Veikko I Palvo
Viestit: 1164
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Norjassa 60% vuosittain myytävistä henkilöautoista on sähköautoja, eniten maailmassa. Norjan valtio tukee sähköautojen ostoa vuosittain noin 2,9 miljardilla ( vuonna 2009 autoverotuotto ja maksut olivat 7,4 miljardia ja v. 2019 4,5 miljardia. ) ( Suomessa v. 2018 8,132 miljardia )

Tässä http://suomenluonto.fi/norjassa-sahkoau ... -sahkolla/ kirjoitetaan, että "Suomessakin sähköautoihin ja hybrideihin voitaisiin siirtyä heti - j o s vain tahdottaisiin".


Mutta Norja on öljyn ja kaasuntuottaja, öljyrahastokin ylitti juuri äsken 1000 miljardin määrän ja 1,5 %:a kaikista maailman pörssiosakkeista omistaa Norja.
Norja ei ole aikeissa romuttaa paljolti öljyn ja kaasun vientituloihin pohjautuvaa talouttaan. Gro Harlem Bruntland´kin vastasi jo julkistaessaan 1987 Our Common Futuren ( Kestävä kehitys ) kysymykseen Norjan öljyntuotannosta: "Me tuotamme öljyä ja kaasua puhtaammin kuin kukaan muu."
Norjan valtion öljy-yhtiö Equinor sanoo käyttävänsä * uusiutuvaa energiaa * öljyn ja kaasun tuotannossa uudella Norjan kaikkien aikojen kolmanneksi suurimmalla Johan Sverdrup-öljykentälläkin.
Päästöt "uusiutuvan energian öljykentällä" ovat vain 0,67 kg CO2:sta per barrel ja muun maailman öljykentillä 18 kg CO2 per bbl ( ja ilmeisesti öljynjalostuksessakin syntyvät päästöt ovat ostajamaan päästöjä ).

http://edition.cnn.com/2020/01/19/busin ... index.html
CNN Business: Norway says its new giant oil field is actually good for planet. Critic call it climate hypocrisy.

Öljyn ja kaasuntuotantoa nykyisillä 89 tuotannossa olevalla öljy- ja kaasukentällä Norja jatkaa ainakin vuoteen 2070 saakka, ainahan öljyllä ja kaasulla kysyntää on.
Koti-Norjassa voi sitten suunnitella hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä ja fossiilisia polttoaineita käyttävien autojen myynnin kieltämistä vuonna 2025.
Norjassa on halpaa vesivoima-sähköäkin.
Öljyn viejämaa Tanskassakin on rakenneltu runsaasti "tuulimyllysähköä" ikäänkuin öljyn ja kaasunviennin vastapainoksi ja eihän Pariisi 2015-ilmastosopimuksessakaan kielletä öljyn- ja kaasuntuotantoa, vasta fossiilisten polttaminen vientimaissa saa aikaiseksi päästöjä.

Omaa taloutta öljyn- ja kaasun tuottajamaissa ei aiota romuttaa?
Ja
nuo öljyä ja kaasua tuovat ja polttavat maat saavat tietystikin tehdä omat "päästötaselaskelmansa", ainakin EU:ssa?

Veikko Palvo

lisäys 17.6.-20

Barents Observer / Atle Staalesen 9.6.2020 : Norway seeks way out of crisis, invest in more oil

Norjan bkt laskee koronakriisissä 4 %:a vuonna 2020 ja Norjan parlamentti päätti jopa 39 miljardin kruunun = 3,7 miljardin €uron tukipaketista öljyteollisuudelle, uusia öljykenttiä myöskin arktisella alueella mm. 2013 löydetyllä Wisting-öljykentällä ja öljyterminaali lähellä Norkappia, Veidnes´ssä.

Apupaketti sisältää tukirahaa myös ns. jääreunan pohjoispuoliselle öljynporaukselle.
Norjan työväenpuoluekin, Labor Party, halusi parlamentissa lisää öljytyöpaikkoja, eikä kymmenen ympäristöjärjestön yhteiskirjeellä ja vaatimuksella " vihreästä öljyntuotantokiellosta " näyttäisi olleen merkitystä?

Aiemmin Norjan ja Venäjän alustavat yhteiset aiesuunnitelmat öljyntuotannosta arktisella alueella lienevät ympäristöjärjestöjenkin vaikutuksesta mitätöityneet ja koronakriisissä Venäjällä ei näyttäisi olevan uutisoituja öljyhankkeita Barentsin merellä ja arktiksella?

