malakov
Viestit: 1
Liittynyt: 10.12.17 14:15

Toimittajat nimimerkkien takana vanhoissa sanomalehdissä?

10.12.17 14:29

Hei!

Minulla on käynnissä projekti jossa tutkin eräitä vanhoja sanomalehtikirjoituksia autonomian loppuajalta. Kuten tiedetään, monet tuon ajan tekstit ja esim. pakinat on kirjoitettu nimimerkillä. Osaisitteko täällä antaa vinkkejä, miten kannattaisi lähteä liikkeelle kun yrittää selvittää näiden nimimerkkien takana olevia henkilöitä?

Osalle nimimerkeistä on löytynyt henkilöllisyys ihan googlaamalla, mutta osalle ei sitten millään. Isommista lehdistä on tietysti olemassa omia historiikkeja ja tutkimuksia, joista näitä voisi selvitellä, mutta suuri osa materiaalistani on pienissä lehdissä ja esim. pilalehdissä, joista ei tahdo ylipäätään löytyä paljoakaan tietoa. (edit: Ja tietysti on selvää että usein nimimerkin takana on lehden päätoimittaja tai toimittaja, mutta tämä tieto ei riitä jos tarkoitus on saada nimimerkin takana oleva henkilö ihan aukottomasti selville.)

Toisaalta olen huomannut muista julkaistuista tutkimuksista, joissa tällaista sanomalehtiaineistoa on hyödynnetty, että nimimerkkien takana olevat toimittajat on melkein kaikissa tapauksissa pystytty nimeämään. Jotenkin sen siis pitäisi olla mahdollista, mutta minulla ei ole perus-googlailun lisäksi mitään käsitystä, miten näitä kannattaisi edes lähteä selvittämään. Osaako joku neuvoa?

Sasropakis
Viestit: 27
Liittynyt: 14.02.16 19:52

Re: Toimittajat nimimerkkien takana vanhoissa sanomalehdissä?

10.12.17 16:25

Wikipedian artikkelista "Nimimerkki" löytyy seuraava kirjallisuuslistaus (ellei ole jo ennestään tuttu):

Ellilä, E. J.: Kirjallisia salanimiä ja nimimerkkejä. 2., täydennetty painos. Helsinki: Suomalaisen kirjallisuuden seura, 1966.
Hirvonen, Maija: Salanimet ja nimimerkit. Helsinki: BTJ, 2000. ISBN 951-692-464-6.
Kallio, V. J.: Fennica-kirjallisuuden salanimiä ja nimimerkkejä vuoteen 1885. Suomalaisen kirjallisuuden seura, 1939.
Luettelo Suomen sanoma- ja aikakauslehdissä käytännössä olevista nimimerkeistä. Suomen sanomalehtimiesten liitto, 1944.

Luulisin, että noista voisi jo löytyä aika paljon tietoa. Tosin pienten julkaisujen kohdalla tilanne voi olla tietysti hankalampi.
Suomen sanomalehdistön historia -tutkimusprojektin arkisto on Helsingin yliopiston arkistossa. Mahdollisesti kyseisen projektin tuloksena syntyneissä julkaisuissa tai sitten arkistossa on lisätietoja.
Lisätietoa saattaa löytyä myös matrikkeleista (esim. 1937 julkaistu Suomen sanomalehdistön matrikkeli).

Toivottavasti näistä tiedoista on jotain apua.

Klaus Lindgren
Viestit: 1127
Liittynyt: 30.11.05 13:31

Re: Toimittajat nimimerkkien takana vanhoissa sanomalehdissä?

11.12.17 10:55

1800-luvulla oli tosiaan harmillisen yleistä kirjoittaa nimimerkillä, ainakin näin tutkijan kannalta harmillista. Noita luetteloita on tosiaan olemassa, mutta eipä niissäkään kaikkia ole. Aina kulloisenkin aihepiirin tutkimuksessa ja asioissa mukana olleiden henkilöiden elämäkerroissa on jouduttu ennenkin selvittämään noita nimimerkkejä, joten sieltä löytyy tietoa, tosin toisinaan varsin työläästi. Sitten on myös nimimerkkejä, joista ei varmuudella tiedetä, kuka se kirjoittaja oli ja niitäkin löytyy, joista ei kerta kaikkiaan tiedetä.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”