Sivu 1/1

NL:n ilmastonmuutossuunnitelman aloitus 1970

Lähetetty: 17.01.11 02:39
Kirjoittaja Veikko Palvo
Neuvostoliiton Tiedeakatemia päätti 11.1933 laajentaa Volgan valuma-aluetta kääntämällä Dvina-joen (Arkangel) ja itäisemmän suuren Jäämereen laskevan Petshora-joen virtaussuunnan Volgalle Keski-Aasian arojen keinokasteluun.
Tiedeakatemia myös hyväksyi 1933 Sergei J. Zhukin pato- ja kanavahankkeita suunnittelevan instituutin ensimmäisen suunnitelman Jäämereen laskevien Petshora- ja Kama-jokien virtaussuunnan kääntämisen kanavalla etelään maatalouden keinokasteluun.

Belomorsk-/Stalinin kanava oli juuri valmistunut ja henkiinjäänyt Gulag-työvoima kirjoitetaan siirretyn Volgan kanavatöihin. Olisikohan kyseessä ollut tuo Dvina-Petshora-kanava?
Joka ei ainakaan koskaan valmistunut, se oli liian suuri hanke reaalisosialismillekin.

Stalinin reaktiona 1947 nälänhätään ( 1 - 1,5 miljoonaa venäläistä kuoli ) oli käskeä toteuttaa Zhukinin suunnitelma suurten Jäämereen laskevien Petshora- ja Kama-jokien virtaussuunnan kääntäminen Keski-Aasian arojen keinokasteluun ja arojen suojaksi tuli myös istuttaa "metsänauhoja" (lesopolosy).
Iskulauseena oli: "Luonnon suuri muutos".

Töitä ei aloitettu, mutta Nikita Hrushtshov esitti Zhukin suunnitelman NKP:n Keskuskomitealle 1961 ja Nikitan 1964 syrjäyttänyt Brezhnev jatkoi suunnitelman alullepanemista.
Nyt käytettävissä oli ydinpommi ja ensimmäinen 3x45 kt:n koeräjäytys tuotti tulokseksi 600 metrin pituisen kanavakraaterin ja neuvottelun 1971 Wienissä IAEA:n kanssa.
Läntiset tiedemiehistä
osa pelkäsi Pohjoisnavan ilmaston jäähtyvän ja osa tiedemiehistä arvioi Jäämeren suolapitoisuuden lisääntyvän, ilmaston lämpenevän ja Pohjoisnapajäätikön sulavan.
Tuulten ja merivirtausten arvioitiin muuttuvan ja NL-tiedemiehet arvioivat Siperian lyhyen kasvukauden lyhenevän kahdella viikolla.

Petshora-Kama-hanke 1970 ei edennyt ensimmäistä ydinräjähdystä pidemmälle ja nyt
Vasyukovon kylä ( 61ast.18´21´´N / 56 ast. 35´55´´E ) on jälleen asuttu ja asukkaat kuulemma pitävät 1970 ydinräjäytyksen ½ kilometrin kanavanpätkää hyvänä kalapaikkana.
Petshora-Kama-hankkeen hylkäämisen syynä lienee ollut sen tekninen mahdottomuus?
Reaalisosialismin johtajille juuri mikään ei näyttäisi olleen mahdotonta?

Vielä 1980 NL:ssa ehdotettiin vähintään 12 "turhaan ja hyödyttömästi" Jäämereen laskevien jokien virtauksen kääntämistä etelän aroille keinokasteluun ja
keinokasteluissa "kuluneiden" Aral-järven ja Kaspianmeren vesivarastojen täydentämiseksi.
Jo Stalin ja Nikita olivat suunnitelleet aroilla viljeltävän viljaa ja elintarvikkeita 200:lle miljoonalle ihmiselle.

Mutta millainenkohan Suomen ilmasto olisi, jos Dvina-Petshora-kanava tai
Petshora-Kama-kanava tai 12 Jäämereen laskevan joen "hyödytön" virtaus olisi ollut mahdollista ydinräjäytyksinkin kääntää etelän keinokasteluun?
Ja
ylipäätään kynnys käyttää ydinaseita 1960- ja 1970- luvuilla ei näyttäisi olleen kovinkaan korkea verrattuna nykyisin vallitsevaan yleiseen mielipiteeseen?

Veikko Palvo

Great Plan for the Transformation of Nature

Lähetetty: 23.01.11 04:32
Kirjoittaja Veikko Palvo
Stalinilla oli suuria suunnitelmia jo 1933 ja suurin utopisti näyttäisi olleen
Nikita Hrushtshov?
http://en.wikipedia.org/wiki/Stalin%27s ... _of_nature
Great Plan for the Transformation of Nature
& mm. Aral-järven muutoksesta ja nykytilasta, lähes katoamisesta kartalta.