VP
Viimeksi muokannut Veikko I Palvo, 17.06.20 15:24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Veikko I Palvo
Viestit: 1164
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Greta Thunberg puhui tammikuun 2020 lopulla Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa: Globaali " talomme palaa " ja
" emme tarvitse päästöjen vähentämistä vaan päästöjen täyskieltoa"!

Pres. Donald Trump: " Meidän on torjuttava nämä jokavuotiset tuhon profeetat ja heidän ennustuksensa maailmanlopusta". " USA liittyy kylläkin Davosin biljoonan puun istutussuunnitelmaan". ( hiilinieluja ja hiilivarastoja )

South China Morning Post http://scmp.com/topics/world-economic-forum näyttää keskittyneen Donald Trump´iin ja USA - Kiina kauppasotaan Davosissakin, Gretastakin on artikkeli, muttei Angela Merkelin puheeseen:
http://weforum.org/agenda/2020/01/merkel-at-davos-2020/

Viisitoista vuotta Saksan ( & EU:n ? ) johtajana ollut Angela Merkel peräänkuulutti " parempaa viestintää maailman johtajien välille ja erimielisyyksien unohtamista " -- ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.

" Ilmastonmuutoksessa m e i d ä n on muutettava elämäntapamme, meidän on jätettävä ( teollistumisen ) kausi taaksemme ja luotava itsellemme täysin uudet arvot".

Vuoteen 2038 mennessä kivihiilenkäyttömme ( Saksan & ydinvoima vuonna 2021 ) loppuu ja sähköntuotanto on muutettava vähemmän hiilidioksidia tuottavaksi 2030 mennessä ja uusiutuvien energialähteiden osuuden on oltava 65% Saksassa, jossa aurinko ei aina paista ja tuuli ei aina puhalla ja se merkitsee täysin uusia siirtolinjoja".

A.Merkelillä "me" näyttäisi välillä tarkoittavan Saksaa, välillä koko EU:ta ja joskus koko maailmaakin ( ilmastonmuutosasiassa )?

Ja kesällä 2020 uusi suuri kivihiilivoimala Datteln 4 aloittaa tuotantonsa ja sen omistajalla on toiminnassa 5 muutakin kivihiilivoimalaitosta.

A.Merkel sanoi " Saksojen yhdistyneen 30 vuotta sitten ja 30 vuodessa voidaan tehdä paljon. Vuoteen 2050 mennessä.
Nuoriso on hyödynnettävä ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa, tosiasiat ja tunne on sovitettava yhteen".
Ja
" EU voi voittaa vain afrikkalaisia kuuntelemalla ja hyödyntämällä tuota valtavaa luovuuden lähdettä.
Saksan seuraavalla EU-puheenjohtajakaudella järjestetään syyskuussa 2020 Brysselissä EU:n ja Afrikan maiden huippukokous."

Mutta mikä on realistista todellisutta Saksassakin, miksiköhän 2020 avataan uusia kivihiilivoimalaitoksiakin ja lakkautetaan loputkin ydinvoimalaitokset ja ostetaan enemmän fossiilista maakaasua? Vuoden 2038 jälkeenkin kivihiilivoiman osuus Saksassa näyttäisi (ehkä?) olevan 30%. ( Nythän 2020 Saksan kivihiilenpoltto tuottaa co2:sta eniten Euroopassa, enemmän kuin Puola, jonka kivihiilenkäyttö on Saksaa vähäisempää, vaikka prosentuaalisesti tuottaakin 80% Puolassa. )
The Federal Chancellor speech Jan 23, 2020 World Economic Foorum in Davos:
http://bundeskanzlerin.de/bkin-en/news/ ... 20-1716620


Davosistakin uutisoidaan Gretan ja Trumpin ja Merkelin puheista, mutta mm. Kiinan varapääministeri Han Zhengillä ei näytä olleen paljoakaan sanottavaa maailman talousfoorumissa.

Veikko Palvo

lis. 13.3.
Deustche Welle kirjoittaa
http://dw.com/en/coronavirus-climate-ch ... a-52647140
"koronaviruksen vähentäneen ( Kiinassa ) päästöjä nopeammin kuin vuosikausien ilmastoneuvotteluiden".

