Pekka Ojanen
Viestit: 2
Liittynyt: 07.08.06 09:36

Iso Britannian kartta

Ostin mökin Rymättylän Aaslasta joku vuosi sitten. Tönkiessäni vanhan mökin paikkoja löysin mielenkiintoisen kartan. Sen nimi on Iso Britannia ja Irlanti Yleisradion sotakatsauksia varten ja sama ruotsin kiellä. Kartta on hyvin yksityiskohtainen. Väittäisin sillä jopa olevan tiedusteluarvoa.
Kartassa ei ole painopaikkaa eikä -aikaa. Mittakaava on ilmoitettu vain kilometri- ja engl.penik. -asteikolla.
Yleisradio varmaankin tuntee kartan. Minua kiinnostaa, miksi ja millä motiiveilla karttaa julkaistiin ja jaettiin? Oliko tarkoitus seurata Saksan mahdollista maihinnousua ja pommituksia Iso Britanniaan?
Jotenkin jää korvissa soimaan sellainen tunne, että tässähän Suomi ilmoittaa puolensa yksioikoisesti ja selvästi eikä ajelehdi suurten tapahtumien mukana ja yritä pärjätä.
Osaako joku vastata tarkemmin kartan taustasta?

Anonymous

Koska emme tiedä,

yritämme arvata: kyseessä voi olla tiedoituslaitoksen tuote. Kyseisessä organisaatiossa, jonka nimeä en nyt tähän hätään muista tarkkaan, istuivat Wilkunat, Paavolat ja Waltarit ja se toimitti tiedotus- ja propaganda-aineistoa valtion käyttöön.

Tällä organisaatiolla keskitettiin ja yhdenmukaistettiin sisäistä ja ulkoista propagandaa sekä annettiin valituille henkilöille tavallista kansaa tarkempaa tietoa. Se pyöritti ulkomaille suunnattuja kuva- ja tekstiaineistolähetyksiä sekä valmisti jopa elokuvia. Sen palautekanavana toimi sisäisen mielialatiedustelun organisaatio, jossa kylittäin tiedottajilta saatiin arvio kansan mielialoista. Tällaisille tiedottajille lähetettiin myös tarkempaa materiaalia "taustaselvityksinä".

Tämä organisaatio varmaan valmisti myös kartta- ja tietomateriaalia yhteenvetoineen esimerkiksi Yleisradion käyttöön. En kuitenkaan osaa kuvitella, mitä salaista tietoa moisessa olisi voinut olla. Kartta mikä kartta.

Ja tämä on sitten ihan arvaus.

Tapio Onnela
Viestit: 4894
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Koska emme tiedä,

Anonymous kirjoitti: Tämä organisaatio varmaan valmisti myös kartta- ja tietomateriaalia yhteenvetoineen esimerkiksi Yleisradion käyttöön. En kuitenkaan osaa kuvitella, mitä salaista tietoa moisessa olisi voinut olla. Kartta mikä kartta.
Ja tämä on sitten ihan arvaus.
Arvaan myös, että kyseessä voisi olla suurelle yleisölle tarkoitettu kartta, josta sitten voisi itse seurata rintamien liikkeitä. Samanlaisia taisi olla myös itä-rintamasta?

Valfrid
Viestit: 17
Liittynyt: 24.05.06 12:18

"
Arvaan myös, että kyseessä voisi olla suurelle yleisölle tarkoitettu kartta, josta sitten voisi itse seurata rintamien liikkeitä. Samanlaisia taisi olla myös itä-rintamasta?"

Kyllä, eikä siinä sen kummempaa propagandaa ollut. Samanlainen oli myös Korean sodasta, eikä siinä mikään Vilkuna enää silloin ollut takana.

Pekka Ojanen
Viestit: 2
Liittynyt: 07.08.06 09:36

Englannin kartasta vielä

Eikös tähän asti ole Suomen historiassa vaalittu ajatusta erillissodasta Neuvostoliittoa vastaan eikä ainakaan halusta valloittaa Englanti ja kaataa demokratian emämaa?
Jos tarkoitus oli seurata Saksan etenemistä Englannissa ja karttoja jaettiin laajasti Yleisradion toimesta, niin eikös se ole melkoinen kannanotto.
Kartta on sillä tavalla yksityiskohtainen, että sillä olisi tehnyt maihinnousun Englantiin kuten eräät veteraanit ovat todenneet nykyisistä Venäjän kartoista.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”