Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Elannon valokuva-aarre nyt netissä


Osuusliike Elannon kuvakokoelma on julkaistu Helsingin kaupunginmuseon Finna-sivulla omana kokonaisuutenaan. Kuvat kutsuvat retkille eilispäivän Helsingin maitokauppoihin ja ravintoloihin, keskustan kaduille ja lähiöihin.

Helsingin kaupunginmuseon lähes kolmeen tuhanteen Elannosta kertovaan kuvaan ja esineeseen tutustumisen saa Finna-sivulla aloittaa vaikkapa valmiilla aihehauilla, jotka esittelevät muun muassa leipätehdasta, lapsikuvia ja elintarvikepakkausten etikettejä. Vauhtiin päästyään kuvien selailua voi jatkaa omin hakusanoin. Verkkolaatuisia kuvia saa vapaasti ladata ja käyttää, kunhan merkitsee kuvalähteeksi Helsingin kaupunginmuseon sekä kuvaajan nimen.

Elannon kuvakokoelma syntyi osuusliikkeen työstä

Osuusliike Elanto syntyi 1905 leipätehtaan ympärille. Muutamasta leipämyymälästä kasvoi vuosikymmenien mittaan koko Helsingin kattava satojen myymälöiden verkosto. Useat helsinkiläissukupolvet tottuivat nauttimaan Elannon maineikkaasta leivästä ja osuusliikkeen monipuolisista palveluista, jotka kattoivat ihmisen koko elämänkaaren kehdosta hautaan.

Elanto julkaisi omaa lehteä, mainosti ahkerasti sekä valokuvasi ja tallensi omaa toimintaansa ja helsinkiläistä arkea yleisemminkin. Näin syntyi arvokas ja antoisa valokuva- ja esinekokoelma, joka kuuluu nykyisin Helsingin kaupunginmuseolle. Eniten aineistoa on 1930–1950-luvuilta. Parikymmentä vuotta jatkuneen tutkimus- ja digitointityön jälkeen suurin osa kokoelmasta on nyt yleisön saatavilla.

Finna on portti Suomen kulttuuriperintöön

Finna-palvelu kokoaa yhteen Suomen museoiden, arkistojen ja kirjastojen tietovarantoja ja avaa ne vapaasti tutustuttaviksi. Yleisö voi selata aineistoja, kuten esineitä, kuvia, taideteoksia, kirjoja, karttoja ja asiakirjoja, osoitteessa.

Helsingin kaupunginmuseolla on Finnassa oma sivu hkm.finna.fi, jonka kautta voi tutustua yli 40 000 kuvaan ja esineeseen. Vaikka Finna täydentyy jatkuvasti, siellä on vain murto-osa museon valtavista kokoelmista. Siksi kannattaa aina kysyä suoraan museosta, jos Finnasta ei löydy etsittyä aineistoa.

* Helsingin kaupunginmuseon Elanto-kokoelma Finnassa

Lähde: Helsingin kaupunginmuseon tiedote

kimmok
Viestit: 2
Liittynyt: 14.10.15 17:47

Re: Elannon valokuva-aarre nyt netissä

Osuusliike Elanto oli edistysmielisen osuustoimintaliikkeen "suurin ja kaunein". Osa Elannon kuvista on eri reittejä pitkin joutunut myös muihin kuva-arkistoihin. Helsingin kaupunginmuseo on tehnyt kulttuuriteon tuomalla kuvat Finnaan, mutta varsinkin Elannon varhaisvaiheiden kuvia voi etsiä "yleis-Finnan" puolelta muistakin kuvakokoelmista.

Kimmo K.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Elannon valokuva-aarre nyt netissä

kimmok kirjoitti:Helsingin kaupunginmuseo on tehnyt kulttuuriteon tuomalla kuvat Finnaan, mutta varsinkin Elannon varhaisvaiheiden kuvia voi etsiä "yleis-Finnan" puolelta muistakin kuvakokoelmista.
Museo on toedellakin tehnyt kulttuuriteon, varsinkin kun sen hallussa olevat kuvat ovat myös käytettävissä. Ovatkohan nuo muut Finnassa olevat Elannon kuvat myös vapaasti yleisön käytettävissä?

