Lauri Keskinen
Posts: 6
Joined: 14.07.08 10:23

Kadonnut teemakeräys vaivaa

14.07.08 10:36

Aina välillä tutkimuksen teon lomassa tulee ahaa-ilmiöitä ja suuria onnistumisia, mutta näiden vastapainona tulee myös pettymyksiä. Teen tutkimusta työväen urheilukokemuksista 1900-luvun alkupuolen urheiluseuroissa. Luulin löytäneeni aiheeseeni tismalleen sopivan muistitiedon teemakeräyksen, joka löytyi Työväen arkiston nettisivuilta: vuonna 1967-1968 tehty keräys "Suomen työväestön vaiheita 1880-1918 sekä ajanjakso 1905-1907, Työväen urheilumuistot." Innoissani menin sitä tilaamaan, mutta kuinkas ollakaan, kun tiskillä sanottiin että se on siirretty Urheiluarkistoon. Ei siinä mitään, menin Stadionille, mutta siellä sanottiin ettei moista keräystä ole koskaan vastaanotettu. Keräys on siis jossain välissä päässyt katoamaan, ja mikä ärsyttävintä, nyt keräyksen jäljet tuntuvat jo "kylmenneen", koska minulla ei ole enää ketään keneltä keräyksestä tiedustella.

Eli toivottavasti joku osaisi edes opastaa minua eteenpäin. En oleta, että joku lukijoista sattumalta tietäisi kyseisestä keräyksestä, mutta kunhan saisin vinkkejä miten tässä kannattaa edetä.

P.S. Sain molemmista arkistoista todella mainiota asiakaspalvelua, ja uskon heidän sanomisiaan keräyksen kohtalosta. Tarkoituksenani ei siis ollut kommentoida arkistojen toimintaa ja/tai henkilökuntaa.

Anu Lahtinen
Posts: 49
Joined: 19.12.05 17:18
Location: Helsinki - Turku

14.07.08 11:13

Hei!

Näitä katoamisia välillä tapahtuu. Kun en tiedä yksityiskohtia, saattavat huomioni olla tarpeettomiakin. Itse onnistuin kuitenkin saamaan käsiini erään kokoelman, joka oli joutunut hajateille joskus 1950-luvulla. Arkiston A diaariin ehdittiin merkitä, että kokoelma oli lähetetty Arkistoon B, mutta näyttää siltä, että joku arkiston A työntekijä lainasi kokoelmaa ennen sen postittamista. Kokoelma ei koskaan jättänyt hänen työhuonettaan, vaan löytyi viime syksynä ja siirrettiin lopulta Arkistoon B.

Mieleeni tulee tällaisia kysymyksiä, joista ehkä voisi olla hyötyä (auttoivat tämän toisen tapauksen yhteydessä) - mutta olet saattanut hyödyntääkin jo nämä konstit:

- Onko Työväenarkistossa diaaria/lähetyslistaa, josta näkyisi, milloin arkisto on lähtenyt kohti uutta arkistoa? Jos on merkintä, voisi ehkä tarkistaa, ettei lähettämisen aikoihin ole ollut meneillään jotain tutkimusta, johon kokoelma olisi voitu lainata?

- Onko joku toinen tutkija käyttänyt aineistoa omassa julkaisussaan? Jos on, siitä voisi saada vinkkiä, milloin aineisto on viimeksi ollut käytettävissä ja missä.

- Myös jommassa kummassa arkistossa työskentelevät tutkijat tai muut aihepiirin tutkijat voivat ehkä auttaa, mutta heidän kanssaan olet varmaan ollutkin yhteyksissä. Varsinkin pienehköt kokoelmat voivat joskus vahingossa jäädä lojumaan jonnekin väärälle hyllylle tai työpöydälle, ja huoneenhaltijoiden vaihtuessa niiden alkuperä unohtuu.

Toivottavasti aineisto löytyy, sillä se kuulostaa kallisarvoiselta.

User avatar
Annastiina Mäkilä
Posts: 390
Joined: 25.01.07 21:42
Location: Turku

14.07.08 12:03

Hei!

Minuakin alkoi vaivaamaan mystisesti kadonnut kokoelma, joten yritin hieman kartoittaa minkälaisesta asiasta on kysymys. Tutustuin päällisin puolin siihen, mitä näissä kahdessa arkistossa arkistoidaan ja mieleeni nousi heti kysymys, että miksi kyseessä olevaa muistitiedon teemakeräystä haluttaisiin siirtää Työväen Arkistosta Suomen urheiluarkistoon, sillä profiililtaan kokoelma ei edes sovi Suomen urheiluarkiston kokoelmiin.

Koitinkin siis kysyä asiaa Työväen Arkistosta, mutta pahaksi onneksi he ovat koko heinäkuun lomalla. Suomen urheiluarkistossa taasen vastattiin puheluuni ja kuten nimimerkki TonyA:kin sanoi, siellä oltiin hyvin ystävällisiä ja auliita auttamaan. Kävi ilmi, että Työväen Arkistosta on kyllä siirretty materiaalia Suomen urheiluarkistoon 1990-luvulla. Tarkoituksena on kuitenkin ollut siirtää urheiluarkistoon vain sen profiiliin kuuluvaa materiaalia. Eli kuten he itse asian ilmaisevat, on "Suomen Urheiluarkisto päätearkisto, joka ottaa vastaan liikunnan ja urheilun alalla vaikuttavien ja vaikuttaneiden järjestöjen ja henkilöiden vanhoja arkistoja". Työväen Arkiston kotisivuilla taas kerrotaan, että "Työväen Arkiston yhteydessä toimii Työväen muistitietotoimikunta, joka kerää aiheeseen liittyvää muistitietoa, muistelmia ja elämäkertoja". Ja ko. teemakeräyshän oli juuri Työväen muistitietotoimikunnan suorittama.

Voisiko siis olla, että kyseinen muistitiedon teemakeräys olisi kyllä edelleen Työväen Arkistossa, mutta siellä päässä olisi vain käynyt jokin inhimillinen sekaannus? Lähetinkin arkistoon sähköpostia ja ilmoittelen uusista käänteistä jahka vastaus saapuu. Tiedostan, että olet jo itse kysellyt samaa asiaa samoista paikoista, mutta jos nyt toinen kerta toden sanoisi? :-)

Ystävällisin terveisin,
Annastiina

Lauri Keskinen
Posts: 6
Joined: 14.07.08 10:23

14.07.08 12:43

Ok, mukava kuulla että vielä on toivoa, ja että tutkimuksellista kirvestä ei kannata heittää kaivoon.

Return to “Kysymyksiä historiasta”