Jos
Stalinin suuret suunnitelmat Jäämereen laskevien jokien virtaussuuntien kääntämisestä etelän aroille ja mm. Aral-järven uudelleen "tekemiseksi" Suomen rajan itäpuolella olisivat toteutuneet lukuisin ydinräjäytyksin N.Hrushtshovin aikana ydinpommien ollessa käytettävissä, näyttäisikö Suomessa Aral-järven kaltaiselta
luontokatastrofilta?

Ja Novaja Zemljan ydinkoealueellekin on matkaa Suomesta suunnilleen saman verran kuin Ukrainaan.
en.wikin mukaan vuosina 1955 - 1990 244 ydinräjäytystä Novaja Zemljassa ja
vuosina 1949 - 1991 Semipalatinskissa 456 testiydinräjähdystä.

Millaisetkohan laskeumat olivat Suomessa kymmenistä Novaja Zemljan ilmassa suoritetuista ydinkoeräjäytyksistä?
Kola Project:
GTK= The Geological Survey of Finland
NGU= The Geological Survey of Norway
CKE= The Central Kola Expedition, Monchegorsk, Murmansk Region, Russia
Onko Venäjä edelleenkin mukana Kuola-projektissa?
http://www.ngu.no/Kola/home2.html
Tutkimusalueena osa Norjaa ( Kirkkoniemen ympäristö ) , osa Suomen Lappia ja
Kuolan niemimaan läntistä osaa Venäjällä. ( sivun viimeisin päivitys vuonna 2000 )

Noottikriisin aikaan tapahtunut maailman suurimman ilmaydinräjähdyksen
Tsar-Bomb oli "vain" 50 Mt, neuvostoliittolaiset olivat suunnitelleet tuota Hrushtshovin
"poliittista" ydinräjähdystä vieläkin suuremmaksi, mutta ilmeisesti laskeumat Neuvostoliitonkin alueelle arvioitiin liian suuriksi?

Vertailuna Hiroshiman pommi oli "vain" 13 Kt.

Veikko Palvo

Re: NL:n ilmastonmuutossuunnitelman aloitus 1970

Lähetetty: 01.03.11 19:49
Kirjoittaja Puhis
Vähän asian vierestä, mutta tästä tuli mieleeni että osattiin sitä myös Atlantin toisella puolella.

(seuraava on vähän muistinvaraista tietoa, siitä on jo muutama vuosi kun tätä aihepiiriä lueskelin)

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltojen armeija aloitti ison ilmastontutkimusprojektin, jossa pääasiallinen tarkoitus oli selvittää jääkausien syyt, syntymekanismi ja tietenkin se, miten jääkausi voitaisiin synnyttää Neuvostiliiton ylle. Hyvin pitkälti moderni ilmastontutkimus sai alkunsa Yhdysvaltain armeijan tutkijoiden työstä. Ilmaston ja kasvihuonekaasujen perusfysiikka selvitettiin jo 50-luvulla (tämän voi pitää mielessä, kun ilmastoänkyrät väittävät ettei kasvihuonekaasujen fysiikkaa tunneta - on tunnettu jo ainakin 60 vuotta).

Tämä ilmastonmuutosprojekti haudattiin joskus 50- ja 60-lukujen taitteessa, kun kävi ilmi ettei jääkautta oikein pysty saamaan aikaan vain yhdelle mantereelle. Kuitekin projekti tuotti valtavan määrän tieteellistä tietoa ilmastosta; armeijan tutkijoilla oli käytössään valtavat resurssit.

Tästä aiheesta on julkaistu kirja ja kattavat nettisivutkin ilmastontutkimuksen historiasta ovat olemassa, mutta valitettavasti osoite on ehtinyt hukkua jonnekin...

Re: NL:n ilmastonmuutossuunnitelman aloitus 1970

Lähetetty: 02.03.11 14:17
Kirjoittaja Veikko Palvo
Puhis kirjoitti: Tästä aiheesta on julkaistu kirja ja kattavat nettisivutkin ilmastontutkimuksen historiasta ovat olemassa, mutta valitettavasti osoite on ehtinyt hukkua jonnekin...
Eikös kasvihuoneilmiö ole elinehtona maapallolla ja yleisin kasvihuonekaasu ole vesihöyry?
Epäilemättä ilmastontutkimuksesta on julkaistu hyvin lukuisia tutkimuksia USA:ssa,
nuo Pohjoisnapajäätikön sulamiset ovat viime aikojen "tutkimusten" tuotetta Euroopassa.
Venäjällä nälänhädät näyttäisivät olleen yleisiä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Droughts_a ... viet_Union
Ja Suomen Suuriruhtinaskunnan 1860-luv. ilmastonmuutos ja suuri nälkäkatastrofi tuosta wikin listasta näyttää puuttuvan, n.10% = 150 000 - 200 000 suomalaista kuoli nälkään.
Matti Klingen Keisarin Suomi, Schildts 1997 mukaan Suomen senaatti näyttäisi olleen varsin voimaton ja siv. 242: "Pietarissa pohdittiin vakavasti koko Suomen väestön siirtämistä tai viljelykseen soveltumattomilla seuduilla asuvien sijoittamista jonnekin muualle Venäjän valtakunnassa."

ja Hrushtshovin syrjäyttämisen aikoihin NL alkoi ostaa viljaa Lännestä.
Miksiköhän mm. USA myi viljaa NL:lle Kylmän sodan aikana?

