Siitonen
Viestit: 1
Liittynyt: 20.08.16 16:46

Neuvostoliiton kaatuneiden huolto Suomen rintamilla 1940-44

20.08.16 17:32

Mistä saisi tietoa, miten Neuvostoliiton Puna-Armeijan kaatuneiden huolto oli järjestetty Talvi -ja Jatkosodissa?

Suomalaisesta sotahistorian kirjallisuudesta ei löydy tietoa Puna-Armeijan käytännöstä, oliko sitä ollenkaan suunniteltu ja järjestetty etukäteen?

Tappioluvut olivat:

Talvisota NL 200 000 Suomi 25 000 kaatunutta

Jatkosota NL 400-500 000 Suomi 61 000 kaatunutta

Suomalaisella puolella tunnetusti noudatettiin Mannerheimin Päämajan käskyttämää tapaa, että jokainen hänen alaisensa kaatunut suomalainen sotilas tuodaan kotiseurakunnan multiin, jos mahdollista. Lisäksi hän vaati, että perustettavan Sankarivainajien hautausalueen tulee sijaita kalmiston kauneimmalla paikalla.

Suomessa Päämaja ei ollut varautunut suureen omien kaatuneiden ja vangiksi saatujen neuvostosotilaiden määrään. Jatkosodassa 64 000 vangittua neuvostosotilasta siirrettiin Suomeen sotavankileireille. Rauhan tultua Stalin vaati heitä luovutettavaksi takaisin NL:oon. Oli karmea tilanne, kun suomalaisilla ei ollut antaa takaisin heistä kuin 25-30%, loput olivat kuolleet tauteihin, aliravitsemukseen ym.

Päämaja käski kesällä 1944 suurien tappioiden aiheuttamien huoltovaikeuksien johdosta haudata sankarivainajat tilapäisesti kirkkomaihin tai armeijan alueille. Vainajat kaivettiin myöhemmin ylös kaatuneiden huollon henkilöstön toimin ja lähetettiin kotikuntiensa sankarihautoihin. Itsemurhan tehneiden ja teloitettujen arkuissa oli huomautus "ei sankarihautaan".Kaikista on tarkat tiedot ja luettelot. Erikseen ovat taistelukentällä kadonneet, jotka on siunattu sankarihautoihin poissaolevina. Tunnistamattomiksi jääneitä vainajia on haudattu esim. Lappeenrannan sankarihautaan sekä erinäisiin muihin paikkoihin muistomerkin kera.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”