Helsingin kaupunginmuseon toteaa kuvistaan näin:
Kaikki Finnassa olevat Helsingin kaupunginmuseon kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta kuvaajan nimi ja Helsingin kaupunginmuseo on mainittava. Kuvat on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0) -lisenssillä.

kimmok
Viestit: 2
Liittynyt: 14.10.15 17:47

Re: Elannon valokuva-aarre nyt netissä

Ensinnäkin, halusin vain muistuttaa, että Elannon kuvia on muuallakin kuin Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa.

Toinen asia on se, missä määrin kuvat ovat "vapaasti yleisön käytettävissä". HKM:n ilmoituksen mukaan kuvia saa käyttää vapaasti, kunhan kuvaajan ja museon nimi mainitaan. Käytännössä HKM rajaa kuvien käyttöä myös sillä, että kuvat eivät ole painolaatuisia. Tosin painolaatuisuus on vähän epämääräinen käsite - varsinkin omakustanteissa...

Ilmeisesti keskustelussa viitataan Arjenhistoriasta peräisin oleviin vesileimattuihin kuviin. Luulisin, ettei kukaan edes haluaisi niitä leimallisina käyttää. Leimaamattomat kuvat ovat kuitenkin vapaasti käytettävissä (myös painotuotteisiin), mikäli ne tilaa itselleen ja maksaa siitä pienen maksun. Sen voi tulkita rahastukseksi, mutta sen voi mieltää myös palvelumaksuksi esimerkiksi siitä, että kuvasta tehty skannaus tarkistetaan asiakkaan käyttötarpeisiin sopivaksi, ehdotetaan mahdollisia vaihtoehtoja skannatusta materiaalista ja pyritään tarkistamaan myös skannaamaton materiaali, olisiko niissä jotain asiakkaan tarpeisiin sopivaa. Jos asiakas haluaa päästä tutkimaan materiaalia ilman vesileimoja, myös sellainen mahdollisuus on olemassa kirjautumalla tutkijatunnuksilla järjestelmään. Kuvat ovat siis yleisön käytettävissä ainakin kohtalaisen vapaasti. Edellyttääkö vapaus aina anonymiteettia?

Vaikka tämänhetkinen kulttuurilaitosten rahoitustilanne vaikuttaa enemmän kuin huolestuttavalta, monet organisaatiot ovat avaamassa tai avanneet "rahanarvoisia" aineistojaan - enemmän tai vähemmän - vapaasti saataville. Suurimmista Ekuvaa käytävistä konsortioista Kantapuusta ja Arjenhistoriasta on avattu testimielessä osia aineistoista ilman leimaa (Luston moottorisahakuvia, Työväen Arkiston julisteita ja Radiomuseon radioita). Ekuvaan on vastikään valmistunut työkalu, jolla aineistojen leiman vaihto ja poisto on tehty helpoksi. Kuvien yhteyteen voi liittää yksilöllisesti CC-lisenssiehdon. Tämä saatiin toimimaan Finnan suuntaan vasta muutama viikko sitten. Piipunjuurella ja Muistaja-konsortioissa on alunperinkin valittu leimaamattomuuslinja. Voi siis olla, että leimaamattomia kuvia löytyy tulevaisuudessa myös muista Finnan aineistosta "vapaasti".

terv. Kimmo K.

Kaisa Kylakoski
Viestit: 591
Liittynyt: 01.12.05 07:46
Paikkakunta: Helsinki
Viesti: Kotisivu

Re: Elannon valokuva-aarre nyt netissä

Avoimuuden ja vapauden erilaisista määritelmistä ja ulottuvuuksista kiinnostuneille suosittelen Sanna Marttilan ja Laura Sillanpään julkaisua Kohti avointa kulttuuria (2014). Esimerkkinä siitä tietolaatikko sivulta 12.
Avoimen tiedon määritelmä voidaan purkaa
seuraaviin osiin:
• tietovarannon löydettävyys
• kokonaisuuden julkaiseminen
• käyttöehtojen tasa-arvoisuus
• alkuperäisyys ja ajantasaisuus
• laillinen ja vapaa uudelleenkäytettävyys
• maksuttomuus
• koneluettavuus
• formaatin avoimuus – eli tiedostomuoto ei ole yksittäisen toimijan tai yrityksen hallussa
• ymmärrettävyys – eli data on dokumentoitu selkeästi ja kattavasti.
Nämä mittarit auttavat hahmottamaan aineiston avoimuutta sekä sitä missä kohdin avoimuutta voi lisätä

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Elannon valokuva-aarre nyt netissä

Kiitos Kaisalle tuosta linkistä!
Aiheesta on foorumilla keskusteltu monasti ennenkin. Tässä puheenvuoroni ketjusta Museoviraston kuvakokoelmien käytöstä
19.4.2013. viewtopic.php?f=10&t=5112

Väistämättä tässä tulee toistaneeksi jo aiemmin sanottua, mutta yritän tiivistää oman näkemykseni asiaan.

