Ossi T. Viita
Viestit: 7
Liittynyt: 10.02.16 10:06

Hiihtoliiton arkisto Urheilumuseon arkistoon

12.05.16 11:31

Urheilumuseon arkiston kokoelmat ovat täydentyneet Suomen Hiihtoliiton arkistolla. Hiihtoliiton asiakirjat ovat tähän asti olleet Lahden Hiihtomuseolla, joka luovutti ne Urheilumuseolle.

Hiihtoliiton arkistoaines on laaja, yli 50 hyllymetriä, ja se kattaa ajallisesti koko 1900-luvun maastohiihdon, mäkihypyn, yhdistetyn ja alppihiihdon. Arkistosta löytyvät kotimaiset kilpailutulokset ja kansainväliset arvokilpailutulokset, maajoukkuetason urheilijoiden henkilötietoja 1940-luvulta 2000-luvun alkuun sekä mittava koti- ja ulkomainen kirjeenvaihto alkaen liiton perustamisvuosilta 1930-luvun alusta.

Lahden MM-hiihtojen järjestelyasiakirjoja arkisto sisältää kattavasti, mutta varsinaiset järjestelytoimikuntien arkistot ovat Lahden Hiihtomuseolla.

Hiihtoliiton asiakirjoista selviävät esimerkiksi mäkihyppytornien rakennusvaiheet piirustuksineen, Hopeasompa-kilpailun kehityskaari, teknisten asiantuntijoiden raportit eri lajeista sekä Mäkituomarikerhon toiminta.

Kaikkiaan erilaisia tutkimusnäkökulmia arkisto tarjoaa runsaasti. Odotettavissa on hiihdon historiaan kohdistuvien opinnäytteiden ja muun tutkimuksen lisääntyminen, koska arkiston siirto Urheilumuseolle parantaa sen saavutettavuutta merkittävästi. Urheilumuseon tutkijatiloissa se on saatavilla muiden urheilujärjestöjen ja seura-arkistojen yhteydessä.

Samassa yhteydessä siirrettiin Hiihtomuseolta Urheilumuseolle Suomen Valtakunnan Urheiluliiton Lahden piirin sekä merkittävän urheiluseuran, Lahden Ahkeran arkistot, jotka molemmat täydentävät merkittävällä tavalla Urheilumuseon kokoelmia.

Urheilumuseon arkiston kokoelmiin siirtyneiden aineistojen arkistoluettelot löytyvät http://www.urheilumuseo.fi/Default.aspx?tabid=3832
Lisätietoja Lahdesta siirtyneestä aineistosta saatavilla blogikirjoituksesta http://www.urheilumuseo.fi/Default.aspx?tabid=4269

Urheilumuseon kokoelmissa on kaikkiaan lähes 2 hyllykilometrin verran asiakirjoja suomalaisilta liikunta- ja urheiluyhdistyksiltä ja henkilöiltä sekä yli 300 000 valokuvaa, 30 000 esinettä ja mittava käsikirjasto. Urheilumuseon arkisto toimii suomalaisen liikuntakulttuurin valtakunnallisena päätearkistona.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”