DW:n artikkeli pohjautuu Greenpeacen tietoihin, aktivisti Lauri Myllyvirta: dw-artikkelin lopulla `recent study´, Toxic air: The price of fossil fuels
Fossiilisten sanotaan ( arvio? ) surmaavan maapallolla vuodessa 4,5 miljoonaa ihmistä.
Koronaviruksen vakavuus olisi siihen nähden vähäistä.

Mutta koronavirus katsotaan globaalisti vakavaksi uhaksi ja Amy Jaffe ( vihreä asiantuntija ) sanookin:
"Jos olet poliittinen päättäjä miettimässä miten saada päästöt vähentymään, olet juuri saamassa hyvän ohjeen koronaviruksen vaikutuksesta maapallon ilmastoon".
"Etätyöskentely, videoneuvottelut, lyhyemmät työviikot" , lentoliikenteen ja co2:n väheneminen jne.
"Kiinan `kivihiilitalouden´ päästöt ovat koronaviruksen seurauksena vähentyneet 25%.

Kiinassa päästöt notkahtivat 2008 finanssikriisin seurauksena, mutta massiivinen elvytysohjelma nosti päästöt nopeasti jälleen maailman suurimmiksi ja Kiinan valtio on investoinut `savupiipputeollisuuteen´.
"Taantumien sanotaan olevan hyviä maapallon ilmastolle, mutta kauheita ihmisille", mutta voimmeko tehdä saman kuin korona Kiinassa (miinus 25% väliaikaisesti ) romuttamatta talouttamme?
Viisivuotissuunnitelmassa nro 13. vuosille 2016 - 2020 Kiinan sanotaan The Regulatory Review´ssä 8.2016
http://theregreview.org/2016/08/23/zhou ... year-plan/ " Kiinassa `edistettävän´ vähähiilistä tekniikkaa eri aloilla ja suosittavan rakennettaviksi teollisuusmalleja, joilla ei ole hiilidioksidipäästöjä.

Greenpeacen Aasian johtaja väittää Kiinan haluavan tulla " päästöjen vähentämisessä globaaliksi johtajaksi."
Muitakin nimettyjä " ilmasto- ja ilmastopolitiikan asiantuntijoita " väittää Kiinan kivihiilen kulutuksen vähentyneen 12:sta 5-vuotissuunnitelman vuosina 2000 - 2015.
Kiinan sanotaan vuonna elokuussa 2016 täyttävän Pariisi 2015-ilmastosopimuksen " tavoitteet etuajassa " ja
Kiinan sanotaan pyrkivän saavuttamaan hiilidioksidin päästöhuippunsa vuoden 2030 tienoilla, mikä ajankohta ei näyttäisi kuitenkaan olevan edes 5-v.suunnitelmassa 2016 - 2020?

Toteutuneena Kiina on maailman suurin päästelijä ja maailman suurin kivihiilenkuluttaja ja sen päästöjen sanotaan lisääntyvän
vuosittain 2 % tai enemmän, suunta on joka tapauksessa päästöjen lisääntyminen.

Nro 14 viisivuotissuunnitelmassaan "Made in China 2025" ( & China standards 2035 ) vuosille 2021 - 2025 Kiinan sanotaan
http://cfr.org/blog/why-does-everyone-h ... china-2025 pyrkivän hi-tech suurvallaksi ja markkinahallitsijaksi 70%:n omavaraisuudellaan hi-tech´ssä ja pyrkivän haastamaan Saksan, USAn, Et.Korean, Japanin --- Suomenkin hi-techin.

Kiinan suunnitelmatalouden agitprop-toiminta on perustettu jo 1920 tienoilla ja propagandaministeriä kutsutaan nykyisin informaatioministeriksi. Olisikohan noissa Kiinan 5-v.suunnitelmissakin "informaatioministeriön" luomia "edistettävyyksiä ja suositettavuuksia?"