Mielestäni julkisin varoin ylläpidettyjen ja rakennettujen museokokoelmien ensisijainen tehtävä on välittää kulttuuriperinnettä eteenpäin, valistaa kansalaisia, tarjota heille välineitä ymmärtää menneisyyttä ja käsitellä sitä.

Unescon määritelmänkin mukaan:
"Museo on pysyvä, taloudellista hyötyä
tavoittelematon, yhteiskuntaa ja sen kehitystä palveleva laitos, joka on avoinna yleisölle ja joka tutkimusta ja opetusta edistääkseen ja mielihyvää tuottaakseen hankkii, säilyttää, tutkii, käyttää tiedonvälitykseen ja pitää näytteillä aineellisia ja aineettomia todisteita ihmisestä ja hänen ympäristöstään. (ICOM Statutes, Article 2: definitions).
Myös Suomen museolaki toteaa museoiden tehtävästä:
Museolaissa museoiden tehtäväksi määritellään kulttuuri- ja luonnonperintöä koskevan tiedon saatavuuden edistäminen. Tämän tehtävän puitteissa museoiden tulee tallentaa ja säilyttää aineellista ja visuaalista kulttuuriperintöä, harjoittaa siihen liittyvää tutkimusta, opetusta ja tiedonvälitystä sekä näyttely- ja julkaisutoimintaa. (Museolaki 887/2005).
Saavutettava museo
Museon ja sen kokoelmien tulee olla kaikkien kansalaisten saavutettavissa.
Saavutettavuus on asiakkaiden erilaisten tarpeiden huomioimista kaikessa museotoiminnassa ja asiakkaan museokäynnin kaikissa vaiheissa. http://www.museot.fi/mita-museot-tekevat
p

Nyt kun netin kautta uskomattoman hienot kuvakokoelmat olisivat helposti kaikkien saatavilla, vaikeutetaan tahallaan niiden saatavuutta ja täysimääräistä hyödyntämistä kuvankäyttömaksuilla ja leimoilla.

Mitä tulee yksityisiin kuvakokoelmiin, niin epäilemättä omaisuudellaan saa tehdä mitä vaan, mutta ensinnäkään en ymmärrä toiminnan moraalista ja eettistä puolta. Jonkin ammoin sitten kuolleen valokuvaajan ottamien kuvien esittäminen silvottuina leimoilla ja omilla copyright merkinnöillä ei ole minusta oikein.
Toiseksi ihmetyttää myöskin se, mitä menetettävää vanhojen digitaalisesti monistettujen kuvien vapaalla jakelulla tai Creative Commons lisenssillä varustettuna, on kuvan julkaisijalle, ellei hän yritä tehdä kuvien myynnistä elinkeinoa.

HistoryPinn on minusta hieno esimerkki siitä miten kaikki saisivat enemmän jos tieto olisi mahdollisimman vapaata.

On myös museoita, yksittäisiä ihmisiä ja yhdistyksiä joissa ajatellaan tästä eri tavoin. Kuten vaikkapa pienen Uudenkaupungin museon kuvakokoelmien julkaiseminen Facebookissa.


Pari päivää sitten törmäsin tähän hienoon kuvakokoelmaan
Karjalan Sivistysseuran valokuva-arkisto
SA-kuvien julkistaminen vapaasti kaikille oli suuri kulttuuriteko:
Puolustusvoimat julkaisi 170 000 SA-kuvaa verkossa vapaasti saataville

Museoiden ja arkistojen kuvakokoelmien maksullisuus ei ole minusta ole eettisesti kestävä toimintatapa, enkä usko että sillä on pidemmän päälle tulevaisuutta.


Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”