Kaisa Kyläkoski
Posts: 591
Joined: 01.12.05 08:46
Location: Helsinki
Contact: Website

Google ja Yad Vashem tuovat holokaustin dokumentaatiota verkkoon

27.01.11 13:01

Kaksi vuotta sitten Gooogle ja Israelin holokaustimuseo Yad Vashem avasivat YouTube-kanavan, jossa holokaustin kokeneet todistavat tapahtuneesta. Tällä viikolla julkistettiin hanke, jossa Google ja Yad Vashem tulevat digitoimaan museon asiakirjakokoelman. Ensimmäisenä on julkistettu 130 000 valokuvaa jotka ovat nyt verkossa katsottavina.
Image
Helsingin Sanomat nosti kuvista esiin yllä olevan, jossa kaksi suomalaista sotilasta kuvan tietojen mukaan seisovat vuonna 1942 Venäjällä teloitettujen venäläisten sotavankien ruumiiden äärellä.

Lähteet:
* Holokaustin valokuva-arkisto sisältää myös kuvia suomalaisista, HS
* Google Partners with Yad Vashem to Digitize the Shoah, ReadWriteWEb

Tapio Onnela
Posts: 4819
Joined: 13.09.05 12:40
Contact: Website

Re: Google ja Yad Vashem tuovat holokaustin dokumentaatiota verkkoon

30.01.11 16:24

Tuossa kuvat julkaisseella Yad Vashemin sivulla on myös keskustelua siitä, mitä kuvat itse asiassa kuvaavat. Esimerkiksi tuosta ensimmäisestä kuvasta jonka sanottiin olevan helmikuulta 1942 kommentoi eräs kirjoittaja sitä huomauttamalla, että mikäli kuva tosiaan on otettu helmikuussa 1942 pitäisi maassa olla huomattavan paljon lunta.
Image
Kuva: Yad Vashem kts. alkuperäinen kuva: http://collections.yadvashem.org/photos ... 91497.html

Kuvatekstissä lukee: Russia, Petrovzavodsk, Finnish Soldiers beside bodies of Soviet POWs that were executed, 27/02/1942
Ja kuvan muina tietoina annetaan:
Belongs to collection: 451 photographs on CD. The photographs, mainly from German sources, were collected during the war by "The Extraordinary State Commission for Determination and Investigation of Nazi and Their Collaborators' Atrocities in the USSR"
Origin: GARF - State Archive of the Russian Federation
Tässä vasemmalla on kuvan takaa löytyvä selostus. Mistähän tuo johtopäätös teloitetuista venäläisistä sotavangeista on tehty? Kyllähän vankeja saatettiin teloittaa esim karkausten yhteydessä, mutta minusta tuo kuva ei oikein vaikuta siltä.

Image
Tästä toisesta kuvasta sivulla sanotaan: USSR, Apparently local auxiliaries with a wounded Soviet POW.

Tieto on melko epämääräinen. Mitähän tuossa tarkoitetaan tuolla ”local auxiliaries” joka sanakirjakäännöksen mukaan tarkoittaisi “paikallisia apujoukkoja”. Kuva on muuten aiheeltaan tuttu, jossa selvästikään ei ole kyse haavoittuneesta vaan kuolleesta jäätyneestä sotilaasta. Ainakin talvisodan ajoilta tällaisia kuvia on nähty paljon, suomalais-sotilaat kyllä käyttivät joskus kaatuneita ja kummallisiin asentoihin jäätyneitä vihollisten ruumiita esim asemissa tienviittoina.

Kuten vaikkapa tässä:
Image
http://www.palasuomenhistoriaa.net/kuva ... es/198.jpg
Kuva: Pala Suomen historiaa Olli Kleemolan kokoelma

Return to “Uudet historia-aiheiset mediat”