Tapio Onnela
Viestit: 4745
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Vaslav Nijinskyn ”kadonnut” baletti vuodelta 1913 esitetään Turun kutomolla

21.10.16 09:27

Kuva
Kuva: Piirros baletista Jeux 1913, Wikimedia Commons.
Jeux on Vaslav Nijinskyn "kadonnut’ baletti”, joka kantaesitettiin Théâtre des Champs- Élyséessä Pariisissa 1913, vain muutama viikko ennen kuuluisaa Kevätuhri-baletin esitystä. Jeux (suom. Pelit tai Leikit) oli samalla Claude Debussyn viimeinen orkesterisävellys, joka lunasti myöhemmin paikkansa musiikin historiassa. Baletti sen sijaan on jäänyt arvoitukseksi. Nyt baletti esitetään uudestaan Turun Kutomolla.

Teoksesta on säilynyt jälkipolville kuusi valokuvaa, muutama arvio ja Debussyn musiikki. Tältä pohjalta Liisa Pentti ja työryhmä kuvittelee teoksen uudelleen ja antaa menneisyydestä peilautuvalle Jeux-koreografialle muodon futuristisessa hengessä.

Kuvien, Nijinskyn muistiinpanoista löytyneiden liiketeemojen ja Debussyn musiikin kautta Liisa Pentti työryhmineen on kuvitellut teoksen uudelleen. Prosessissa on ollut mukana myös historiallisen materiaalin erityisasiantuntija, yliopistonlehtori Hanna Järvinen Teatterikorkeakoululta. Teos sekä jatkaa että ajattelee uudelleen vuonna 1913 alkanutta prosessia.

Kuva
Kuva baletista ilmestyi The Illustrated London Newsissä, 28 kesäkuuta 1913.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”