08111942
Viestit: 2
Liittynyt: 18.11.15 10:56

CIA:n tukitoiminta Suomessa?

1950- ja 1960-luvuilla Suomessa liikkui huhuja Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n tuesta tietyille suomalaisille puolueille, järjestöille ja mahdollisesti myös julkaisuille. Muuan huhujen kohteeksi joutunut julkaisu oli Jarno Pennasen 1960-luvulla jonkin aikaa julkaisema Tilanne-kulttuurilehti, joka edusti nähdäkseni sitoutumatonta (ei-kommunistista) vasemmistolaisuutta. CIA-tukea epäilemättä Suomeenkin tuolloin (ja ehkä myöhemminkin) kohdistui, mutta tieto siitä oli omana aikanaan tietenkin salaista. Ovatko arkistot myöhemmin avautuneet ja onko asiasta nyt saatavissa luotettavaa tietoa? Mitä lähteitä on tarjolla?

Hannu Säilä

Veikko Huuska
Viestit: 193
Liittynyt: 28.09.08 15:26
Paikkakunta: Ikaalinen

Re: CIA:n tukitoiminta Suomessa?

Olet varmaan perehtynyt tähän teokseen:
Mikko Majander: Demokratiaa dollareilla. - Sdp ja puoluerahoitus pulataloudessa 1945-1954. Otava, 2007.

Koska aiheella on yleisempääkin merkitystä ja kiinnostavuutta pysyvästi, voinen linkata ja lainata tähän Helsingin Sanomien Unto Hämäläisen arviosta pätkiä, ne kertovat jo paljon asiasta. HS, 27.9.2007; http://www.hs.fi/arviot/kirja/a1353067178341

”Suomea pidettiin lännessä dollareilla ja kruunuilla Mikko Majander selvitti, miten lännestä tullut lahjoitustavara myytiin ja rahat tulivat Sdp:n kassaan Sosiaalidemokraattisen puolueen historiaa kirjoittava tohtori Mikko Majander sai viime vuoden kesäkuussa käyttöönsä puolueen entisen taloudenhoitajan Aarne Paanasen paperit, joita oli vuosikymmeniä säilytetty Ruotsin Sdp:n arkistossa - ehkä Neuvostoliiton pelossa.
Aarne Paananen oli 1940- ja 1950-luvulla taloudenhoitajana "melkoinen velho", ja häneltä säilynyt aineisto oli niin kiehtovaa, että Majanderin oli pakko pitää taukoa puoluehistorian tutkimisessa ja kirjoittaa välityönä kirja Sdp:n rahoituksesta. Se oli viisas ratkaisu.

Tähän asti on jouduttu arvailemaan, miten paljon ja millä tavalla Yhdysvallat ja muut länsivallat avustivat demareita sodan jälkeen, kun sosiaalidemokraatit ja kommunistit ottelivat työväenliikkeen herruudesta.
Majander pystyy uskottavan tuntuisesti todistelemaan, että Yhdysvalloista ja muualta lännestä tullut tuki oli todella suurta ja merkittävää. Jopa valtaosa Sdp:n toimintamenoista katettiin läntisillä avustusrahoilla.
Kirjassa käydään juurta jaksain läpi, millaisia reittejä rahaa tuli. Heti sodan jälkeen hätäapua tuli Ruotsin ja Norjan puolueilta ja amerikansuomalaisen työväenveteraanin Oskari Tokoin aloitteesta tukea alkoi pian virrata myös Yhdysvalloista.
Amerikkalaiset toverit hankkivat halvalla tai ilmaiseksi kahvia, tupakkaa, vaatteita, autoja ja hedelmiä. Tavarat kuljetettiin laillisesti Suomeen ja myytiin kalliilla hinnalla kuluttajille.
Kansa eli säännöstelytaloudessa ja oli valmis maksamaan, jos jotain pientä herkkua vain sai. Näin lahjoitusdollarit ja avustuskruunut muuttuivat kätevästi markoiksi.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA ryhtyi tukemaan demareita 1949. CIA:n apu käytettiin kenttätyöhön kommunisteja vastaan.
Samaan aikaan Neuvostoliitto antoi suomalaisille kommunisteille rahatukea. Moskovankin raha-apu muuttui välikäsien kautta markoiksi.
Majander arvioi, että idästä ja lännestä tullut tuki olisi saattanut olla lähes yhtä suurta. Aikaisemmin on luultu, että idästä tuli kommunisteille enemmän kuin lännestä demareille, mutta uudet tiedot länsiavun laajuudesta tasapainottavat kuvaa.
Kummankaan puolen tuki ei ollut pyyteetöntä. Demarit ja kommunistit saivat oppia, että lahjoittaja valvoi tarkkaan rahojen käyttöä ja vaati niistä selvitykset.”


