Mikko Saira
Viestit: 1
Liittynyt: 10.12.17 13:52

Pohjanmaa osa Ruotsia?

Hei!

Keskiajan jälkeen nykyinen Suomen alue ruvettiin näkemään Ruotsista katsottuna omana hallinnollisena alueena, jonka keskukseksi oli muodostunut Turku. Kuitenkin Pohjanmaan alue ilmeisesti nähtiin kuuluvan osaksi varsinaista Ruotsia, aina vuoteen 1809 asti. Tähän viittaa jo alueen ruotsinkielinen nimi Österbotten. Kysyisinkin, mitä perusteluita tällaiselle ajattelutavalle löytyy? Selittyykö se vain maantieteellisten olojen ja Pohjanmaan suuren ruotsalaisväestön avulla, vai löytyykö sille muita perusteluita? Onko esimerkiksi voitu ajatella, että aluetta on helpompi hallinnoida Tukholmasta käsin?

Sasropakis
Viestit: 32
Liittynyt: 14.02.16 18:52

Re: Pohjanmaa osa Ruotsia?

Suomi ei varsinaisesti ollut oma hallinnollinen kokonaisuutensa 1500-1700-luvuilla kuin korkeintaan tilapäisesti (esim. kun joku oli nimitetty Suomen kenraalikuvernööriksi). Periaatteessa maallinen hallinto toimi lääneittäin maaherran alaisuudessa, ja maaherrat olivat puolestaan Tukholman keskushallinnon alaisuudessa, joten siinä suhteessa Pohjanmaa kuului Suomen muiden läänien tavoin Ruotsiin. (Tarkennuksena vielä se, että lääninhallinto luotiin vasta 1634, joten edellä mainittu koskee siis sen jälkeistä aikaa.)

Oikeudellisesti Pohjanmaa kuului Turun hovioikeuden alaisuuteen ennen Vaasan hovioikeuden perustamista 1775. Kirkollisesti Länsi-Suomi ja Pohjanmaa kuuluivat Turun hiippakuntaan, ja Itä-Suomi puolestaan Viipurin/Porvoon hiippakuntaan. Turun hiippakunnan raja kulki Kemijoessa eli idempänä kuin nykyinen Suomen ja Ruotsin raja Tornionjoessa. Pohjanmaan Ruotsinkielisellä väestöllä ei nähdäkseni ole ollut erityistä merkitystä hallinnon suhteen, koska hallinto ylipäätään toimi ruotsiksi koko valtakunnassa (lukuun ottamatta Baltiaa ja saksalaisalueita).

Pohjanmaata ja Ruotsin Västerbotten sijaitsivat tavallaan lähellä toisiaan, sillä yhteydet hoituivat meren yli. Sen sijaan Pohjanmaa oli maayhteyksien kannalta suhteellisen kaukana Turusta. Myös kauppayhteydet suuntautuivat Pohjanmaalta usein suoraan Tukholmaan. Yhteyksien puolesta Pohjanmaa oli siis tavallaan lähempänä Ruotsia kuin Etelä-Suomea.

Pohjanmaa on luettu kyllä aina kuuluvaksi Suomeen, ja se oli oikeudellisesti ja kirkollisesti Turun hovioikeuden ja hiippakunnan alaisuudessa. Varsinaisesti Suomi ei siis ollut oma hallinnollinen kokonaisuutensa ennen vuotta 1809, eikä sitä hallittu Turusta, joten vaikka Turkua on pidetty perinteisesti Suomen vanhana pääkaupunkina, se ei oikeastaan pidä paikkaansa. Toki Turku oli Suomen suurin kaupunki, jossa oli myös hovioikeus, piispanistuin ja akatemia, joten siinä mielessä kaupunki oli merkittävä koko Suomen kannalta.

yucca
Viestit: 129
Liittynyt: 01.12.12 18:56
Paikkakunta: Espoo
Viesti: Kotisivu

Re: Pohjanmaa osa Ruotsia?

Pohjanmaata on toki myös Kemijoen pohjoispuoleinen alue, vaikka se olikin harvaan asuttua ja valtakunnalle taloudellisesti ja muutoin aika vähämerkityksinen. Tai siis sanokaamme, että kyseinen alue on tapana lukea historialliseen Pohjanmaan maakuntaan, joka kyllä on mm. tästä syystä hiukan kyseenalainen käsite.

Mutta Kemijoen eteläpuoleinen Pohjanmaa on epäilemättä luettu osaksi Suomea tai Ruotsin Itämaata niin kauan, kuin tällaista käsitettä on ylipäänsä käytetty. Eri asia on, että Ruotsin pohjoisille osille on käytetty toiselleen rinnakkaisia nimityksiä Västerbotten ja Österbotten, Pohjanlahden toimiessa jakajana. Ei sellainen nimeäminen mitenkään estä sitä, että jälkimmäinen osa ainakin pääosin luettiin siihen Ruotsin osaan, josta käytettiin nimityksiä ”Itämaa” ja ”Suomi”.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”