Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 08:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Runoa historiasta

Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon yksi kymmenestä ehdokkaasta on Suvi Vallin runokirja Ohijuoksija. Kustantajan sivuilla sitä kuvataan seuraavasti
Taidokkaan esikoisteoksen teemoja ovat musiikki, historian mittakaavat,
Saksa ja tutkimusmatkat. Kirjoittaja eläytyy muun muassa saksalaisen J. G. Seumen tutkimusretkiin Suomessa 1800-luvulla. Aukeamille rönsyilevissä runoissa eri aikakaudet peilautuvat toisiaan vasten.
Runojen historiasisältö ei ole jäänyt huomaamatta arvioinneissa. Savon Sanomien Teppo Kulmala kirjoittaa
Pitkienkin kohtaloiden, myös sukupolvien kulku on läsnä. Faktiset aiheet, kuten matkat, sodat, historiankirjoitus, ja tosiasiallisten teosten ja henkilöiden - esimerkiksi Beethoven, Schiller, Eichendorff ja ripeäkinttuinen tutkimusmatkailija Johann Gottfried Seume - kosketus luo tykö rientävää taustaa: lähellä ja kaukana ovat molemmat lähellä.
Kouvolan sanomissa Petri Liukkonen kehuu
Vaikka historiantaju ei kuulu nykylyriikan vahvuuksiin, niin sitä Vallilla on. Kymenlaaksosta ei ole koskaan kirjoitettu näin modernistisesti ja samalla perinnetietoisesti. Jopa talouden ykkösfetissi, paperitonnimäärä, muistetaan mainita.
Vallin perhetarinoihin en jaksanut syventyä. Huomioni vei teoksen ydinhahmo, omalaatuinen jalkapatikkafilosofi Johann Gottfried Seume, josta löytyy lisää tietoa neljän sivun selitysosastosta. Seume käveli Saksasta Suomeen 1805, aikalaisten todistuksen mukaan rivakkaa vauhtia. Sippolassa kulkija majoittui von Daehnin kartanoon ja söi siellä mesimarjoja.
Anna Saari kiiltomato.net-sivustolla kommentoi ja lainaa
Avausruno todistaa, että äänessä ei ole historioitsija, vaan yksin runous, joka kirjoittaa, laulaa ja merkitsee maailmaa:
“- – eikä historiaa ole kuin kirjoittajaa, ei sotkanmunaa/ kuin runonlaulajaa on vain toistemme suut/ ja mutkikkaat korvat maat meret luvuttomat kuvitelmat.”

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”