Tapio Onnela
Viestit: 4866
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Kansalliskirjasto digitoi Missale Aboensen


Missale Aboense on vanhin erityisesti Suomea varten tilattu painettu kirja. Kansalliskirjaston haastava hanke on ollut digitoida kaikki hallussaan olevat versiot tästä vuonna 1488 painetusta Turun messukirjasta. Missale Aboensea painettiin Lyypekissä sekä pergamentille että paperille. Digitoidut sivut sisältävät teologisesti tärkeää tutkimustietoa ja niissä on myös käsintehtyjä merkintöjä, jotka on nyt tallennettu verkkoon tutkijoiden nähtäväksi.

Digitointihanke on toteutettu Eero Niinikosken rahaston turvin.

Missale Aboensen painattivat vuonna 1488 Turun piispa Konrad Bitz ja tuomiorovasti Maunu Särkilahti Lyypekissä. Missale Aboense on latinankielinen ja se sisältää messun osat kirkkovuoden mukaisine raamatunteksteineen ja rukouksineen. Se on ainoa suomalaisen kirjallisuuden inkunaabeli eli kehtopainate, jolla tarkoitetaan ennen vuotta 1501 painettua kirjaa.

Missale Aboense on muunnelma yleiseurooppalaisesta messukirjasta. Turun Missale sisältää täydellisenä 266 + 1 lehteä. Tämän loisteliaan kirjan pääteksti on ladottu goottilaisen kirjaimen tekstuuramuodolla kahdeksi palstaksi lukuun ottamatta kalenteria taulukoineen ja canon missaeta. Painovärinä on musta ja punainen. Tekstiä somistavat lombardialaiset alkukirjaimet sekä kahdeksan suurta ja kaksi pientä kuvallista puupiirrosalkukirjainta. Osa Missalen suurista alkukirjaimista on maalattu käsin, yleensä sinisellä, joskus pergamenttilehdille myös kullalla.

Missalesta on säilynyt alkuperäisensä vain yksi lähes täydellinen pergamenttikappale, joka on peräisin Halikon kirkosta. Sen omistaa Kööpenhaminan kuninkaallinen kirjasto. Kansalliskirjastossa on voutien tilikirjojen kansina olleesta lehdistä koottu kaksi epätäydellistä pergamenttikappaletta, joista toinen on lahjoitettu Jyväskylän yliopiston kirjastolle.

Missale Aboensesta on otettu kaksi näköispainosta, vuosina 1971 ja 1988.

* Teoksesta löytyy myös jo aiemmin Jyväskylän yliopiston kirjaston digitoima versio
* Missale Aboense, Bitz, Konrad, k. 1489, Esipuhe.; Ghotan, Bartolomäus, k. 1494, kirjanpainaja. (Kansalliskirjasto, Doria)

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”