riikkakn
Viestit: 1
Liittynyt: 10.12.08 19:59

Käsityön opetus Suomessa

Mistä lähtien Suomessa on opetettu käsitöitä koulussa ja onko opetus aina ollut jaettuna tekstiilitöihin ja teknisiin töihin.

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Käsityön opetus Suomessa

Erik Wahströmin kirjassa Tanssiva pappi, joka kertoo Uno Cygnaeuksen elämästä, mainitaan juhlapuheessa opetuksen sisällöstä Senaatin hyväksyessä joskus 1866 kansakouluasetuksen:
"Se on täysin itsenäinen suhteessa kirkkoon, mutta se kasvattaa aitoon, henkilökohtaisesti velvoittavaan siveelisyyteen, syvälle juurtuneeseen uskonnollisuuteen, joka on kaukana pinnallisesta formalismista. Se asettaa naisten opetuksen täysin samalle tasolle miesten opetuksen kanssa. Se kouluttaa koko ihmistä hänen ruumistaan yhtä hyvin kuin hänen sieluaan, sillä pastori Cygnaeus on alunperin tajunnut ruumiin olevan sielun temppeli. Ruumista kouluttavat aineet ovat voimistelu, käsityö, veisto, musiikki ja piirtäminen, sekä tekninen, että vapaan taiteellinen. Ne ovat täydellisen tasa-arvoisia teoreettisemmin painottuneitten aineitten kuten lukemisen, raamattutiedon ja laskennon kanssa...."

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Re: Käsityön opetus Suomessa

Käsitöitä on opetettu kansakouluissa niiden perustamisesta alkaen, siis 1860-luvulta lähtien ja varmaankin jo aikaisemmin kästöitä opetettiin monissa rahvaanlapsille suunnatuissa kansakoulun edeltäjissä. Lisäksi käsitöitä opetettiin tyttökouluissa,siis säätyläistön tytöille suunatuissa kouluissa. Yksityisissä oppikouluissa alkoi olla käsitöitä 1800-luvun lopulta lähtien, mutta vasta toisen maailmansodan aikana se tuli myös valtion poikakouluihin, klasiseen lyseoon vapaaehtoisena. Sittemmin siitä tuli pakollista kaikille oppikoululaisille, ja sen jälkeen peruskouluun. Tyttökouluissa ei veistoa opetettu, kun taas 1800-luvun kansakouluissa saatettiin opettaa jonkin verran tekstiilitöitä pojillekin.Pääsääntöisesti pojille kuitenkin opetettiin "miesten töitä" ja tytöille "naisten töitä", olivathan sukupuoliroolit ajan ajattelutavassa hyvin jyrkät.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”