Petep
Viestit: 2
Liittynyt: 02.03.15 09:58

Muistitietokeruu firabelitöistä

02.02.16 16:12

Kuva

Firabelityöt tehdasperinteen harmaa alue – Muistitietokeruu firabelitöistä

Löytyykö teiltä itse tehty perunamuusinuija tai savustuspönttö? Teitkö itse työpaikalla tavaroita omaan käyttöön? Antoiko työnjohtaja hiljaisen hyväksynnän omille töille vai tehtiinkö niitä salaa?

Firabelitöillä tarkoitetaan työntekijöiden tehdasteollisuudessa sotien jälkeen tekemiä oheistöitä, jotka työntekijä teki yleensä itselleen, työpaikallaan, työpaikan välineillä ja materiaaleilla.

Työväen muistitietotoimikunta ja tutkija Pete Pesonen hakevat muistitietokeruulla teollisen työn tekijöiden omakohtaisia kokemuksia, kuvauksia ja kertomuksia firabelitöistä ja niiden tekemisestä eri vuosikymmeniltä.

Firabelityöt ovat osa vähän tutkittua suomalaista ja itäeurooppalaista työväestön sosiaalihistoriaa. Firabelitöinä on sotien jälkeen tehty työnantajien tieten sekä luvatta muun muassa kotitaloustarvikkeita, huonekaluja, lastenvaunuja ja pontikkapannuja. Toivomme kertomuksia ilmiöstä mahdollisimman laaja-alaisesti teollisuudessa työskennelleiltä miehiltä sekä naisilta. Keruu liittyy tutkija Pete Pesosen väitöskirjatyöhön. Koneen Säätiö on tutkimushankkeen tukija.

Vastauksia otetaan vastaan niin kirjallisesti kuin puhelimitsekin.

Muistelmien toimittaminen: Sähköpostitse otsikolla "Firabelimuistelmat" pete.pesonen(a)tyark.fi tai kirjeitse osoitteeseen Pete Pesonen, Työväen Arkisto, Sörnäisten rantatie 25 2. krs, 00500 Helsinki. Puhelimitse numerosta 040 455 3198.

Lisätietoja keruusta löytyy sivustolta http://www.tehdasperinne.fi

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”