Kaisa Kyläkoski
Posts: 591
Joined: 01.12.05 08:46
Location: Helsinki
Contact: Website

Le Monde Diplomatiquen tiedot Suomen historiasta heikkoja

09.11.11 15:44

Uusi Suomi nosti esiin Antti Vihisen kirjoituksen ”Talvisodassa Suomi hyökkäsi Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun”. Vihinen oli lukenut Le Monde Diplomatique -lehden erikoisnumeroa L'Atlas Histoire Histoire critique du XXe siècle. (20. vuosisadan historiakartasto) ja joutui toteamaan, että siitä lukijalle muodostuu vähintäänkin sekava kuva ja vaikutelma Pohjois-Euroopan ja erityisesti Suomen asioista:
Tässä lehdessä esitellään muun muassa Venäjän 1917 vallankumouksen vaikutuksia Euroopan elämään. Suomen kohdalla kartassa on merkki, jonka mukaan maassamme on ollut kyllä ”vallankumouksellista toimintaa” ja lakkoja, mutta ei varsinaisia taisteluita. Näin siis pohjoisen Euroopan verisimpiin kuuluva sisällissota jää kokonaan käsittelemättä. Vastaavasti erityisessä luvussa ”Hitler-Stalin -sopimus” vuodelta 1939 kuvataan rajalinjojen muuttumista itäisessä Euroopassa. Talvisota osataan mainita, mutta karttatietojen mukaan Suomen armeija olisi sen aikana hyökännyt muun muassa Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Samaan aikaan venäläisten joukkojen liikkeet Itä-Suomessa on kyllä onnistuttu kuvaamaan suurin piirtein totuudenmukaisesti, mutta senkin käsityksen saa, että maaliskuuhun 1940 mennessä Puna-armeija olisi valloittanut koko Suomen. Kartan mukaan Suomen armeijan aktiviteetit talvisodassa Karjalan Kannaksella ovat jääneet kahden vaatimattoman hyökkäyksen varaan Tolvajärvellä ja ”Matsaselka”-nimisellä paikkakunnalla.
* L'Atlas Histoire Histoire critique du XXe siècle.


Tapio Onnela
Posts: 4819
Joined: 13.09.05 12:40
Contact: Website

Re: Le Monde Diplomatiquen tiedot Suomen historiasta heikkoja

01.12.11 11:54

Onko kukaan tullut selanneeksi tuon kirjan suomennettua versiota. Ovatkohan nuo virheet myös siinä?
http://www.intokustannus.fi/kirja/historia-atlas/

Tapio Onnela
Posts: 4819
Joined: 13.09.05 12:40
Contact: Website

Re: Le Monde Diplomatiquen tiedot Suomen historiasta heikkoja

10.01.12 13:10

Tapio Onnela wrote:Onko kukaan tullut selanneeksi tuon kirjan suomennettua versiota. Ovatkohan nuo virheet myös siinä?
Sain tänään käsiini tuon suomenkielisen version ja näyttäisi kyllä olevan huomattavasti korjattu painos. Tässä Into-kustannuksen laitoksessa on olllut suomenkielinen toimitus ja teos on saanut erillistä rahoitusta käännöksiin. Juttujen kirjallisuusluetteloissa on mainittu esim. suomenkielistä Suomessa tehtyä tutkimusta.
Tässä kuva yhdestä karttasivusta, josta tuossa edellisessä jutussa oli puhetta:

Carl-Fredrik Geust
Posts: 19
Joined: 24.12.11 12:24

Re: Le Monde Diplomatiquen tiedot Suomen historiasta heikkoja

10.01.12 19:49

Kartasta puuttuvat esim risteilijä Kirovin hyökkäys(-yritys) Hankoon, kotiseudun pommitukset jne.

Neuvostoliitto ei valloittanut Laatokan Karjalaa eikä Kannastakaan karttaan merkityssä laajudessa. Puna-armeija ei ole koskaan valloittanut (eli Neuvostoliiton historiakäsityksen mukaan "vapauttanut") Sortavalaa eikä Käkisalmea, vaan nämä kaupungit luovutettiin poliittisella päätöksellä, ts. rauhansopimuksen mukaisesti, sekä vuonna 1940 että 1944.

NL ei myöskään valloittanut Petsamoa läheskään karttaan merkityssä laajudessa, eikä aluetta luovutettu edes rauhansopimuksessa 13.3.1940; vaan silloin luovutettin ainoastaan Kalastajasaarennon länsiosan, ja Puna-armeija vetäytyi valoittamastaan Petsamon satamasta ja kylästä.

Return to “Uudet historia-aiheiset mediat”