Sivu 1/1

Näyttely "Maailma ja me" kertoo vuodesta 1917

Lähetetty: 16.11.17 12:18
Kirjoittaja Diamus
Helsingin Diakonissalaitos itsenäistyvässä Suomessa 1917

Diamuksessa - Helsingin Diakonissalaitoksen museossa on esillä 31.3.2018 saakka näyttely ”Maailma ja me. Kertomus Helsingin Diakonissalaitoksesta 1917”. Näyttely kertoo itsenäistyvästä Suomesta ja 50-vuotiaasta Diakonissalaitoksesta.

"Maailma ja me" on kolmiosaisen näyttelysarjan avaaja. Siinä käydään vuosi 1917 kuukausittain läpi; lyhyt "maailma"-yhteenveto kuvaa mitä Suomessa ja Helsingissä tapahtui ja "me" laitoksen kiertokirjeissä lähetettyjä kuulumisia diakonissoille muualle maahan. Näyttely päättyy joulukuuhun 1917, jolloin Helsingin Diakonissalaitos juhli 50 vuottaan. Suomen 4.12 annettu ja 6.12. eduskunnan hyväksymä itsenäisyysjulistus luettiin Suomen kirkoissa jumalanpalveluksen yhteydessä sunnuntaina 16.12., samana sunnuntaina, jolloin diakonissalaitoksen juhlaa muistettiin diakonia-aiheisin saarnoin.

Diakonissalaitos 1917

Vuonna 1867 perustettu Helsingin Diakonissalaitos koulutti diakonissoja ja oli maan vanhin yksityissairaala. Sairaalan lisäksi laitoksella oli työmuotoina lastensairaala, kolme lastenkotia, keuhkotautisten toipumiskoti ja kotitalouskoulu. Lisäksi laitos vastasi valtion sairaalasta, joka oli perustettu spitaalisia varten. Niissä henkilökunta oli pääosin laitoksen sisaria. Sisarkunnan koko oli 209. Koesisarista ja diakonissoista runsas puolet työskenteli diakonissalaitoksen ulkopuolella palvelusopimuksin. Työaloja oli seurakunnissa, kaupunkilähetyksissä, kaupunkien ja kuntien sairaaloissa ja sosiaalityössä. Yksi johti matkailijakotia Viipurissa, yksi oli lähtenyt lähetystyöhön Kiinaan. Helsingin kaupungin ja kaupunkilähetyksen palveluksessa olleet sisaret kohtasivat kenttätyössä työläiskortteleissa vuoden aikana pahentuneen elintarvikepulan, kasvavan levottomuudet ja luokkien väliset jännitteet.

Näyttelyn keskeinen aineisto ovat kiertokirjeet. Niiden välityksellä diakonissalaitoksesta pidettiin yhteyttä muualla Suomessa työskenteleviin sisariin. Kirjeiden allekirjoittajina olivat useimmiten johtajatar Lina Snellman ja johtaja Artur Palmroth. Näyttelyyn valituista kirjeotteista välittyy ympäristön tapahtumien vaikutus laitoksen elämään.

Diakonissalaitos vuonna 1918 ja itsenäisyyden ensimmäisinä vuosikymmeninä

Näyttelysarjan toinen osa avautuu 12.4.2018. Diakonissalaitoksen kortteli jäi punaisten ja saksalaisten välisten taistelujen keskelle samana päivänä 100 vuotta sitten. Taistelut jatkuivat seuraavaan päivään. "Edith Sjösten - sisaret ja sisällissota" kuvaa diakonissalaitoksen sisarten kokemuksia ja erityisesti sisar Edith Sjösténiä, joka työskenteli Tammisaaren punavankileirillä neljän muun diakonissan kanssa. Laitoksen oma sairaala toimi miltei vuoden 1918 loppuun asti saksalaisten sotilassairaalana.

Kolmas osa tulee esille syksyllä 2018. Se avautuu samana päivänä, jolloin diakonissalaitoksessa vihittiin ensimmäiset diakonissat itsenäisessä Suomessa. Näyttely "Käyköön myötä taikka vastaan - itsenäisen Suomen ensimmäiset diakonissat" pureutuu nuoren maan sosiaali- ja terveyspalveluihin muutamien 8.9.1918 vihittyjen diakonissojen työn kautta.

Diamus, Helsingin Diakonissalaitoksen museo, Alppikatu 2. Avoinna ma-pe 9-16. Vapaa pääsy!
Lisätietoja intendentti Jaana af Hällström jaana.af.hallstrom@hdl.fi, puh. 040 4853545