VP
lisätty 9.7.2020

Ursula von der Leyenin EU-komissio esittää covid-19 jälkeen : The European Green Deal as the EU´s recovery strategy but
Can money deliver green deal and recover our post covid-19 economies?
http://ec.europa.eu/commission/presscor ... /ip_20_940

560 miljardia € on päätetty jo aiemmin ja EU-komissio ( & Saksa ja Ranska ) esittävät tarkoitukseen lainattavaksi 750 miljardia lisää;
500 miljardia annettaisiin jäsenmaidelle ilmeisestikin kohdistetusti käyttötarkoituksen mukaan ja 250 miljardia myönnettäisiin lainoina.
......especially wind, solar and kick-starting a clean hydrogen economy in Europe
tuuli- aurinko- ja vetytalous, ydinvoiman EU-komissio sivuuttaa, vaikka ydinvoimalla tuotetaan 50%:a hiilidioksidivapaasta sähköstä EU:ssa.
Ja
digitalisointiin, mutta EU-komission lainaamista miljardeista suurehko osa osoitettaneen kuitenkin kivihiilen polttamisen tilalle rakennettavaan energiantuotantoon mm. EU-Puolassa?EU-komissio käyttää covid-19-jälleenrakentamista nopeuttamaan siirtymistä vihreään talouteen EU-jäsenmaissa:

Koronavirus on vähentänyt hiilidioksidipäästöjä ehkä noin 5 % maapallonlaajuisesti ja ehkäpä vain väliaikaisesti, mutta
Pariisin ilmastosopimuksen toteuttaminen vaatisi YK:n IPCC:n mukaan v u o s i t t a i n 7-8 %:n CO2-päästövähennyksen maailmanlaajuisesti eli EU:n päästövähennykset eivät paljoa merkitsisi yksinomaan Kiinan päästöihin verrattuna, Kiinahan päästelee puolet maapallon päästöistä.


http://fortum.com/about-us/blog-podcast ... -economies
Voiko miljardeilla toteuttaa " green dealin " ja samalla palauttaa koronan supistamat taloudet Suomessa, EU:ssa ja maailmanlaajuisesti?
Tuuli-, aurinko- ja vetytaloudella, sekä digitalisoinnilla?

EU on kehittynyt kriisien kautta ja lähitulevaisuus näyttänee, koskeeko tämä myös nykyisiä kriisejä?

VPhttp://consilium.europa.eu/fi/meetings/ ... 2020/07/17 ja infografiikka
Eurooppa-neuvoston presidentti/ puheenjohtaja Charles Michel ehdottaa 1074 miljardia EU-komission Ursula von der Leyenin ehdottaessa
1100 miljardin pakettia.
EU:n ottamien lainojen t a k a i s i n m a k s u alkaisi / alkaa vuonna 2026-2028 EU-veroina ja/tai korotettuina jäsenmaksuina vuoteen 2058 mennessä.

EU ei voi perussopimusten mukaan lainata omiin menoihinsa ja ehdotettuihin elvytyslainanottoihin tarvitaan poikkeus perustamissopimuksen 311 -artiklasta.

http://ceps.eu/the-mff-recovery-plan-br ... tal-taboo/
EU-puheenjohtajamaa Suomen ehdotus seitsemän vuoden budjetille 2021-2027 oli 1087 miljardia € ja EU:n aikoma lainanoton määrä on samaa suuruusluokkaa.
lisäys 28.7.2020: Nyt 1824,3 miljardin €:n paketista on sovittu, mutta ilmastonmuutoksen vastustajat eivät ole tyytyväisiä:

EU-komission mukaan paketissa keskeistä on ilmastonmuutoksen torjunta EU-maiden talouksien toipuessa covid-19 -pandemiasta.
EU-budjetti vuosille 2021 - 2027 on 1074 miljardia € plus 750 miljardin €:n elvytysrahasto ja "saastuttavia investointeja ei tueta."
Ilmastotoimiin on käytettävä 30 %:a ja ja kaikkien menojen on edistettävä EU:n päästövähennystavoitteiden saavuttamista.
Pariisi 2015-sopimus ja EU:n 2030 sekä 2050 tavoitteet.

Kaikkien EU-jäsenmaiden on oltava sitoutuneita hiilineutraalisuuteen 2050 mennessä ja EU:n tavoitteisiin. ( mm. Puolan )

Vuosina 2021 - 2027 käytettäneen 550 miljardia € EU:n päästövähennystavoitteisiin pääsemiseksi ja joidenkin askelmien mukaan
tarvittaisiin 2400 miljardia € hiilineutraalisuustavoitteeseen vuoteen 2050 mennessä pääsemiseksi.


Englannin jäsenyyden päätyttyä sen nettomaksuosuuden kompensoinnista ja lisämaksuista EU-maille ei näytettäisi esitetyn laskelmia?
Tämän http://fullfact.org/europe/norway-eu-payments/
mukaan esim. ei-EU:n jäsenmaa Norja maksaa vuosittain EU:lle 740 - 890 miljoonaa €:a ja brexitin ja EU:n `vihreän´ koronapaketin vaikutusta
Norjan EU-maksuun ei liene päätetty?
Ja EU-komission rahanjako maittain lienee sekin paljolti avoin asia?