Näin siis Unto Hämäläinen, HS 27.9.2007.

Teoksen lähdeluetteloon kannattaa paneutua.

Myöhemmin esille tuoduista tiedoista kannattaa huomioida Kimmo Rentolan pari vuotta sitten esittämä näkemys, joka perustui CIA:n vuonna 1972 laadittuun raporttiin. Raportti keskittyi Suomen tilanteeseen ja se julkaistiin 35 vuoden kuoleutumisajan täytyttyä, vuonna 2007. Raporttiin ei ole tarkasti kirjattu suomalaisia kontaktihenkilöitä, eli Virolaisen ja Jakobsonin nimiä, mutta Rentolan tulkinnan mukaan juuri kyseiset miehet olivat lähteinä.
Rentola sitoo 1960-70-luvun kontaktit aiempaan haastattelutietoon, jonka mukaan CIA olisi jo 1962 satsannut huomattavasti maalaisliiton ei-kekkoslaiseen siipeen. Rahallinen tuki olisi ollut HS:n mukaan peräti miljoona dollaria.
Lähde: HS 14.6.2013 http://www.hs.fi/kulttuuri/a1371095710392

Veikko Huuska
Viestit: 193
Liittynyt: 28.09.08 15:26
Paikkakunta: Ikaalinen

Re: CIA:n tukitoiminta Suomessa?

Täydennän hieman:

Rentola on siis hyödyntänyt arviossaan CIA:ssa vuonna 1972 laadittua perinpohjaista analyysia Suomen tilanteesta.
'Finlandization' in Action -niminen 130-sivuinen muistio on pääosin analyytikko Carolyn M. Ekedahlin käsialaa, ja CIA julkisti sen kymmenien muiden joukossa 2007.
"Asiakirja on todellisuudentajuinen ja liioittelematon – joskin selkeän neuvostovastainen – esitys Suomen asemasta", Rentola arvioi. "Silmiin pistää asiallinen suhtautuminen Kekkoseen, jonka läheiset idänsuhteet tunnettiin."

Ks. CIAn kirjasto; https://www.cia.gov/library/publication ... o-esau.pdf

Linkatun CIA-kansion arkistoluettelon loppupuolelta (s. 27) löytyy tallenneluettelon lyhyt esittely kyseisestä muistiosta:

53. “ ‘Finlandization’ in Action: Helsinki’s Experience With Moscow,” August 1972. 130 pages.
“The Finns have ingeniously maintained their independence, but a limited one indeed, heavily influenced by the USSR ’s proximate military might, a preconditioned prudence not to offend Moscow, and the existence of various Soviet capabilities to complicate Finland’s domestic life.”

08111942
Viestit: 2
Liittynyt: 18.11.15 10:56

Re: CIA:n tukitoiminta Suomessa?

Kiitos tiedoista. Nämä lähteet olivat minulle tuntemattomia, sillä olen tähän mennessä tutkinut CIA:n salattua toimintaa hyvin kapealla sektorilla: sen salaisen rahoituksen osuutta amerikkalainen abstrakti ekspressionismi -nimellä tunnetun taidesuunnan synnysssä ja nousussa maailmanmaineeseen. Toiminta liittyy laajempaan ilmiöön "Cultural Cold War". Eräänlainen tähän liittyvä perusteos ja paljastukirja on Frank Stonor Saundersin The Cultural Cold War – The CIA and the World of Arts and Letters. Tuota kapeata ilmiötä tutkiessa, sitten heräsi kiinnostus mahdollisista CIA:n salaisista Suomen toiminnoista. Nyt siis tiedän, että tietoa on helposti saatavilla ihan suomen kielellä. Mahtaako koko totuus kuitenkaan vielä olla selvillä? Rahoituskohteita oli epäilemättä muitakin kuin SDP ja sen liitännäiset.

Hannu Säilä

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”