Eki

Parit kirkot Syvärillä

On vähän spesiaali aihe, mutta heitänpä tänne, kun kollegat Venäjältä kysyvät!

Eli näiden Sergei Prokudin-Gorskin v 1909 kuvaamien kulttuurikohteiden jäljet loppuvat nykyvenäläisten asiantuntijoiden tiedoissa 1930-luvulle. Koska ovat sijainneet suomalaisten 1941 - 1944 valvomalla alueella, kyselevät onko meillä tietoa. Epäilen kyllä, että nämä ovat tuhoutuneet jo ennen vuotta 1941.

http://prokudin-gorskiy.ru/image.php?ID=595 - Никольская часовня в с. Кукиряги (не сохранилась), http://maps.yandex.ru/?um=W2VnHx1d8o6Zm ... =sat%2Cskl . Другие фотографии этой часовни неизвестны.



http://prokudin-gorskiy.ru/image.php?ID=2038 - затопленное с. Иваньково на Свири, Никольская церковь 1848 г., сгорела во время Войны, http://maps.yandex.ru/?um=hO2X8SNT3-HLD ... =sat%2Cskl
И т.д.


http://prokudin-gorskiy.ru/image.php?ID=2038 - затопленное с. Иваньково на Свири, Никольская церковь 1848 г., сгорела во время Войны, http://maps.yandex.ru/?um=hO2X8SNT3-HLD ... =sat%2Cskl
И т.д.

Sinänsä suomalaisten jatkosodan aikainen kulttuurikohteiden dokumentointi oli suuriarvoinen asia. Jolle venäläiset antavat tänä päivänä täyden tunnustuksen! Lars Petterson ja Oiva Helenius kuvasivat, dokumentoivat ja piirsivät yhteensä 242 kirkkoa ja tsasounaa, joista vain 32 on säilynyt tähän päivään. Valitettavasti parivaljakko ei ennättänyt Syvärille, jossa kohteita olisi ollut myös aika paljon.

http://kizhi.karelia.ru/collection/catalogs/pettersson/

Martti Kujansuu
Viestit: 89
Liittynyt: 26.04.08 21:24

Re: Parit kirkot Syvärillä

Topografiatoimikunta toimitti mm. Syvärin alueelta vuonna 1943 kartaston 1:20 000 mittakaavaan edellisvuonna kerättyjen tietojen sekä ilmakuvien perusteella. Kartasto on julkaistu Kielletyt Kartat 3 -teoksessa. Karttoihin on merkitty yksittäiset talot sekä kirkot, joten uskoisin, että siitä on myös mahdollista löytyy kyseessä olevat kirkot jos niiden paikka tunnetaan jollain tarkkuudella.

Itä-Karjalan sotilashallintoesikunnan yhteydessä toimi myös Kreikkalaiskatolinen kirkollisasiaintoimisto, jonka arkistoista luulisi löytyvän tietoja myös paikallisista kirkollisrakennuksista. Esimerkiksi verkossa olevien arkistoluetteloiden perusteella tulonumerossa 5684 on paljon pappien toimintakertomuksia sekä salaista että yleistä kirjeistöä kirkkorakennuksista vuosilta 1941-44.

Kirkollisasiaintoimiston toimintakertomuksesta joulukuulta 1941:
Tiedustelutoiminta. Kaikkialla Itä-Karjalassa on suoritettu kirkko- ja rukoushuonerakennuksiin sekä uskonnonvastaiseen toimintaan kohdistunutta tiedustelutoimintaa. Tiedustelukaavakkeista on osa palautettu joulukuun aikana, mutta pääosa tiedustelusta saataneen loppuun suorituksi vasta tammikuun aikana.
Sen toimintakertomuksissa on yleensäkin numerotietoja sekä joitain yksittäisiä mainintoja kirkollisrakennuksista.

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Parit kirkot Syvärillä

Kyselinpä asiasta myös Kari Kotkavaaralta, joka väitteli ikoneista, hän ehti nopeasti kommentoimaan asiaa seuraavasti:
Venäjänkieliset kuvatekstit mainitsevat, että kysymyksessä olisi kaksi Nikolaoksen kirkkoa Syvärillä paikoissa, joiden nimet ovat Kukirjagi ja Ivankovo. Ensin olisi selvitettävä niiden "kansallistetut", siis sodan aikana käytössä olleet nimet, ja sitten lähdettävä arkistoaineistoon.
Tietoja on saattanut säilyä, mutta valitettavasti ainoa oikeasti kirkkoihin kohdistunut dokumentointi - juuri Petterssonin - toimeenpantiin kaukana Syväriltä Äänisniemellä ja vain otoksina Vepsänmaan ja Vienan paikoissa. Syvärillä on saattanut olla liikkeessä kansatieteilijöitä, esim Olavi Nikkilä, mutta heidän kiinnostuksissaan kirkot eivät olleet etusijalla.

Eki

Re: Parit kirkot Syvärillä

Tapio Onnela kirjoitti:Kyselinpä asiasta myös Kari Kotkavaaralta, joka väitteli ikoneista, hän ehti nopeasti kommentoimaan asiaa seuraavasti: ...
Kiitos paljon!

Kukirjagi (Кукиряги) löytyy 1930-luvun venäläisistä topografikartasta maastonkohteen, harjanteen nimenä keskisellä Syvärillä Mätysovan ja Podporozen välissä. Sen itäpuolella on Pavlovskajan kylä, länsipuolella Lukinskajan kylä. Suomalaisten tekemissä kartoissa nimet Paavoila ja Lukkala.

Kovin kaukana tuosta paikasta ei ole myöskään Hevroninon (Heuroila) kylä, jonka tsasouna liittyy pyhittäjä Herman Solovetskiläiseen

http://www.ortodoksi.net/index.php/Herm ... tskilainen

Ivankov on eräässä suomalaisten tekemässä kartassa merkitty nimellä "Ivakka". Kylä on n 10 km Syvärin alkupäästä. Ihan vesireitin varrella, joten olisi otaksuttavissa, että komeasta kirkosta olisi mahdollisesti raunioituneekin suomalaisten ottamia kuvia, mikäli kirkko ylipäätään oli enää pystyssä v 1941. Miltei samanlainen kirkko kun oli Vosnesenjassa ja siitä löyty paljon kuvia.

Tässä linkki venäläiseen katalogiin. Mainittu kirkko on numerona 3.13.42. Paikka on nykyän Iivinän tulva-aluetta.

http://al-spbphoto.narod.ru/Hram/lohram ... ozhje.html

Martin linkittämää kertomusta on mielenkiintoista lukea. Siitä saa käsityksen suomalaisten pappien asennoitumisen vähittäisestä muuttumisesta sodan kuluessa. Myös selviää, millä alueella kirkkoja pyrittiin ottamaan uudelleen jumalanpalveluskäyttöön. Syvärin autioituneisiin kirkkoihin ei aika eikä kiinnostus oikein riittänyt. Näissä asioissa mukana ollut Erkki Piiroinen on julkaissut kirjan "Tsasounien Karjalasta" (1982). Kirjassaan hän kuvaa lähinnä keskisen Aunuksen ja Vepsänrannan kirkkoja. Syväriä hän ei käsittele.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”