Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Jatkosodan kohtalot esiin verkkosovelluksessa ja -näyttelyssä‏

Viikonloppuna Helsingin Sanomat esitti kysymyksen Miten sinun olisi käynyt jatkosodassa? ja tarjoaa verkkosivullaan mahdollisuuden arpoa miehen kohtalo jatkosodassa. Tuloksen esityksen yhteydessä on linkki Kansallisarkiston verkkonäyttelyyn "Muisto säilyy - 20 nuorta kohtaloa jatkosodasta".

Näyttely kertoo nimensä mukaisesti kahdenkymmenen jatkosodassa menehtyneen nuorukaisen tarinan. Näyttely koostuu näiden vuonna 1921 syntyneiden miesten pienoiselämäkerroista, jotka on laadittu asiakirjalähteiden ja valokuvien perusteella. Ajatuksena on nostaa yksittäisiä ihmiskohtaloita esiin tilastojen ja muistomerkkien takaa ja osoittaa, että sankarivainajien muisto säilyy, vaikka heidän aikalaistensa määrä vähitellen vähenee.

Maria Kallio
Viestit: 99
Liittynyt: 24.09.09 09:38
Paikkakunta: Pirkkala, Turku

Re: Jatkosodan kohtalot esiin verkkosovelluksessa ja -näyttelyssä‏

Lisäyksenä vielä, että Helsingin Sanomien jatkosotageneraattorin tiedot perustuvat
Kansallisarkiston Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokantaan.

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Jatkosodan kohtalot esiin verkkosovelluksessa ja -näyttelyssä‏

Mutta jotenkin "generaattori" onnistuu tuottamaan myös tuloksia, joissa sotilaat ovat invalisoituneet tai selvinneet ilman fyysisiä vammoja. Nimensä mukaan Kansallisarkiston kanta käsittelee kaatuneita. Sivuston tiedotuksessa ei selvennetä, mistä sodasta elävinä selvinneiden tiedot/määrät on saatu. Luonnollisestikin uskottavaa, että tarvittavat tilastotiedot ovat olemassa.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”