Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Aboa Vetus & Ars Novan keskiajan ääniarkisto

Kuva
Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova on avannut internetsivuillaan keskiajan ääniä kuvailevan ääniarkiston. Arkistoon on tallennettu yli 50 erillistä nauhoitusta, jotka sisältävät keskiajan ihmisten elämästä kertovia ääniä. Äänet on jaoteltu neljään luokkaan: eläimet ja luonto, esineet, ihmisten äänet sekä työkalut. Aboa Vetus & Ars Novan ääniarkisto on kaikkien aiheesta kiinnostuneiden käytettävissä.

Arkisto syntyi museossa vuonna 2010 esillä olleen Ääniteitä -- matka keskiajan ääniympäristöihin -näyttelyn tuloksena. Näyttely esitteli keskiajalta kuusi kuulokuvaa, jotka liittyivät hetkiin sepän, kalastajan vaimon, katedraalikoulun opettajan, rikkaan turkulaisporvarin piian ja luostarin abbedissan elämästä. Museo tuotti kuulokuvat pääosin itse äänitetystä materiaalista. Kuulokuvien muokkaamisesta huolehtivat Teemu Tuovinen ja Anssi Alhopuro.

Ääneen ja yleensä aistimellisuuteen vahvasti liittyvän näyttelyn suunnittelu aloitettiin vuonna 2007. Siitä kehittyi monitieteinen hanke, joka sai nimen Moniääninen. Hankkeseen liittyi kolme näyttelyprojektia: Ääniteitä, kulttuurihistoriallinen näyttely Aboa Vetuksessa, Klangi, kansainvälinen äänitaiteen näyttely Ars Novassa ja Naantalin museon toteuttama Kaikuja keskiajalta -kuuntelukävely Naantalissa. Hankkeen yhteydessä julkaistu Moniääninen-kirja sisältää cd:n, jolle näyttelyn kaikki kuulokuvat on tallennettu.

Aboa Vetus & Ars Novan ääniarkisto on kaikkien alasta kiinnostuneiden käytettävissä. Äänet annetaan käyttöön Creative Commons Sampling Plus -lisenssillä. Ääniä on lupa käyttää muokattuna ja yhdisteltynä epäkaupallisissa ja kaupallisissa yhteyksissä tai sellaisenaan epäkaupallisissa yhteyksissä. Ääniä käytettäessä niiden alkuperä on toivottavaa mainittava.

* Näyttelystä aiemmin: Keskiajan ääniä Aboa Vetus & Ars Novassa

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”