Tapio Onnela
Viestit: 4902
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Ainutlaatuinen yksityisarkisto ostettiin RuotsistaHerttualliselle d'Otrante-suvulle Ruotsissa kuulunut von Stedingk -suvun yksityisarkisto on ostettu Suomeen ja se tullaan sijoittamaan Kansallisarkistoon. Arkistoon sisältyy Suomen historian kannalta ainutlaatuisen arvokasta aineistoa.

Arkiston kiinnostavimpia aineistoja ovat Ruotsin viimeiselle sotamarsalkalle, kreivi Curt von Stedingkille (1746-1837) kuuluneet asiakirjat. Hän oli aikansa tunnetuimpia ruotsalaisia ja lukeutui kuningas Kustaa III:n lähimpään ystäväpiiriin. Arkistoon sisältyy yli sata yksityistä kirjettä Kustaa III:lta.

Mukana Savon Prikaatin arkisto

Suomen kannalta tärkeimmän kokonaisuuden muodostavat Karjalan rakuunarykmentin ja Curt von Stedingkin Kustaa III:n sodan (1788 - 1790) aikana komentaman Savon Prikaatin arkisto. Se on säilynyt näiltä vuosilta kokonaisuudessaan ja siihen kuuluu kaikkiaan 14 kansiota.

Erityisen kiinnostavia ovat Anjalan-liiton kannattajiin lukeutuneen Savon Prikaatin edellisen komentajan, everstiluutnantti Berndt Johan Hastferin asiakirjat. Hastfer kävi sodan aikana salaisia neuvotteluja G.M. Sprengtportenin ja venäläisten kanssa. Sen vuoksi Kustaa III käski von Stedingkin vangitsemaan hänet ja takavarikoimaan Hastferin hallussa olleet asiakirjat, jotka kuuluvat nyt hankittuun arkistoon.

Aineistoa vuoden 1809 rajaneuvotteluista

Sotilasuran lisäksi Curt von Stedingk ansioitui diplomaattina. Hän oli toinen Suomen sodan päätyttyä solmitun Haminan rauhansopimuksen (1809) ruotsalaisista allekirjoittajista. Hän toimi Ruotsin edustajana myös Venäjän kanssa käydyissä rajaneuvotteluissa, joissa vahvistettiin Ruotsin ja Suomen välinen nykyinen valtakunnanraja.

Arkistoon sisältyvät kaikki hänen neuvotteluissa käyttämänsä aineistot, muun muassa tärkeä suunnitelma rajan vetämisestä Tornionjoelle. Neuvotteluasiakirjoissa on runsaasti von Stedingkin tekemiä merkintöjä, jotka valaisevat valtakunnanrajan syntyprosessia.

Voit lukea tarkemmin von Stedigk -suvun arkistosta ja Curt von Stedingkin poikkeuksellisen kirjavista elämänvaiheista arkistolaitoksen kotisivuilla osoitteessa http://www.arkisto.fi/fi/palvelut/viestinta/stedingk/.

Arkisto kesällä Suomeen

Arkiston hankintahinta oli 465 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriön osuus siitä oli 150 000 euroa. Ruotsin valtionarkisto digitoi koko aineiston. Sen jälkeen alkuperäisaineisto siirretään Suomen Kansallisarkistoon kesällä 2013. Kansallisarkisto esittelee alkuperäisaineistoa tiedotusvälineille ja yleisölle sen saavuttua Suomeen. Digitoituna aineisto tulee olemaan verkon kautta vapaasti saatavilla.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”