Jyrki Ilva
Viestit: 340
Liittynyt: 30.11.05 15:04
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Pro gradu Tampereen Lenin-museon perustamisesta ja toiminnasta vuosina 1945-1964

Seuraava Tampereen yliopistossa hyväksytty pro gradu on nyt luettavissa verkossa:

Antti Siika-aho: Toisenlainen museo. Lenin-museon perustaminen ja
toiminta 1945 - 1964

Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, historia
URL: http://urn.fi/URN:NBN:fi:uta-201311131586

Opinnäytteen tiivistelmä:


"Tampereen työväentalossa sijaitsevaa Lenin-museota pidetään yleisesti Suomen tunnetuimpana erikoismuseona maailmalla. Vuonna 1946 avattu Lenin-museo oli vuosikymmenien ajan yksi lukuisista eri puolilla maailmaa sijainneista Vladimir Iljits Leninin mukaan nimetyistä museoista. Alun perin Suomi-Neuvostoliitto-Seuran omistama museo jäi Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen lopulta ainoaksi lajissaan. Nykyisin museo on kansainvälisen maineensa ohella yksi Suomen suosituimmista ei-valtiollisista erikoismuseoista ja siellä käy vuosittain lähes 12 000 vierasta.

Lähivuosina 70 vuotta täyttävän Lenin-museon historiaa on tähän mennessä tutkittu poikkeuksellisen vähän. Tarvetta museon vaiheiden tarkastelulle on, sillä laitoksessa on määrä toteuttaa muutoksia vuoden 2014 alussa työväenmuseo Werstaan kanssa tapahtuvan fuusioitumisen myötä. Tässä pro gradu -tutkielmassa on selvitetty Lenin-museon perustamista vuonna 1945 ja toimintaa vuosien 1946 - 1964 välisenä aikana. Aihetta on lähestytty tutkimalla, kuinka museo aikanaan perustettiin ja millainen laitos siitä lopulta syntyi. Museon toimintaa puolestaan on lähestytty laitoksen johtokunnan näkökulmasta.

Kulttuurihistoriallisten erikoismuseoiden tieteellinen tutkimus on yleistynyt vasta hiljattain. Suomalaisten museoiden toiminnasta osana ympäristöään tiedetään varsin vähän, vaikka juuri yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset heijastavat myös museoiden kehitykseen. Tutkimuksen perusteella Lenin- museon perustaminen ja toiminta olivat kiinteästi sidoksissa yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja siinä tapahtuviin muutoksiin. Laitos perustettiin alun perin museoksi vain näennäisesti ja Lenin-museosta voitiin ryhtyä tosissaan rakentamaan museota vasta, kun sen toiminta oli taloudellisesti turvattu ja sille oli olemassa mahdollisimman laajapohjaista yhteiskunnallista tilausta.

Tutkielman merkittävimpiä lähteitä ovat Lenin-museon johtokunnan arkistot sekä Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Tampereen osaston arkistot. Näiden ja muiden alkuperäislähteistä koostuvien arkistojen ohella tutkimuksessa on hyödynnetty runsaasti Suomen poliittista ja yhteiskunnallista historiaa käsittelevää tutkimuskirjallisuutta."

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”