VP
Viimeksi muokannut Veikko I Palvo, 28.07.20 14:56. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

Veikko I Palvo
Viestit: 1164
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Aasialaiseen vuosina 1957 - 1958 kuoli arviolta 1-4 miljoonaa 900 miljoonasta sairastuneesta maailmanlaajuisesti.
( alle 3 miljardista ihmisestä maapallolla noin kolmasosa olisi saanut tartunnan )
Honkongilaiseen 1968 - 1969 kuoli 700 000 - 1 000000 ja sairastuneita arvioidaan olleen maapallolla 1 miljardi ihmistä.
( noin 3,6 miljardista 0,7 - 1 miljardia ihmistä olisi tuon arvion mukaan saanut tartunnan )
Covid-19 ...?
Maapallon väkiluku on nyt n. 7,8 miljardia.

Aasialaisesta ei itselläni ole omakohtaisia muistikuvia, ehkä se on ollut tai sitten ei. Honkongilaisesta en muista juuri muuta kuin sen, että siitä uutisoitiin meillä Suomessakin ja sitä lienee yleisesti pidetty kehitysmaiden influenssana, kaukaisena asiana Suomesta katsottuna.

Mistä syistä covid-19:sta kehittyi pohjoisellakin pallonpuoliskolla paniikki-ilmiö ja alkoikohan paniikki Euroopassa uutisista Pohjois-Italiasta?
Pohjois-Italiassa muuten asuu noin 350 000 kiinalaista vierastyöläistä.

Italian `Little Chinan´, Pradon kiinalaisten Firenzen lähellä sanotaan nopeasti reagoineen koti-Kiinasta paluulomailijoiden tuomiin tietoihin koronasta ja suorastaan selättäneenkin covid-19 -viruksen.
http://politico.eu/article/how-italys-l ... oronavirus
Pradonkin brandimerkit ovat kalliita ja kuuluisia muotiluomuksia, Italian tekstiiliteollisuuden brandimerkkien arvoksi on laskettu 107,9 miljardia $:a, pitäneekö sitten paikkansa?
Kiinalaisten vierastyöläisten sanotaan lähettävän verottomasti rahoja koti-Kiinaan ja kiinalaisten sanotaan perustaneen omiakin yrityksiä EU-Italiaan.
Italian valtion velat ovat hieman yli 300 miljardia € ja nythän Italia saa EU:lta yli 200 miljardia lahjarahaa ja lainarahaa, jota kenties saa elvytykseen Pradon muotiteollisuuskin?

Uutisissa koronavirustartunnat ja covid-19:sta kuolleiden lukumäärät näytettäisiin jossain määrin sekoitettavan keskenään?
Tämän http://worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/
mukaan koronatartunnan saaneita on nyt 12 394 656 hlö maailmanlaajuisesti ja covid-19 kuolleita on laskettu 557 510 henkilöä.
Tartunnan saaneiden lukumäärä tullee suoraan testauslukumäärien seurauksena?

Syntymävuodestani alkaen maapallon väkiluku on kasvanut kolminkertaiseksi , mutta koronavirus näyttää nyt iskeneen vähemmän tappavasti kehitysmaihin eli kehittyviin maihin ja olisikohan syynä se, että vanhemman väestön osuus "väestöräjähtäneissä maissa" on arvattavasti pienempi kuin pohjoisella maapallon puoliskolla?

Veikko Palvo

Okivi
Viestit: 17
Liittynyt: 08.11.19 21:45

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Löysin uudemman käyrästön aliravitsemuksen kääntymisestä kasvuun:

Kuva

Lähde on FAO: http://www.fao.org/3/ca5162en/ca5162en.pdf

Veikko I Palvo
Viestit: 1164
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Okivi kirjoitti:
22.08.20 15:55
Löysin uudemman käyrästön aliravitsemuksen kääntymisestä kasvuun:
Hm, olisikohan Thomas R. Malthusin väestöteoria vuodelta 1798 sittenkin oikeassa, vasta ravinnon väheneminen tulee rajoittamaan maapallon väestöräjähdystä, jonka YK järjestöineen ennustaa jatkuvan ainakin vuoteen 2100 saakka.

