Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Petri Talvitie: “Kyläosuudesta yksityiseen maanomistukseen – Isojako Länsi-Uudellamaalla 1700-luvulla”. Lectio praecursoria 22.5.2013

17.06.13 11:47

FM Petri Talvitien väitöskirja “Kyläosuudesta yksityiseen maanomistukseen – Isojako Länsi-Uudellamaalla 1700-luvulla” tarkastettiin 22.5.2013 Helsingin yliopistossa. Vastaväittäjänä toimi professori Tapio Hämynen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Panu Pulma.
Helsingin Sanomissa ilmestyi joitakin vuosia sitten juttusarja tuusulalaisesta Penttilän tilasta. “Viljelijän vuosi” -nimisessä sarjassa seurattiin maataloustöiden etenemistä Taruman perheen omistamalla tilalla kevätkylvöistä talvisiin paperitöihin. Penttilän tila oli perustettu kantatilasta lohkomalla vuonna 1950, jolloin maatilan koko oli 20 hehtaaria. Noin 60 vuotta myöhemmin tilalla oli 190 hehtaaria viljeltyjä peltoja, joilla kasvoi mallasohraa, vehnää, kauraa, rypsiä ja rapsia. Maatilan isännän Jussi Taruman mukaan useampien viljelykasvien viljeleminen oli perusteltua, koska tällä tavoin oli mahdollista tasata taloudellista riskiä. Joku vuosi oli otollinen ohran kasvulle, toinen taas hyvä rapsille. Isäntä kertoi lisäksi seuraavansa viljan maailmanmarkkinahintoja ennen lopullisen viljelysuunnitelman lukkoon lyömistä. Toki myös maan laatu ja paikallinen mikroilmasto vaikuttivat kylvöpäätöksiin. Penttilän isäntä kertoi myös käyvänsä koulutus- ja esittelytilaisuuksissa, jotta olisi perillä uusimmista tutkimustuloksista. Tilan motto kuului seuraavasti: ”Pyrimme kehittämään tilaa jatkuvasti ja hakemaan näin taloudellisempaa ja tehokkaampaa toimintaa."
(...)
Lue lektio kokonaisuudessaan Ennen ja nyt -verkkolehdestä.

Palaa sivulle “Ennen&Nyt historian tietosanomat”