Sivu 1/1

Ooppera Vilppulan vaiheesta 1918

Lähetetty: 19.03.12 09:13
Kirjoittaja Kaisa Kylakoski

Eettisesti Innovatiiviset Kulttuurin Uudistajat EIKU ry suunnittelee oopperaa vuoden 1918 tapahtumista Vilppulassa.

Helmikuussa 2011 alkoivat Raimo Kallio-Mannila ja Paavo Joensalo työstää Vilppulan vaihe -oopperaesityksen käsikirjoitusta. Kesä-elokuussa Kallio-Mannila jakoi näkemyksiään ja faktaa vuoden 1918 tapahtumista blogissa Vilppulan vaihe.

Vaikka blogipäivitykset loppuivat, oopperan kirjoitus ei jäänyt kesken vaan Eettisesti Innovatiiviset Kulttuurin Uudistajat EIKU ry:n sivulta selviää, että yhdistys suunnittelee 1918 Vilppulan vaihe -oopperan konserttiversion esityskiertuetta kesäkuulle 2012 ja lähivuosina kyseisen oopperan täysimittaisen version esittämistä.

Suunnitelmien toteutumiseen viittaa kirjoitus Pohjois-Karjalan sotaorpojen sivuilla :
Oopperakonserttien kiertue alkaa kantaesityksellä Liperin kirkossa perjantaina 1.6. klo 19 ja jatkuu Keuruun kirkossa sunnuntaina 3.6. klo 14 ja klo 19 alkavilla esityksillä. Maanantaina 4.6., joka on Marskin syntymäpäivä ja Puolustusvoimien lippujuhlapäivä, esitys on historiallisten tapahtumien keskeisellä paikalla Vilppulan kirkossa klo 19 liittyen myös Vilppulan seurakunnan 100 -vuotisjuhlallisuuksiin. Kiertue huipentuu Tampereen tuomiokirkossa pidettävään esitykseen tiistaina 5.6. klo 19.
Näyttelijä Lauri Sinkkosen juontamassa esityksessä kuvataan molempia osapuolia kunnioittavasti niiden – miesten osalta todellisten ja naisten osalta fiktiivisten – henkilöiden tuntemuksia, jotka Tampere – Vilppula – Haapamäki akselilla osallistuivat tapahtumiin.