Rooman klubi laski 1972 monimutkaisia matemaattisia malleja ja World 3 tietokonemallia käyttäen maailman väestönkasvun kääntyvän laskuun
noin vuonna 2030 http://deepresource.files.wordpress.com ... enario.jpg
ja
laski ja oletti myöskin globaalin elintarviketuotannon kääntyvän laskuun ja sekään ei näyttäisi kuitenkaan vielä toteutuneen.Rooman klubi laski ja ennusti vuonna 1972 luonnonvarojen rajallisuuden ja lienee lähinnä olettanut öljyn loppuvan maailmasta ja 1973 puhkesikin öljykriisi, Suomessakin säädettiin 80 km/t kattonopeus energian säästämiseksi.
http://www.dw.com/en/club-of-rome-has-a ... a-15937174

Mutta "loppuuko öljy" lähivuosina vai yritetäänkö pikemminkin toimintakehotuksena saada öljytuotteiden käyttö loppumaan?

Saksa ilmeisestikin lisää maakaasunkäyttöään ja mm. Norja ja Venäjä eivät näyttäisi olevan aikeissa lopettaa öljyn ja kaasun tuotantoaan, kysyntää riittää..

Rooman klubikin on uusinut 2012 ennusteensa seuraavalle 40 vuodelle vuoteen 2052 ja nyt Klubin tiedemiehet ja tutkijat ennustavat ilmastonmuutoksen tietopohjan perusteella olettaen lämpenemisen maapallolla olevan yli 2,5 ast.C ja hiilidioksidipäästöjen oletetaan alkavan vähentyä noin vuodesta 2030 alkaen, * j o s * maailman maat siirtyvät fossiilisista uusiutuviin energioihin.

Kiina päästelee puolet maapallon päästöistä ja pystyisikäänkö se taloudestaan tinkimättä vähentelemään CO2 ym. päästöjään johtajansa äskettäin julistamalla tavalla.
Covid-19 -viruskin vetää Kiinan vuoden 2020 talouskasvun +nollaan ja Kiinan bkt:n alle 5-vuotissuunnitelman osoittaman luvun.
Kiinan keskiluokka ostovoimakorjatulla 10-20 US $:n päivätulolla ( = "keskiluokka kiinalaisittain" ) lienee noin 250 - 300 miljoonan kiinalaisen kokoinen ja noin 1,1 miljardia kiinalaista lienevät lähinnä tuolla Paris2015-ilm.sopimuksen "kehitysmaatasolla" tai kehittyvän maan tasolla?

XI sanoi oikeastaan Kiinan " pyrkivän tavoitteenaan " saavuttamaan p ä ä s t ö h u i p p u n s a vuonna 2030 ja sitten 30 vuodessa `pyrkivänsä tavoitteenaan´ vuoteen 2060 mennessä hiilineutraalisuuteen. Rakennetaan lisäpäästöjä tuottavia energialähteitä lisää 10 vuotta ja pyritään sitten
30 vuodessa Kiinan hiilineutraalisuuteen.
Pariisi 2015 ilmastosopimuksen mukaisesti Kiina on kehitysmaa ja nyt se XI:n tavoitepyrkimyksellä näyttäisi ainakin pyrkivän ´maailman ilmastojohtajuuteen ` . Mutta tuleekohan USAn pres.vaalit voittanut Joe Biden sanomaan: "Meidänkin tavoitteeksemme tulee........?"

Rooman Klubi arvioi kuitenkin vallan siirtyvän tulevaisuudessa Kiinaan, koska yhden puolueen maa voi toteuttaa politiikkaansa nopeammin kuin demokratiat. Vuoteen 2052 mennessä Rooman Klubi ennustaa Kiinan saattavan saavuttaa 2/3 USAn tuloista per kiinalainen.


Tukholman yliopisto
http://stockholmresilience.org/research ... vable.html
ennustaa " 10 miljardin ihmisen ruokkimisen maapallolla vuoteen 2050 mennessä saattavan olla mahdollista,
mutta tarvitaan siirtymistä ( siirtyminen? ) kasvisperäiseen ruokavalioon, ruokahävikin puolittuminen ja maanviljelystekniikoita on parannettava."
"Tarvitaan vahva maailmanlaajuinen koordinaatio ja nopea toteutus, ilmastonmuutosta ei voi hillitä ilman ruokavalion muutoksia."
Mutta tulisikohan Malthusin väestöteoria kuitenkin lopulta toteutumaan?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”