Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Kirja: Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko

Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura on julkaissut Sakari Selinin kirjan Kun valtiopetos oli isänmaallinen teko. Nuoret sodassa Hitleriä vastaan. Selin on tarkastellut Suomessa Natsi-saksaa vastustaneita. Kirjansa alkuluvussa hän toteaa
Porvarillisen todellisuuden ohella oli/on olemassa toinen todellisuus: vasemmistolaisen työväenliikkeen voimakas perinne, fasisminvastaisen taistelun Eurooppaan 1930-luvulla tuoma edistyksellisen ihmiskunnan haaste. Milloin tämä toinen todellisuus tunkeutuu läpi suomalaisen, yhä vielä 1930-luvun rasitteita harteillaan kantavan historiakäsityksemme, ei ole näköpiirissä. Suomen ja fasistisen Saksan aseveljeydestä kertova Adolf Hitlerin haamu hallitsee monen menneisyyttä, tavalla tai toisella. Yrittäessäni perehtyä näihin, osin yli 70 vuoden takaisiin tapahtumiin Tampereella ja Pohjois-Hämeessä olen joutunut toteamaan, että monista asioista tietojen saanti on erittäin vaikeata.

Tämä johtuu pääosin siitä, että niissä yhteiskunnallisissa oloissa, joissa vasemmistolainen, kommunistiseksi leimautunut liike joutui toimimaan, kehittyi erityinen maanalaisen kauden toimintatapa, joka valtiollisen poliisin vainojen vuoksi vaati ehdotonta vaiteliaisuutta.
Kirja on luettavissa verkossa, ladattavissa sekä tilattavissa paperille painettuna Unigrafian verkkokirjakaupasta.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”