Tapio Onnela
Viestit: 4898
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Mitä kuvat kertovat sinulle? Turun museokeskuksen kokoelmapedagoginen kulttuuripalvelu


Mitä kuvat kertovat sinulle? on äskettäin verkossa avattu Turun kaupungin taidekokoelmasta ja Turun museokeskuksen valokuva-arkistosta koottu kokoelmapedagoginen kulttuuripalvelu, jonka kohderyhmänä ovat erityisesti lapset ja palvelutaloissa asuvat ikäihmiset. Verkkoon toteutettu kokonaisuus sisältää vanhoja kulttuurihistoriallisia valokuvia sekä taideteoskuvia Turun kaupungin taidekokoelmasta. Kuva-aineisto kommenttikenttineen mahdollistaa sukupolvien välisen muistojen, mielikuvien ja näkemyksien vaihdon.


Kulttuurista iloa ja hyötyä kaikenikäisille

Turun museokeskuksella on lähes 10 000 teoksen taidekokoelma sekä yli 1,5 miljoonaa kuvaa käsittävä kulttuurihistoriallinen valokuva-arkisto. Tästä valtavasta kokonaisuudesta on valittu monia aihepiirejä käsitteleviä, kiehtovia kuvastoja, jotka ovat avattavissa kaikenlaisille tulkinnoille. Liikkeelle lähdön apuna on historiallista taustatietoa vanhoista valokuvista ja taideteosten tulkinnallisia vihjeitä.

Lähtökohtana on, että sivustosta olisi iloa ja hyötyä erityisesti lapsille ja palvelutaloissa asuville ikäihmisille. Aineistot ovat kuitenkin kiehtovia ikkunoita historiaan ja taiteeseen kaikenikäisille. Kuvia on mahdollista käyttää keskustelunavaajina kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa. Kuvien toivotaan herättävän yleisössä muistoja ja uteliaisuutta. Ohjaajat voivat hyödyntää sisältöjä yksilö- tai ryhmäkeskusteluissa, kuvalukupiireissä, oppitunneilla ja työpajatoiminnassa, joissa kuvia voidaan näyttää esimerkiksi tablettitietokoneen näytöltä tai videotykin kautta projisoituina. Kommentoimalla kuvia Flickrissä on mahdollista saada aikaan mielenkiintoista, sukupolvet ylittävää näkemystenvaihtoa.

Lyhyet kuvatekstit valottavat historiallista taustaa ja houkuttelevat tulkitsemaan kuvia. Vanhoihin valokuviin on kuvatekstien täydennykseksi lisätty tietoa kuvien yksityiskohdista. Kuvista on myös rajattu yksityiskohtia kommentteineen, jotka ilmestyvät hiirtä liikuttamalla. Ulkoveistosten ja katukuvaa esittävien valokuvien sijaintipaikat löytyvät kartalta.

Historian havina ja elämän lumo


Sivuston kolmen teemaa ovat "Arjen pyörteessä", "Karkeloita ja huvituksia" ja "Kuvien taikaa". Kussakin osiossa on sekä kulttuurihistoriallisia valokuvia että taideteoskuvia, mutta "Rakkaalle ystävälle" -valokuvakokonaisuus sisältää yksistään näyttelijämuotokuvia 1920-40-luvulta. Valokuvat kertovat, millaisilla leluilla lapset leikkivät 1930-luvulla tai miten kahvihetkeä vietettiin laivan kannella sata vuotta sitten. Nykytaideteokset saattavat aluksi hämmentää, huvittaa tai jopa ärsyttää. Tunteiden skaala on laaja, kun katsoja lähestyy teoksia avoimin mielin oman elämän lähtökohdista.

Kulttuuriaineistojen saavutettavuus lisääntyy

Verkkosivusto tuo museon taide- ja valokuvakokoelmat entistä paremmin saavutettaviksi. Samaan sivustoon tullaan myöhemmin liittämään myös "Kurkistuksia valokuvien Turkuun" -kuvakokonaisuus. Mitä kuvat kertovat sinulle -hanke on saanut Museoiden innovatiivisten hankkeiden tukea Museovirastolta.

* Mitä kuvat kertovat sinulle?
* Turun museokeskus, colections (Flickr)

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”