Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Karttapohjainen aineistohaku Kansallisarkistossa


Kansallisarkisto tuotti keväällä kokeiluhenkisen karttapohjaisen aineistohaun, jonka tarkoituksena oli muun muassa saada asiakkailta palautetta erilaisista aineistojen hakutavoista.

Noin 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että aineisto löytyi helposti tai helpommin kuin muista tarjolla olevista hakuvaihtoehdoista ja lähes sata prosenttia vastaajista ilmoitti, että haluaisi nähdä myös muita arkistolaitoksen aineistoja esitettävän karttapohjaisella haulla.

Historiallisten ja nykyaikaisten karttojen vertailu Google Earth –ohjelmistossa kiinnosti vastanneista noin 75 prosenttia. Noin puolet vastanneista ilmoitti myös halukkuutensa osallistua ”talkoisiin”, mikäli tarjolla olisi työkalu, jolla aineistoa voisi helposti sijoittaa maantieteellisiin koordinaatteihin.

Vertailua vanhan ja uuden kartan välillä

Sivuston aineistoksi valikoitui 1800–luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Venäjän armeijan topografisten joukkojen laatima Senaatin kartasto. Yksittäiset karttalehdet vietiin niin sanotun yleissilmäyslehden päälle linkkeinä ja muutama karttalehti vietiin Google Earthiin, missä vanhaa karttaa pystyi vertaamaan nykyaikaiseen karttaan.

Kehittämispäällikkö Kenneth Ahlfors, Kansallisarkisto: ”Olemme parhaillaan uudistamassa arkistokuvailua ja laatimassa uusia kuvailu- ja luettelointisääntöjä. Uudistamme myös kuvailu- ja luettelointijärjestelmämme. Näiden muutosten jälkeen mahdollisuudet erilaisten aineistohakujen kehittämiseen parantuvat merkittävästi."

Aineistohaut Finnaan

"Tulevaisuudessa aineistohaut tullaan keskittämään Kansallisen Digitaalisen Kirjaston Finna-sivulle. jonne luodaan arkistosektorille oma näkymänsä. Tämä näkymä tullaan suunnittelemaan ensi vuoden aikana ja suunnittelussa tullaan huomioimaan niin karttahaun kuin muidenkin hakumahdollisuuksien tarjoamia vaihtoehtoja. Uudenlaisen kuvailun ja uusien järjestelmien tarjoamat entistä paremmat hakumahdollisuudet ovat käytettävissä 2015 alkaen ja ne tulevat kehittymään jatkuvasti muun muassa kuvailutietojen täydentymisen myötä”, Ahlfors toteaa.
”Kansallisarkistossa seurataan tiiviisti erilaisia tapoja esittää digitaalista aineistoa. Aineistojen hakeminen esimerkiksi kartan avulla on tapa tuoda digitoitu materiaali helpommin lähestyttäväksi. Palaute tekemästämme ”demosta” oli pääosin varsin positiivista, joten tästä on hyvä jatkaa”, ylitarkastaja Reko Etelävuori Kansallisarkistosta toteaa.
* Karttapohjainen aineistohaku

Kansallisarkiston tiedote 8.11.2013

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”