Tapio Onnela
Viestit: 4816
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat keruukilpailu

06.11.14 16:37


Sirkkelin ulvahdus puutalkoissa, mattojen harjaus ja huuhtelu pesupaikalla, perhejuhlien puheensorina, sateen ropina pärekatolle, skeittilautojen pauke katukiveyksellä, lumiauran kolahdukset hiljaisessa talviyössä. Äänimaisemien keruukilpailu 10.10.2014–30.4.2015.

Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat on valtakunnallinen, kaikille avoin keruukilpailu, jonka kilpailuaika on 10.10.2014–30.4.2015. Kilpailussa etsimme kuvauksia ja huomioita ääniympäristöistä Suomen maantieteellisten rajojen sisäpuolelta ja kartoitamme niitä yhdessä vastaajien kanssa, heidän paikallistuntemustaan hyväksi käyttäen. Keruu on jatkoa vuonna 2004 järjestetylle Sata suomalaista äänimaisemaa -keruulle.

Suomalaiset äänimaisemat kaupungeissa ja maaseudulla ovat monivivahteisia. Tiettyyn paikkaan, aikaan, työn tai arjen askareisiin liittyvä äänimaisema vaikuttaa kokemuksiimme ja muistoihimme. Kirjoita, missä on sinulle mieleen jäänyt äänimaisema, miksi se on sinulle tärkeä tai missä tilanteessa olet kiinnittänyt siihen huomiota. Entä millaisia muistoja tai tuntemuksia tuttu äänimaisema sinussa herättää? Onko sinulle merkittävä äänimaisema muuttunut vuosien saatossa? Millaisia ovat muistojesi äänimaisemat? Onko mieleesi painunut ääni miellyttävä, kaunis, arkea rytmittävä, häiritsevä tai peräti tylsä – vai kerta kaikkiaan jotakin aivan muuta?

Äänimaisema voi olla yksin tai yhdessä muiden kanssa koettu. Voit kirjoittaa esimerkiksi yksittäisestä äänestä ympäristössään, yksittäisestä paikasta äänimaisemineen, kokonaisvaltaisesta äänimaisemasta muuttuvine tunnelmineen tai siitä missä ja miten olet kohdannut ääniympäristösi – ja miten olet siihen itse vaikuttanut. Ehkä voit pohtia, olisiko äänimaisema jälkipolville säilyttämisen arvoinen ja miksi. Kuvauksen voit kirjoittaa parhaaksi katsomallasi tavalla.

Valitsemme vastauksista monipuolisen koosteen kohteita, jotka äänitetään ja arkistoidaan. Voit myös käydä lisäämässä oman äänityksesi ja kuuntelemassa muiden äänityksiä hankkeen verkkosivuilla.

Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat -hanke on kaksivuotinen äänimaisemien tallennus- ja tutkimushanke. Sen järjestää Suomen Akustisen Ekologian Seura r.y. yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Yleisradion, Tampereen yliopiston, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Tampereen ammattikorkeakoulun, Åbo Akademin, Itä-Suomen yliopiston sekä HiKuMa- ja Kuulumia-hankkeiden kanssa. Suomen Kulttuurirahasto on tukenut hanketta.

Lisätietoja:
Sähköposti: aanimaisemat@uta.fi
Verkkosivut: http://www.aanimaisemat.fi
Puhelinnumero: 050 318 7288

Palkinnot

Palkintosumma on 1000 euroa, mikä jaetaan kolmen vastauksen kesken. Kilpailun tuloksista tiedotetaan 15.9.2015 mennessä. Kilpailun palkintolautakuntaan kuuluu hankkeen johtoryhmä ja kaksi kansalaisedustajaa. Kilpailun sihteerinä toimii hankkeen tuottaja Kaisa Ruohonen. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kirja- ja äänitepalkintoja.

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Merkitse vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimelläsi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon tai ilmoita, jos haluat, että vastauksesi arkistoidaan nimimerkillä. Kirjoita eri liuskalle (tai sähköpostin viestikenttään) taustatietosi: nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköposti; koulutus ja ammatti; syntymäaika ja -paikka. Kirjoituksia ei palauteta, joten ota itsellesi kopio. Tutustu SKS:n arkistojen keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 30.4. mennessä lomakkeella tai postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, kansanrunousarkisto, PL 259, 00171 Helsinki (merkitse kuoreen tunnus ”Äänimaisemat”) tai sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi (merkitse aihekenttään tunnus ”Äänimaisemat”).

* Lisätietoja ja keruulomake

* Muuttuvat suomalaiset äänimaisemat sivusto (äänimaisemakarttoja, äänimaisematarinoita)

* Keskiajan ääniä Aboa Vetus & Ars Novassa (Agricolan uutisfoorumit 29.3.2014)

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”