Sivu 1/1

Valvontakomissio

Lähetetty: 22.08.19 11:29
Kirjoittaja kari heiskanen
Valmistelen näytelmää valvontakomission toimista sen saapumisesta sotasyyllisyysoikeudenkäyntiin asti. Komission suuruudesta olen löytänyt ristiriitaista tietoa, sen määräksi kerrotaan eri tahoilla 150-600 henkeä. Mikä mahtaa olla oikea luku ja miten jakautuu NL:n ja brittien kesken?
Andrei Zdanov on päähenkilöni ja hänestä olen löytänyt englanninkielisen elämänkerran. Löytyykö muista, esim Orlovista tai Savonenkovista tietoa. Tai sisäpiirin kuvauksia elämästä ja oloista Tornissa?

Re: Valvontakomissio

Lähetetty: 27.08.19 11:21
Kirjoittaja Tapio Onnela
Kyselin asiasta poliittisen historian professorilta Kimmo Rentolalta ja näin hän vastasi:
Terve, komission koko vaihteli suunnilleen tuossa haarukassa. 600 tarkoittaa koko maassa, niillä oli eri puolilla väkeä mm. valvomassa sotakorvauksia ym. Komissio ei tietenkään kokonaisuudessaan mennyt sotasyyllisoikeudenkäyntiin, vaan sieltä oli joitakin virallisesti edustamassa. Brittejä ei komissiossa ollut montaa, arvioisin että max. 5, eivätkä venäläiset yleensä päästäneet heitä sisään asioihin. Zhdanov otti harvakseltaan vastaan brittien pääedustajan. Virallisia pöytäkirjattuja komission kokouksia ei käsittääkseni pidetty lainkaan. Zhdanov sai ohjeensa sähkeitse Moskovasta (ja käymällä siellä) ja toimi niiden mukaan.

Savonenkovista on jotain Polvisen Paasikivi-elämäkerrassa, yksitotinen kaveri, huoltopuolen kenraali, ei ainakaan älyn jättiläisiä, mutta teki kirjaimellisesti mitä käskettiin. Orlov oli näitä harmaita venäläisiä joita rekrytoitiin diplomaateiksi puhdistusten jälkeen, sanotaan että kohtalaisen sivistynyt, erittäin varovainen ja pidättyvä kaveri, ns. puhdas diplomaatti (ei tiedustelumies).

Zhdanovista minulla on brittiedustajan muistio, yritän kaivaa esiin. Tornin elämästä saattoi olla jotain Stefan Smirnovin muistelmissa. Martti Turtola aikoinaan julkaisi raportin talon kunnosta komission poistuttua (huono), siitä näkee vähän millaista elämää. MT julkaisi sen muistaakseni jossain lehdessä, en tiedä onko sitten ollut hänen kirjoissaan.
Lisää tietoa aiheesta löytyy mm tästä aikakauskirjasta, jossa on mm Turtolan artikkeli:
Sotahistoriallisen Aikakauskirjan teemanumero aiheesta löytyy netistä tästä:
Sotahistoriallinen Aikakauskirja. Suomi valvonnassa 1944-1947 (16-1997)

Re: Valvontakomissio

Lähetetty: 27.08.19 11:46
Kirjoittaja Tapio Onnela
kari heiskanen kirjoitti:
22.08.19 11:29
Löytyykö muista, esim Orlovista tai Savonenkovista tietoa. Tai sisäpiirin kuvauksia elämästä ja oloista Tornissa?
Tässä pätkä Turtolan artikkelista, joka ilmestyi Sotahistoriallisessa Aikakauskirjassa:
Hotelli Torni oli vuokrattu kaikkine irtaimistoineen ulkoasiain­ministeriön sotilasasiainosastolle 24. päivästä syyskuuta 1944 alkaen. Vuokranmaksuun oli sisällytetty - kuten edellä on jo to­dettu - irtaimiston normaali hotellikulutus.Tarkastuksessa todettiin kuitenkin, että useimmissa tapauksissa ei ollut kysymys tavallisesta kulutuksesta, vaan irtaimistoa oli kä­sitelty huolimattomasti ja väkivaltaisesti. Arviomiesten mukaan tämä oli ymmärrettävää, koska hotellia oli noin kolmen vuoden ajan käytetty sotilasmajoitukseen.Esimerkkeinä tärvelemisestä arviomiehet mainitsivat pöytäkir­jassaan:”

