Tapio Onnela
Viestit: 4745
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Matti Klingen Studia Generalia luento: Suomi – sata vai tuhat vuotta? seurattavissa myös netissä

09.02.17 11:15

Kuva
Matti Klinge: Suomi – sata vai tuhat vuotta?
Torstaina 9.2.2017 klo 17.00–19.00
Porthania, luentosali PI (Yliopistonkatu 3)
Luennot myös verkossa suorina lähetyksinä ja jälkikäteen
Luentosarjan ohjelma ja linkit verkkoluentoihin

Helsingin yliopiston kevään Studia Generalia juhlii maamme itsenäisyyttä pureutumalla Suomeen, suomalaisuuteen ja näitä koskeviin myytteihin. Heti ensimmäisessä illassa päästään isojen aiheiden ääreen, kun professori emeritus Matti Klinge haastaa käsityksemme (vain) satavuotiaasta Suomesta.
”On kyllä oikeutettua viettää syntymä- ja kansallispäiviä. Mutta tällaiset päivät nostavat esiin vain jonkin aspektin murroskausien vaiheista ja seurauksista.”
Luennossaan Klinge tarkasteleekin Suomen historiaa, sen vaiheita ja murroksia itsenäisyyttä pidemmällä aikajänteellä – aina vuodesta 811 alkaen. Aikakauden 1800-luvun alusta vuoteen 1917 hän nostaa kiistatta käänteentekeväksi.

Vuosien 1917-1920 vaiheita olisi Klingen mukaan joka tapauksessa tärkeää kerrata juuri nyt, niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa: ”Riitaa – ja sovinto, Sitä ”itsenäisyyspäivän” voimme toivoa merkitsevän.”

Matti Klinge on Helsingin yliopiston emeritusprofessori, tuottelias tutkija ja kirjoittaja sekä arvostettu yhteiskunnallinen vaikuttaja ja keskustelija. Hän on tutkinut muun muassa Suomen ja pohjoismaiden, Helsingin kaupungin ja yliopistojen historiaa sekä aate- ja oppihistoriaa. Hän on saanut työstään lukuisia tunnustuspalkintoja. Tutkimuksen lisäksi myös opetustyö on ollut Matti Klingelle aina tärkeää.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”