rsalosen
Viestit: 13
Liittynyt: 02.09.08 10:20
Paikkakunta: Rovaniemi

Carl Schmittin kirje Kyösti Haatajalle. Onko säilyttämisen arvoinen?

Carl Schmittin kirje professori ja johtaja Kyösti Haatajalle. Löytyi kyseisen kirjan välistä. Olisiko säilyttämisen arvoinen?

Kuva kirjeestä ja kirjasesta löytyy täältä:

http://rainersalosensaari.blogspot.com/ ... yosti.html

Sasropakis
Viestit: 32
Liittynyt: 14.02.16 18:52

Re: Carl Schmittin kirje Kyösti Haatajalle. Onko säilyttämisen arvoinen?

Kirje näyttäisi olevan melko tavanomainen saatekirje, jonka Schmitt on lähettänyt Haatajalle kyseisen eripainoksen ohessa. Eripainosten eli isommassa kokonaisuudessa julkaistujen artikkelien irrallisten painosten vaihtaminen oli käsittääkseni varsin yleinen tapa aikakauden tutkijoiden kesken, eli tavallaan se oli tutkijoiden keino verkostoitua ja ja pitää yhteyttä toisiinsa. Kirjeen ensimmäinen kappale liittyy lähetettyyn eripainokseen ja toisessa muistellaan lyhyesti henkilöiden tapaamista eli sisältö ei ole mitenkään erityisen kiinnostavaa eikä tarjoa mitään kovin ihmeellistä informaatiota. Schmittin ja Haatajan välisestä suhteesta en tiedä sen enempää, mutta se liittynee mahdollisesti myös Suomen ja Saksan sodanaikaiseen yhteistyöhön, ja kummallakin heistä oli poliittista taustaa. Kirje liittyy siis suoraan eripainokseen, jossa on myös omistuskirjoitus, joten ne kannattaa ainakin säilyttää yhdessä, sillä näin eripainokselle muodostuu jonkinlaista provenienssia. Sinänsä en osaa ottaa kantaa siihen, ovatko ne erityisesti säilyttämisen arvoisia.

rsalosen
Viestit: 13
Liittynyt: 02.09.08 10:20
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Carl Schmittin kirje Kyösti Haatajalle. Onko säilyttämisen arvoinen?

Sasropakis, kiitos kun luit kirjeen lävitse ja kerroit mielipiteesi. Ilmeisesti kirjeellä ei ole sinänsä ole mitään historiallista arvoa. Kun olen käynyt lävitse Kyösti Haatajan kirjakokoelmaa, olen pannut merkille sen, että huomattavan paljon kokoelmassa on natsiajan saksalaista maatalous- ja asutusalan kirjallisuutta mm. eripainoksia ja erityisesti oikeustieteellistä kirjallisuutta. Haatajahan oli oikeustieteen professori. Tosin on heti sanottava, että ylipäätään ulkomaisen kirjallisuuden osalta saksankielinen kirjallisuus muodostaa ylivoimaisen enemmistön, joten Haataja oli orientoitunut Saksan suuntaan jo ennen natsien valtaannousua.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”