swing97
Viestit: 1
Liittynyt: 31.08.06 15:34

Suomen vanhimmat kaupungit

Olen yrittänyt saada selkoa Suomen kuudesta vanhimmasta kaupungista(keskiajalla perustetut). Turku on varmasti vanhin, mutta mikä tulee sen jälkeen? Saiko Porvoo kaupunkioikeudet jo 1346 vai vasta n. 1380? Ulvila sai kaupunkioikeudet 1365. Onko se siis vanhempi kaupunki kuin Porvoo? Näiden sivujen historialistassa ei ole mainintaa Ulvilasta ollenkaan. Lasketaanko Ulvilaa siis keskiaikaisiin kaupunkeihin? Vanhana naantalilaisena olen kovin kiinnostunut tietämään onko Naantali Suomen neljänneksi vai viidenneksi (tai kuudes, jos Viipuri otetaan mukaan) vanhin kaupunki?
1.Turku - 1200-luku
2. Ulvila - 1365
3. Porvoo - n. 1380 (vai 1346)
4. Rauma - 1442
5. Naantali -1443

ile
Viestit: 93
Liittynyt: 23.09.06 17:40

Lasketaanko Ulvilaa siis keskiaikaisiin kaupunkeihin?
Kyllä lasketaan. Vaikka se on luultavasti ollut varsin pieni.
Vanhana naantalilaisena olen kovin kiinnostunut tietämään onko Naantali Suomen neljänneksi vai viidenneksi (tai kuudes, jos Viipuri otetaan mukaan) vanhin kaupunki?
Tähän kysymykseen saadaan tuskin koskaan yksiselitteistä vastausta. Kaikki nykyisessä Suomessa sijaitsevat, keskiajalla perustetut kaupungit ovat saaneet kaupunginoikeutensa joltakin hallitsijalta, mutta alkuperäiset kaupunginoikeuskirjat ovat ilmeisesti kaikissa tapauksissa tuhoutuneet. Meillä on siis vain myöhäisiä toisintoja, joissa ei tietääkseni mainita, koska vastaava oikeus on edellisen kerran annettu.

Rauman ja Naantalin kaupungit liittyvät paikallisiin luostareihin, mutta seudulla on saattanut olla kaupunkimaista asutusta jo ennen luostareiden perustamista.

Asiakirjat eivät siten voi antaa kovin lopullista tietoa siitä, koska mikäkin kaupunki on perustettu, tai milloin se on ollut "ensimmäisen kerran" olemassa. Käytettävissä oleva historiallinen lähdemateriaali ei siten voi yksiselitteisesti perustella, onko yksi kapunki "todella" toista vanhempi.

Arkeologian keinoin saatettaisiin päästä syvemmälle asutuksen historiaan. Nykyisillä paikoillaan sijaitsevia kaupunkeja ei kuitenkaan voida enää kaivaa kokonaan auki, ja paalutukset yms. modernit rakennukset ovat myös tuhonneet osan jäänteistä. Keskiaikaiset ja sitä vanhemmat, usein varsin pienet ja tiiviit asutukset, saattavat siis jäädä lopulta löytymättä.

Asutukset ovat myös liikkuneet. Esim. Turkua ja nykyistä Poria edeltävät ylempänä Aura- ja Kokemäenjokien yläjuoksulla sijaitsevat kauppapaikat, Porin tapauksessa Ulvila. Näillä kauppapaikoilla on selkeä yhteys nykyisiin kaupunkeihin, ja talojen siirtäminen ei välttämättä ole merkinnyt asujaimiston ja instituutioiden muuttumista. Onko vanha kaupunki siis siirtynyt, vai onko uusi kaupunki perustettu uudelle paikalle? Vai ehkä sekä että?

Kysymyksen nykyisen Suomen keskiaikaisten kaupunkien iästä voi lopulta problematisoida aika monella eri tavalla. Vesiraja on kait viime kädessä ehdoton takaraja. Maan nousemisen perusteella voitaisiin selvittää, koska nykyisen kaupungin paikka on "noussut" merestä. Tuota hetkeä vanhempia rannikkokaupunkimme eivät kai voi olla. :-)

-ile

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Tuosta tulikin mieleeni, että Turussa on parhaillaan meneillä kaivauksia aivan Tuomiokirkon tuntumassa ja kaivauksien kulkua mm. viikon löytöineen voi seurata verkosta osoitteessa:
http://www.varhainenturku.info/

Ainakin minuun teki vaikutuksen kun kurkistelin Akatemiantalon kaivauskuoppaan, jossa selvästi oli näkyvillä Turun palon hiiltynyt, musta kerros.
Kuva

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”