Tapio Onnela
Viestit: 4745
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Itä Häme -lehden kuvakokoelma JOKAlle

24.03.17 18:25

Sanomalehti Itä-Häme on lahjoittanut negatiivikokoelmansa Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle. JOKA tarjoaa hauraalle aineistolle hyvät säilytysolosuhteet ja tuo vanhat uutiskuvat verkkoon kaikkien katsottaviksi. Itä-Hämeen negatiivikokoelma on tärkeä lisä kokoelmiin, sillä se on JOKA:n ensimmäinen paikallislehden kuvakokoelma. Lue lisää.

Videohaastattelussa päätoimittaja Jari Niemi kertoo, miksi Itä-Häme lahjoitti valokuvakokoelmansa Journalistiselle kuva-arkistolle JOKA:lle:


Sanomalehti Itä-Hämettä on luettu Heinolan seudulla jo miltei 90 vuotta. Sen ensimmäinen numero julkaistiin joulukuussa 1927. Alussa lehti ilmestyi kerran viikossa, mutta ilmestymiskertoja on vuosikymmenten saatossa lisätty. Nykyisin Itä-Häme ilmestyy kuusi kertaa viikossa, ja sillä on yli 20 000 lukijaa Heinolassa, Hartolassa, Sysmässä, Joutsassa ja Pertunmaalla.

Itä-Hämeen negatiivikokoelmassa on lehtikuvia 1950-luvulta aina 2000-luvun alkuun asti. 1960-luvun alusta on säilynyt myös muutamia valokuva-albumeja, joihin on liimattu lehdessä julkaistuja kuvia ja lehtileikkeitä. Vanhoihin lehtikuviin on tallentunut paljon paikallishistoriaa.

Lehden kuvaaja Anja Halla dokumentoi 35-vuotisen uransa aikana esimerkiksi vanhojen puutalojen Heinolaa, jota ei enää ole. Halla oli Suomen ensimmäisiä naislehtikuvaajia ja kuvasi Itä-Häme-lehdelle vuosina 1963-1998.

Journalistinen kuva-arkisto JOKA perustettiin vuonna 2014 osaksi Museoviraston Kuvakokoelmia. JOKA säilyttää ja julkaisee lehtikuvia. Se turvaa merkittävien lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmien säilymisen yhdessä muiden museoiden ja arkistojen kanssa.

JOKA:lla on jo kokoelmissaan useita kuvaajakokoelmia ja esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden ja Kalevan vanhat lehtikuvakokoelmat sekä uutiskuvatoimisto Pressfoton kuva-arkisto. Kaikkiaan kokoelmissa on yli 10 miljoonaa lehtikuvaa. Itä-Hämeen negatiivikokoelma on tärkeä lisä Journalistisen kuva-arkiston kokoelmiin, sillä se on JOKA:n ensimmäinen paikallislehden kuvakokoelma.

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”