vilsep-3
Viestit: 3
Liittynyt: 23.05.11 21:43

Molotov Ribbentrop sopimus ja sen lisäpöytäkirja

Minua kiinostaa tietää miten ja milloin sen sisältö Suomen poliittisessa / sotilaallisessa johdossa tiedettiin tai "aavistettiin" ? Saksan virallinen suhtautuminen Suomeen oli ainakin alkuun syksyllä 1939 suomalaisille yllättävän kylmä.

Neuvostoliiton / Venäjän taholta koko lisäpöytäkirjan olemassaolohan kiistettiin virallisesti aina lähivuosiin saakka.


Onko tästä aiheesta olemassa artikkeleita tai tutkimuksia?

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Molotov Ribbentrop sopimus ja sen lisäpöytäkirja

Lainaus Agricolan aiemmasta keskustelusta:

Molotov-Ribbentrop-sopimus 23.8.1939
Kirjoittaja Emma-Liisa » 29.08.09 20:00

Molotov-Ribbentrop-sopimus 23.8.1939 70 vuotta -seminaari pidettiin Porthania II:ssa 27.8.2009


Rentolalta kysyttiin.....
milloin suomalaiset saivat tietää lisäpöytäkirjasta. USA:n Moskovan-lähetystö oli siitä heti selvillä. Tieto meni Rooseveltille ja Washingtonissa suomalaisille, mutta ei uskottu. Noin viikossa tieto kuitenkin oli.

Martti Kujansuu
Viestit: 89
Liittynyt: 26.04.08 21:24

Re: Molotov Ribbentrop sopimus ja sen lisäpöytäkirja

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Su ... 5231336806
Suomen valtiojohto sai tietää Saksan luovuttaneen Suomen kuuluvaksi Neuvostoliiton etupiiriin jo elokuussa 1939. Saksa ja Neuvostoliitto sopivat asiasta Molotov–Ribbentrop -sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa.

Tiedon kertoi Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt suurlähettiläs Hjalmar Procopélle elokuussa 1939. Suurlähettiläs ja pääministeri Aimo Cajander eivät kuitenkaan uskoneet lähteettöminä kerrottuihin tietoihin, vaan pitivät niitä huhuina. [...]

vilsep-3
Viestit: 3
Liittynyt: 23.05.11 21:43

Re: Molotov Ribbentrop sopimus ja sen lisäpöytäkirja

Kiitos vastauksista!
Selasin Magnus Lembergin 1994 kirjoittamaa kirjaa: "Hjalmar J. Procope - isänmaanystävä ja maailmankansalainen". En löytänyt siitä mainintaa, että Procope olisi päiväkirjassaan maininnut keskustelua Rooseveltin kanssa elokuussa 1939, mainitaan kyllä että hän kävi presidentin kanssa pitkän keskustelun maaliskuussa 1939, jolloin hän tuli suurlähettilääksi. Seppo Viljakainen

MM
Viestit: 344
Liittynyt: 23.09.08 09:47

Re: Molotov Ribbentrop sopimus ja sen lisäpöytäkirja

Suomenkielinen Wikipediakin kertoo Procopén kohdalla asiasta. Liekö Kauko Rumpunen sitten löytänyt tuon sopimuspäivän telegrammin.

"Sotavuodet 1939–1944 hän toimi Suomen Washingtonin lähettiläänä. Kauko Rumpusen, Suomen Kansallisarkiston tutkijan, mukaan Franklin Roosevelt varoitti Procopéta 28. elokuuta 1939 Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton tekemästä Molotov-Ribbentrop sopimuksesta ja sen sisällöstä. Saman tutkijan mukaan Procopé oli saanut tiedon sopimuksesta jo aiemmin muista lähteistä, ja lähetti ensimmäisen asiaa koskeneen telegrammin Suomeen jo sopimuksen allekirjoituspäivänä 23. elokuuta 1939.

Rooseveltin varoitus saapui Suomeen virallisesti kuitenkin vasta kuukauden päästä Rooseveltin ja Procopén tapaamisesta, osana rutiiniraporttia, eikä sitä otettu täysin vakavasti, osittain sen takia, että Roosevelt ei paljastanut vihjeen alkuperäistä lähdettä, Joachim von Ribbentropin alaista, tapaamisessa."

Veikko Palvo
Viestit: 853
Liittynyt: 12.10.09 13:13

Re: Molotov Ribbentrop sopimus ja sen lisäpöytäkirja

MM kirjoitti: Rentolalta kysyttiin.....
milloin suomalaiset saivat tietää lisäpöytäkirjasta. USA:n Moskovan-lähetystö oli siitä heti selvillä. Tieto meni Rooseveltille ja Washingtonissa suomalaisille, mutta ei uskottu. Noin viikossa tieto kuitenkin oli.
Kylmän sodan aikana Suomessakin, kuten WW2-länsiliittolaisten tahollakin vakiintui historiankäsitys, jonka mukaan Saksa aloitti sodan hyökkäämällä Puolaan ja Neuvostoliiton hyökkäys Puolaan 1939 sivuutettiin.

Englanti ja Ranskakin julistivat sodan vain lännestä Puolaan hyökänneelle Hitlerin Saksalle, Stalinin hyökkäys Puolaan idästä ennen Talvisotaa unohdettiin
Yhdistyneitten Kansakuntien taholla.

Stalinin ja Hitlerin välisestä MR-sopimuksesta lienee ainakin ollut tieto Suomessakin ja Puolan jaosta NL:n ja Saksan kesken.
Samoin lienee ollut Suomessa tiedossa Baltian maiden "neuvottelut" ja niiden seuraukset, NL:n sotilastukikohdat baltiassa ja kesällä 1940 niiden miehitys.

Ulkoministeri Erkkoa on syytetty siitä, ettei hän lähtenyt Moskovaan "neuvottelemaan," oliko "neuvottelemisen" aihettakaan baltian maiden neuvottelutulosten ollessa tiedossa Suomessa?
Ja Erkkoa ainakin sodan jälkeen kritisoinut pres. Paasikivi menetteli samoin Stalinin
vaatiman yya-sop. "neuvottelujen" suhteen, ei lähtenyt itse Moskovaan.
Ja neuvottelija kuulemma vitsaili yya:sta Stalinille: "tämä on Paasikiven diktaatti."

Teheranissa länsijohtajat kysyivät ehkä hieman "piikitellen MR-sopimuksesta" Stalinilta: "Onko Hitler mielenvikainen"? Ja Stalin vastasi, ettei niin suuren kansan johtajuuden saavuttaminen osoittanut minkäänlaista mielenvikaisuutta.
Stalin lisäsi sanoen Hitlerin kylläkin olevan hieman yksinkertaisen, koska ei pysty tavoittelemaan haluamaansa poliittisin keinoin.

Eikö pohjimmiltaan ollut kyse siitä, myöntyykö Suomi NL:n vaatimuksiin baltian maiden tavoin vai ei?
Paasikivi lienee ollut neuvotteluiden kannalla ja Tannerin kirjoitetaan sanoneen, etteihän "maailma nyt niin hulluksi voi tulla."

Kuuluisa Tannerin sanomiseksi väitetty avauslause Stalinille: "olen edelleen menshevikki" lienee Paasikiven muistelmista?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”