyvä selostus. Mistähän tuo johtopäätös teloitetuista venäläisistä sotavangeista on tehty? Kyllähän vankeja saatettiin teloittaa esim karkausten yhteydessä, mutta minusta tuo kuva ei oikein vaikuta siltä.

Tästä toisesta kuvasta sivulla sanotaan: USSR, Apparently local auxiliaries with a wounded Soviet POW.
Tieto on melko epämääräinen. Mitähän tuossa tarkoitetaan tuolla ”local auxiliaries” joka sanakirjakäännöksen mukaan tarkoittaisi “paikallisia apujoukkoja”. Kuva on muuten aiheeltaan tuttu, jossa selvästikään ei ole kyse haavoittuneesta vaan kuolleesta jäätyneestä sotilaasta. Ainakin talvisodan ajoilta tällaisia kuvia on nähty paljon, suomalais-sotilaat kyllä käyttivät joskus kaatuneita ja kummallisiin asentoihin jäätyneitä vihollisten ruumiita esim asemissa tienviittoina.
Kuten vaikkapa tässä:
http://www.palasuomenhistoriaa.net/kuva ... es/198.jpg
Kuva:
Pala Suomen historiaa Olli Kleemolan kokoelma