mltvet
Viestit: 1
Liittynyt: 13.10.12 12:29

Katoliset luostarit Suomessa keskiajalla

13.10.12 12:43

Tässä pari kysymystä liittyen Suomen katolisiin luostareihin keskiajalla.

Suomessa toimi keskiajalla katolisia luostareita mm.
Turussa dominikaaniluostari
Raumalla fransiskaaniluostari
Kökarissa fransiskaaniluostari
Naantalissa birgittalaisluostari
Viipurissa dominikaaniluostari sekä fransiskaaniluostari

1) Minkä kokoisia nämä luostarit olivat? Eli kuinka paljon näissä yhteensä tai jokaisessa erikseen oli munkkeja tai nunnia keskiajalla? Varmasti vastaukset vaihtelevat luostarista riippuen ja ajankohdasta riippuen.

2) Mistä löytäisin tarkempaa tietoa näistä luostareista?

Tapio Onnela
Viestit: 4862
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Katoliset luostarit Suomessa keskiajalla

18.10.12 15:26

Kyselin asiaa keskiaikatutkija Marika Räsäseltä ja hän vastasi näin:
Itse asiassa mainituista "luostareista" vain Naantalia voidaan nimittää luostariksi sanan varsinaisessa merkityksessä. Dominikaanien ja fransiskaanien taloista pitäisi käyttää nimitystä konventti. Suomen ja ruotsin kielessä, jo keskiajalla, monasterium ja conventus -käsitteistä oli sekava käytäntö, samoin kuin termeistä munkki ja veli. Eli esimerkiksi dominikaaniluostarin sijaan olisi parempi puhua dominikaanikonventista.

Kaikki mainitut konventit ovat olleet pieniä, esim. Turusta tiedetään että siellä oli vuonna 1418 kahdeksan veljeä. Sääntöjen mukaan minimi oli 12. Pohjoismaista suurimmat dominikaanikonventit olivat Ruotsissa. Sellaisia 50 jäsenen yhteisöjä löytyy.

Näihin miesyhteisöihin suhteutettuna Naantalin birgittalaisluostari oli kukoistusaikanaan suuri. Vuonna 1487 siellä tiedetään asuneen 54 sisarta, 8 pappisveljeä, 2 diakoniaveljeä ja 6 maallikkoveljeä. Se oli niin sanotusti normaalikokoinen myös koko sääntökuntaa ajatellen Euroopassa.

Tiedot Suomen dominikaani- ja fransiskaanikonventeista ovat vähäisiä. Naantalin birgitoista puolestaan on huomattavasti enemmän tietoa. Lisää aiheesta voi lukea esim teoksesta "Dominikaanit Suomessa ja Itämeren alueella keskiajalla".

Naantalin luostaria käsittelevä uusin teos on Naantalin luostarin rannassa, toim. Kari Uotila.
Marko Lamberg on tutkinut Naantalia monipuolisesti, eli hänen tuotantoonsa on syytä tutustua, mikä aihe kiinnostaa syvemmin.

Martti Kujansuu
Viestit: 89
Liittynyt: 26.04.08 21:24

Re: Katoliset luostarit Suomessa keskiajalla

29.10.12 18:30

Salosen et al. kirjasta Auctoritate Papae: The Church Province of Uppsala and the Apostolic Penitentiary 1410–1526 löytyy useita "kertomuksia" pappien ja munkkien tekemistä rikoksista nykyisen Suomen alueella.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”