Mutta
tuo Venäjän Jäämereen laskevien jokien virtaussuunnan kääntäminen etelään on ollut todellisuutta ja ydinräjäytyksin sitä on yritetty aloittaa 1970.
Millaiset olisivat olleet ilmastonmuutokset Suomessa, mikäli tuo todellinen suunnitelma Neuvostoliitossa olisi pystytty toteuttamaan?
Ja missä määrin Venäjä on elintarvikkeiden suhteen omavarainen nykyisin?

Veikko Palvo

Re: NL:n ilmastonmuutossuunnitelman aloitus 1970

Lähetetty: 03.03.11 20:02
Kirjoittaja Veikko Palvo
Puhis kirjoitti:Vähän asian vierestä, mutta tästä tuli mieleeni että osattiin sitä myös Atlantin toisella puolella.
Kyseessä on ydinpommien rauhanomainen käyttö ja USA:lla oli 1960-luvulla
Operaatio Plowshare, ( 12 maanalaista ydinräjäytystä ) suunniteltiin mm. uutta Panaman kanavaa ja satamaa Alaskaan. Viimeisin maanalainen testiydinräjähdys on tämän mukaan ollut 1973.
http://www.bibliotecapleyades.net/cienc ... nium27.htm
Neuvostoliitolla
olivat suunnitelmissa padot, kanavat, kaivokset, öljyn- ja kaasunetsintä, seismiset
tarkoitukset yms. maanalaisissa ydinräjäytyksissä 1965 - 1989 ja Gorbatshov lopetti ydinpommien rauhanomaiset testit ja käytön NL:n alueella. ( 122 maanalaista ydinräjäytystä,
jossakin kirjoitetaan yht. 250:stä )
Ja
millainenkohan Suomen ilmasto olisi, jos suunniteltu 112 km:n Petshora-Kama -kanavalla etelään käännetty virtaus olisi ollut toteutettavissa, kolme 15 kT:n ydinräjäytystä tehtiin tuon kanavan osalta?
Tai kaikkiaan 12:sta Jäämereen laskevan joen virtauksen kääntäminen
Etelä- Neuvostoliittoon?

Veikko Palvo

Re: NL:n ilmastonmuutossuunnitelman aloitus 1970

Lähetetty: 10.03.11 20:45
Kirjoittaja Puhis
Aivan maallikkona tässä kirjoittelen, mutta käsittääkseni nykytietämyksen mukaan makea vesi heikentää Golf-virtaa. Joten makean veden virtaamisen estyminen Pohjoiselle Jäämerelle todennäköisesti hieman voimistaisi Golf-virtaa ja lämmittäisi Skandinavian ilmastoa.

Re: NL:n ilmastonmuutossuunnitelman aloitus 1970

Lähetetty: 11.03.11 20:47
Kirjoittaja Veikko Palvo
Puhis kirjoitti:Aivan maallikkona tässä kirjoittelen, mutta käsittääkseni nykytietämyksen mukaan makea vesi heikentää Golf-virtaa. Joten makean veden virtaamisen estyminen Pohjoiselle Jäämerelle todennäköisesti hieman voimistaisi Golf-virtaa ja lämmittäisi Skandinavian ilmastoa.
Jospa palaisi vuoteen 1933, jolloin Neuvostoliiton Tiedeakatemia teki ensimmäisen päätöksensä Jäämereen laskevien jokien virtaussuuntien kääntämisestä Etelä-Venäjän aroille luotavan maatalouden keinokasteluun.
Kollektivisointinälänhädissä oli kuollut 5-10 miljoonaa nälkään NL:ssa ja tarvittiin suuri luonnonmuutossuunnitelma ideologisistakin syistä.

Stalin otti saman 1933 suunnitelman esille 1947 nälänhädän seurauksena.
Mutta
maatalouden kollektivisoinnin jälkiseuraukset vaikuttivat yhä edelleen ja
Hrushtshovkin otti Suuren luonnonmuutossuunnitelman 1933 jälleen esille ja Brezhnevin valtakaudella Jäämereen laskevien jokien virtausta yritettiin kääntää ydinräjäytyksillä.
Ja maallikkona voisi kysyä mistä se makea vesi Golf-virtaa heikentämään tulisi, eikös Pohjoisnapajäätikkö ole merijäätä?
"Hyödyttömästi" Jäämereen laskevien jokien virtauksen kääntämisen on kylläkin kirjoitettu olleen esillä vielä NL:n romahtaessa.

Veikko Palvo