1. Huonekalujen vaakasuorat pinnat, kuten sohva-, ravintola-, kirjoitus-, pukeutumispöytien ja yökaappien levyt oli mel­kein sataprosenttisesti vedellä, alkoholi- tai muilla juomilla pilattu. Pinnat oli muutenkin musteella tahrittu tahi terä­aseilla piirrelty;
2. Tuolien puuosia oli vahingoitettu joko korkoraudoilla, kan­nuksilla tai hakasilla. Myöskin havaittiin joissakin tapauk­sissa koiran nakerrelleen tuolin jalkoja. Istuimia oli tahrat­tu alkoholijuomilla, ruuanjätteillä tahi musteella. Myöskin on useassa tapauksessa tuolien ja sohvien päällisiä poltettu tupakalla tahi suoranaisesti revitty;
3. Sänkyjen päätyjä on melkein poikkeuksetta vahingoitettu sotilassaappailla tahi potkimalla, niin että kromaus ja puu­osat ovat kärsineet pahoja vaurioita;
4. Vuodevaatteet on huolimattoman käytön tähden joko osit­tain tahi kokonaan pilattu. Niinpä voitiin huomata, ettei vuodevaatteita oltu koko aikana tuskin kertaakaan puhdis­tettu tahi tuuletettu. Myöskin voidaan monessa tapaukses­sa todeta, että niinhyvin jouhi-, joustin- kuin ”Dux”-patjat- kin ovat veren, virtsan ja musteen tahrimat (lihavointi M.T.). Onpa patjojen välistä löytynyt rotan ja hiiren likaa­kin. Niinikään on patjoja revitty joillakin teräaseilla, esim. kannuksilla;
5. Oviverhoja on paloiteltu ja käytetty muihin tarkoituksiin kuten esimerkiksi rikkirevittyjen tuolien päällisiin;
6. Ikkunaverhoja ovat joko hiiret repineet tahi on niitä kiinni­tetty teräviin rautanauloihin, jolloin ovat repeytyneet. Storesverhot ovat monesta ikkunasta joko revitty tahi kadon­neet, joskin osa niistä on korvattu sillasta valmistetulla sidekankaalla.”

Tarkempi luettelo korjattavista huonekaluista, rautasängyistä, vuodevaatteista, ikkunaverhoista ynnä muuta seurasi pöytäkirjan liitteenä. Tarkastajat katsoivat, että ulkoasiainministeriön sotilas- toimisto oli kaikista vahingoista täydellisesti korvausvelvollinen. Normaalissa käytössä, jolloin pienimmätkin viat heti korjataan, olisi Hotelli Torni täysin käyttökelpoinen. Mutta nyt oli tilanne toinen. On muistettava, että vuonna 1947 ja vielä pitkään myöhem¬minkin maassa vallitsi ankara pula-aika, eikä samantasoisia huo¬nekaluja tai muita esineitä ja materiaaleja ollut saatavissa edes rahalla. Hotelli itsekin joutuisi uhraamaan varoja korjauksiin, koska ei ollut ajateltavissakaan, että esimerkiksi samassa huoneessa eri tuolien päälliset olisivat eri kangasta. Sellainen ei käynyt päinsä ensimmäisen luokan hotellissa.

Martti Turtola: ”Kauhua Tornissa.” Liittoutuneiden valvontakomission organisaatio ja sijoittuminen Suomeen (Sotahistoriallinen Aikakauskirja 16, 1997)

Re: Valvontakomissio

Lähetetty: 27.08.19 14:03
Kirjoittaja Sasropakis
Lueskelin Wikipedian artikkelia valvontakomissiosta, ja silmiini osui komission brittiläinen jäsen James H. Magill, jonka muistelmat "Tasavalta tulikokeessa. Muistelmia Suomesta kuuman ja kylmän sodan vuosilta" on julkaistu Jukka Tarkan toimittamana 1981. En ole itse tutustunut kirjaan, joten en tiedä sen sisällöstä tarkemmin, mutta Magill oli työskennellyt Suomessa jo 1930-luvulla ja osasi myös suomea, ja voisin kuvitella, että hänen näkökulmansa valvontakomission aikaan olisi kiinnostava. https://fi.wikipedia.org/wiki/James_H._Magill