Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Marsalkka Mannerheimin salonkivaunun 3D-mallinnus nyt Internetissä

Päämajamuseon sivuilla on avattu 3d-malli Marsalkka Mannerheimin salonkivaunusta.

Kyseinen rautatiehallituksen virkavaunu A 90 toimi vuosina 1939-1946 osana marsalkka Mannerheimin käytössä ollutta esikuntajunaa. Salonkivaunullaan Mannerheim teki neuvottelumatkoja Mikkelistä Helsinkiin ja tarkastusmatkoja eri rintamille yli 100 kappaletta kulkien yhteensä yli 78.000 km. Mannerheimin syntymäpäivillä 4.6.1942 vaunussa käytiin kuuluisa salaa nauhoitettu keskustelu Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitlerin kanssa.

Nykyisin vaunu sijaitsee Mikkelin rautatieasemalla. Yleisöllä on pääsy vaunun sisätiloihin vain kerran vuodessa Mannerheimin syntymäpäivänä 4. kesäkuuta.
Projektissa haluttiin ensisijaisesti parantaa vaunun saavutettavuutta virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin museopäätteelle avoimen lähdekoodin pelimoottoriin perustuva sovellus vaunun 3D-mallin ja siihen läheisesti liittyvän materiaalin katseluun. Toisessa vaiheessa sisältö tuotiin kaikkien nähtäville Internetiin sovelluksen HTML5-version avulla.

Salonkivaunun virtuaaliympäristöön on kerätty marsalkan ja vaunun vaiheista kertovia valokuvia, äänitallenteita ja filmimateriaalia. Hytistä toiseen liikuttaessa voidaan tarkastella Mannerheimin henkilökohtaista esineistöä lähietäisyydeltä. Sivu on käännetty viidelle eri kielelle: suomi, ruotsi, englanti, saksa ja venäjä.

Mannerheimin salonkivaunun 3D-mallinnus on yhteistyöhanke Mikkelin kaupungin museoiden (Päämajamuseo) ja Mikkelin ammattikorkeakoulun informaatio- ja mediatekniikan laitoksen välillä ja osa Viva3-hanketta. Viva3 on Mikkelin ammattikorkeakoulun hanke, jossa kartoitetaan ja testataan kustannustehokkaita maisemien, rakennusten ja esineiden 3D-digitoinnin menetelmiä ja etsitään keinoja tuotetun datan tallentamiseen ja esittämiseen.

Hanke on saanut avustusta Museoviraston innovatiivisiin hankkeisiin tarkoitetuista varoista.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”